Παρασκευή 7 Οκτωβρίου 2011

Γέφυρα "ντυμένη" με φωτοβολταϊκά


Μια επιφάνεια 6.000 τ.μ. θα καλύψουν 4.400 φωτοβολταϊκά πάνελ, στη γέφυρα Μπλάκφιαρς, στη Μεγάλη Βρετανία, καθιστώντας τη, τη μεγαλύτερη "ηλιακή" γέφυρα στον κόσμο. 
 
Η γέφυρα κτίστηκε το 1886, για να φιλοξενήσει το σταθμό Μπλακφρίαρς και αποφασίστηκε η αναβάθμισή της, από το σιδηροδρομικό δίκτυο για να εξυπηρετεί καλύτερα τους επιβάτες και να παρέχει καλύτερες σιδηροδρομικές υπηρεσίες. 
 
Συγκεκριμένα, μία νέα στέγη προστέθηκε στην ιστορική γέφυρα, για να δημιουργήσει την μεγαλύτερη ηλιακή οροφή σε γέφυρα στον κόσμο-όταν ολοκληρωθεί η κατασκευή της στα μέσα του 2012.
Τα 6.000 φωτοβολταϊκά, θα παράγουν 900.000 κιλοβατώρες ετησίως, καλύπτοντας το 50% της ηλεκτρικής ενέργειας που απαιτεί ο σταθμός και μειώνοντας τους ρύπους κατά 511 τόνους CO2 ετησίως.
 
Την εγκατάσταση των φωτοβολταϊκών έχει αναλάβει η εταιρία Solarcentury και τα φωτοβολταϊκά πανέλ είναι της Sanyo Electic Co. Ltd. Οταν ολοκληρωθεί η ανακαίνιση της γέφυρας περίπου 24 τρένα την ώρα θα την διασχίζουν, μεταφέροντας τους επιβάτες από το Bedford στο Brirghton, μέσω του Λονδίνου. 
 
 
Ο διευθύνων σύμβουλος του σιδηροδρομικού δικτύου Linday Vamplew, δήλωσε ότι δημιουργούνε έναν ευρύχωρο, μοντέρνο σταθμό με βελτιωμένες σιδηροδρομικές υπηρεσίες για τους επιβάτες, ενώ την ίδια ώρα εγκαθιστούμε στο Λονδίνο, τον μεγαλύτερο φωτοβολταϊκό σταθμό σε γέφυρα.
 
"Η Βικτoριανή σιδηροδρομική γέφυρα στο Μπλακφρίαρς είναι μέρος της σιδηροδρομικής μας ιστορίας. Κατασκευάστηκε στην εποχή του ατμού, και τώρα θα την εκσυγχρονίζουμε για να τη "φέρουμε" στον 21 αιώνα, χρησιμοποιώντας την ηλιακή τεχνολογία, ώστε να δημιουργήσουμε έναν εικονικό σταθμό για την πόλη", σημείωσε χαρακτηριστικά.
 
Σημειώνεται, ότι σε όλον τον κόσμο υπάρχει μόνο άλλη μία γνωστή ηλιακή γέφυρα, στο Brisbane της Αυστραλίας, η οποία κατασκευάστηκε το 2009.
 
Ωστόσο, ένα ακόμα φωτοβολταϊκό έργο, σε σιδηροδρομικό δίκτυο, υλοποιήθηκε μέσα στη χρονιά καθώς 16.000 φωτοβολταϊκά πάνελ έντυσαν την οροφή ενός σιδηροδρομικού τούνελ στο Βέλγιο, για τα τρένα που ταξιδεύουν από το Παρίσι στην Antwerp. Η ενέργεια που παράγεται από το τούνελ, είναι ίση με αυτή που χρειάζεται για την λειτουργία όλων των τρένων στο Βέλγιο για μία μέρα κάθε χρόνο. 
Πηγή:www.e4energie.com

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου