Τετάρτη 6 Ιουλίου 2011

Επιστολή Συλλόγου Πολιτικών Μηχανικών Ελλάδας στον Υπουργό Οικονομικών για το "τέλος επιτηδεύματος"

Επιστολή απέστειλε ο ΣΠΜΕ στον Υπουργό Οικονομικών για το θέμα του  "τέλους επιτηδεύματος". Αναλυτικά, η επιστολή αναφέρει τα εξής:

"Αξιότιμε κε Υπουργέ,
Όπως γνωρίζετε στο Μεσοπρόθεσμο Πρόγραμμα, προβλέπεται διάταξη με την οποία επιβάλλεται, για όλους τους ελεύθερους επαγγελματίες και επιτηδευματίες, «τέλος επιτηδεύματος» ύψους 300 Ευρώ για το οικονομικό έτος 2011 και 400 ή 500 Ευρώ σε ότι αφορά τη χρήση του 2011.

Θα θέλαμε να σας γνωστοποιήσουμε ότι, λαμβάνοντας υπόψη την ιδιαιτερότητα και το ισχύον καθεστώς για τους Μηχανικούς, πολλοί συνάδελφοι παρά το ότι διατηρούν βιβλία Β΄ κατηγορίας του ΚΒΣ (τα οποία ήταν υποχρεωτικά στο ξεκίνημα της σταδιοδρομίας τους), έχουν μηδενικά ή πολύ μικρά έσοδα από ελευθέρια επαγγέλματα. Αυτό συμβαίνει είτε διότι εργάζονται ως μισθωτοί υπάλληλοι ιδιωτικού δικαίου, είτε διότι λόγω της δεδομένης οικονομικής κρίσης δεν έχουν έσοδα από το επάγγελμα του μηχανικού ως ελεύθεροι επαγγελματίες.

Οι συνάδελφοι οι οποίοι απασχολούνται ως μισθωτοί, έχουν ήδη συνεισφέρει σημαντικά μέσω των περικοπών δώρων και μισθών και θεωρούμε εντελώς άδικο να επιβαρυνθούν επιπροσθέτως και με το προτεινόμενο τέλος επιτηδεύματος.

Όσον αφορά τους συναδέλφους οι οποίοι δεν εμφανίζουν έσοδα, δεν είναι δίκαιο να επιβαρυνθούν με το προτεινόμενο τέλος από την στιγμή που δεν ασκούν επάγγελμα. Ειδικότερα στην περίπτωση δε, που υπάρχουν έσοδα καταχωρημένα στα λογιστικά βιβλία, τα οποία θεωρούνται μικρά προτείνουμε να προβλεφθεί ποσοστιαίος υπολογισμός του «τέλους επιτηδεύματος», προκειμένου να υπάρξει δικαιοσύνη.

Σας ζητάμε να εξετάσετε το θέμα, λαμβάνοντας υπόψη τις ιδιαιτερότητες του επαγγέλματος του μηχανικού και να προβείτε σε ενέργειες ώστε το πρόσθετο «τέλος επιτηδεύματος» να μην εφαρμοστεί αδίκως σε μηχανικούς που δεν εμφανίζουν εγγραφέςστα λογιστικά τους βιβλία."

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου