Τρίτη 26 Ιουλίου 2011

Τακτοποίηση αυθαιρέτων για 40 έτη


Τα βασικά σημεία των νομοσχεδίων για τη νομιμοποίηση των αυθαιρέτων και τη νέα διαδικασία έκδοσης οικοδομικών αδειών θα παρουσιάσει σήμερα στο Υπουργικό Συμβούλιο ο υπουργός Περιβάλλοντος, κ. Γιώργος Παπακωνσταντίνου.

Σύμφωνα με δημοσίευμα στο ethnos.gr, το νομοσχέδιο για τα αυθαίρετα θα παρέχει τη δυνατότητα σε όσους το επιθυμούν να τακτοποιήσουν το αυθαίρετο κτίσμα τους για χρονικό διάστημα 40 ετών, κατά τη διάρκεια των οποίων το ακίνητο θα απαλλαγεί από κατεδάφιση και θα είναι δυνατό να μεταβιβαστεί.
Όσοι υπαχθούν στη εν λόγω ρύθμιση θα καταβάλουν πρόστιμο, το ύψος του οποίου θα εξαρτάται από μια σειρά παραμέτρων: από την αντικειμενική αξία του ακινήτου, από το αν έχει οικοδομηθεί εντός ή εκτός σχεδίου, με οικοδομική άδεια ή χωρίς, από το αν χρησιμοποιείται ως πρώτη ή δεύτερη κατοικία και από το αν ανεγέρθηκε πριν από το 2003.
Όσοι προχωρήσουν στην τακτοποίηση, θα μπορέσουν, εφόσον το επιθυμούν, να το νομιμοποιήσουν αγοράζοντας τον συντελεστή δόμησης που έχουν υπερβεί ως άυλο τίτλο από τις τράπεζες γης που θα δημιουργηθούν σε κάθε «καλλικρατικό» δήμο.
Η τακτοποίηση των αυθαιρέτων θα προβλέπει τη δυνατότητα πληρωμής σε δόσεις, αλλά και έκπτωση σε περίπτωση εφάπαξ καταβολής, ενώ το υπουργείο προσδοκά ότι από το μέτρο θα εισπραχθούν μέχρι το τέλος του 2011 περίπου 700 εκατ. ευρώ.
Από τη ρύθμιση θα εξαιρούνται αυθαίρετα που έχουν χτιστεί σε προστατευόμενες περιοχές, ενώ όσοι έχουν τη δυνατότητα να το τακτοποιήσουν και δεν το πράξουν θα έρθουν αντιμέτωποι με βαρύτατες ποινές.
Όσον αφορά το νομοσχέδιο για το νέο τρόπο έκδοσης οικοδομικών αδειών, προβλέπεται να αλλάξει τελείως τον ρόλο των πολεοδομιών, οι οποίες θα περιορίζονται στον έλεγχο του φακέλου, ενώ οι οικοδομικές εργασίες θα εκτελούνται με αποκλειστική ευθύνη του επιβλέποντα μηχανικού.
Επίσης, προβέπεται απλοποίηση των διαδικασιών με τις οικοδομικές άδειες να εκδίδονται ηλεκτρονικά εντός 2 ημερών και τη διαδικασία έγκρισης δόμησης να ολοκληρώνεται σε 5 ημέρες.
econews.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου