Παρασκευή 7 Οκτωβρίου 2011

Σχέδιο τιτλοποίησης εσόδων του ενεργειακού προγράμματος «Ήλιος»


Το ελληνικό δημόσιο χρέος μπορεί να ελαφρυνθεί κατά 20-30 δισ. ευρώ, μέσω της τιτλοποίησης μελλοντικών εσόδων από το ενεργειακό πρόγραμμα «Ήλιος»
 
Το σχέδιο αυτό, το οποίο συζητήθηκε στο περθώριο του Ελληνο- Γερμανιοκού Φόρουμ,  επεξεργάζεται η κυβέρνηση σε συνεννόηση με τη γερμανική πλευρά, σύμφωνα με κορυφαία πηγή του υπουργείου Περιβάλλοντος. 
 
Πρόκειται για το σχέδιο παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας απο φωτοβολταϊκά στη χωρα μας και εξαγωγής της στη Γερμανία και άλλες ενδιαφερόμενες χώρες της Δ. Ευρώπης, κόστους επένδυσης έως 20 δισ. ευρώ για την κατασκευή μονάδων ισχύος 10 γιγαβάτ. 
Η παραγωγή απο τις μονάδες αυτές, με τις τιμές απορρόφησης της ενέργειας απο ανανεώσιμες πηγές που ισχύουν σήμερα στη Γερμανία, εξασφαλίζει τα επόμενα 25 χρόνια έσοδα ύψους 80-100 δισ. ευρώ, τα οποία ειναι εγγυημένα καθώς ο αγοραστής της ενέργειας θα είναι γερμανικών συμφερόντων. 
 
Η ίδια πηγή ανέφερε ότι, εφόσον υπογραφεί το συμβόλαιο για την κατασκευή των μονάδων και την αγορά της ενέργειας από τη Γερμανία, μπορεί να γίνει συζήτηση με τράπεζες για προείσπραξη των μελλοντικών εσόδων. 
 
Το πόσο που μπορεί να προεισπράξει η Ελλάδα εξαρτάται από το ποσοστό συμμετοχής στην επένδυση, το οποίο σύμφωνα με τον αρχικό σχεδιασμό θα ήταν 30% αλλά τώρα εξετάζεται η αύξησή του στο 50%. 
 
Η χώρα μας επιδιώκει ως το τέλος του χρόνου να υπογραφεί συμφωνία όχι μόνο με τη Γερμανία αλλά και με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή προκειμένου να εξασφαλισθεί η κοινοτική χρηματοδότηση για την κατασκευη των δικτύων που απαιτούνται για τη μεταφορά της ενέργειας.
 

Πηγή: www.e4energie.com

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου