Τρίτη 26 Ιουλίου 2011

Ρυθμιστικές αταξίες στην Αττική

Αναδημοσιέυουμε ένα πολύ ενδιαφέρον άρθρο του δημοσιογράφου Γ. Κράλογλου από την ιστοσελίδα capital.gr με θέμα το ρυθμιστικό σχέδιο της Αττικής.



"Επειδή η οικονομική επικαιρότητα θα επικεντρωθεί, λογικά, στο σχέδιο διάσωσης της Ελλάδας και θα ξεχασθούν άλλα σχέδια…, όπως το νέο χωροταξικό της Αττικής, που ανακοινώθηκε προ ημερών, θεωρώ σκόπιμη την αναφορά μου στο συγκεκριμένο σχέδιο για να πάρουμε και μια ιδέα για το πώς ανταποκρίνεται η ελληνική πολιτεία στις υποχρεώσεις της.
Όταν ξεκίνησα την δημοσιογραφική μου καριέρα στο ρεπορτάζ το 1965 από την τότε ΑΘΗΝΑΪΚΗ με έστειλαν να παρακολουθήσω τις ανακοινώσεις του τότε υπουργείου Δημοσίων Έργων για το νέο χωροταξικό σχέδιο του Νομού Αττικής.
Οι ανακοινώσεις είχαν ευρύτατη δημοσιότητα αλλά το σχέδιο που προέβλεπε μεγάλες κυκλοφοριακές αρτηρίες και τακτοποίηση των προβλημάτων λειτουργίας των εργοστασίων μέσα και έξω από τους τότε οικισμούς της Αττικής ουδέποτε εφαρμόσθηκε.
Ο λόγος ήταν οι αντιδράσεις βουλευτών της Αττικής, των Δήμων και των (τότε) Κοινοτήτων στις πρωτοβουλίες της κυβέρνησης.
Πέρασαν 20 χρόνια από τις ανακοινώσεις αυτές που ουδέποτε έγιναν πράξη και στο τέλος του 1984 παρακολούθησα τις ανακοινώσεις του τότε υπουργείου Βιομηχανίας για την έκδοση του Προεδρικού Διατάγματος υπ. αριθμ. 84 με το οποίο ρυθμίσθηκαν οι αδειοδοτήσεις στην βιομηχανία και βιοτεχνία της Αττικής ενόψει του Ρυθμιστικού (άλλαξε στο μεταξύ ονομασία από χωροταξικό) σχεδίου για το Λεκανοπέδιο.
Το Ρυθμιστικό (χωροταξικό) του Λεκανοπεδίου της Αττικής ουδέποτε καταρτίσθηκε γιατί και πάλι οι Δήμοι, βουλευτές και Κοινότητες της Αττικής αντιδρούσαν. Βεβαίως οι λόγοι ήταν και πάλι ψηφοθηρικοί και πελατειακοί.
Αλλά για να μην χαθεί η ευκαιρία να βάλει το χέρι του το κράτος… δημιουργήθηκε και ένας Οργανισμός Ρυθμιστικού Σχεδίου της Αττικής.
Πέρασαν άλλα 20 χρόνια και το 2005 το τότε υπουργείο Ανάπτυξης διαπίστωσε ότι το Προεδρικό Διάταγμα 84 του 1984 « δεν κάλυψε τους στόχους για τους οποίους εξεδόθη», έλεγαν οι σχετικές ανακοινώσεις της εποχής.
Μετά την διαπίστωση αυτή που χρειάστηκαν 20 χρόνια για να γίνει…, το Π.Δ. 84/84 αντικαταστάθηκε από τον Νόμο 3325/2005 για να κάνουν (είπαν) και τα εργοστάσια την δουλειά τους ενόψει της εκδόσεως από το ΥΠΕΧΩΔΕ και προσωπικά από τον τότε υπουργό κ. Γ. Σουφλιά του νέου Ρυθμιστικού σχεδίου Αττικής.
Το σχέδιο εκδόθηκε και κοινοποιήθηκε στους πάντες (Οργανώσεις και επιχειρηματίες) για να διατυπώσουν τις απόψεις τους.
Οι ενδιαφερόμενοι (περιέργως) πήραν το κράτος στα σοβαρά και διατύπωσαν απόψεις και προτάσεις για αλλαγές.
Στη συνέχεια όμως το Ρυθμιστικό Σχέδιο του ΥΠΕΧΩΔΕ σχεδόν χάθηκε.
Κανένας λόγος. Καμιά αναφορά για την ύπαρξή του.
Η μέχρι πρόσφατα υπουργός κ. Τ. Μπιρμπίλη αγνοούσε το Ρυθμιστικό που ξεκίνησε να καταρτίζεται περίπου πριν από μισό αιώνα…
Προχθές όμως, εντελώς ξαφνικά, ο αντικαταστάτης της υπουργός κ. Γ. Παπακωνσταντίνου παρουσίασε το Νέο Ρυθμιστικό Σχέδιο Αττικής υποσχόμενος ότι θα γίνει νόμος μέχρι το τέλος του χρόνου.
Στην πρόσκλησή του δεν ανταποκρίθηκε σχεδόν κανείς εκτός από 5-10 μηχανικούς και 3-4 επιχειρηματίες.
Ο λόγος είναι ότι κανείς πλέον δεν πιστεύει ότι μπορείς να πάρεις στα σοβαρά το κράτος ότι και αν υπόσχεται.
Ότι και αν λέει."
 Πηγή:www.capital.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου