Πέμπτη 6 Οκτωβρίου 2011

«Πράσινο» για έρευνες πετρελαίου σε τρεις περιοχές

Το «πράσινο φως» για έρευνα και εξόρυξη πετρελαίου σε τρεις περιοχές της Δυτικής Ελλάδας έδωσε η κυβερνητική επιτροπή, όπως γνωστοποίησε ο υφυπουργός Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής, Γιάννης Μανιάτης.


Όπως εξήγησε ο κ. Μανιάτης η κυβέρνηση θα προχωρήσει σε διεθνή πρόσκληση εκδήλωσης ενδιαφέροντος για τρία «οικόπεδα» - όπως λέγονται στη διεθνή ορολογία- στον Πατραϊκό Κόλπο, δυτικά των Ιωαννίνων στην Ήπειρο και στην περιοχή του Κατάκολου στην Ηλεία. Τα εκτιμώμενα απολήψιμα αποθέματα και από τις τρεις περιοχές είναι της τάξης των 250 - 300.000.000 βαρελιών. Σύμφωνα με τον υφυπουργό, η ανοικτή πρόσκληση εκδήλωσης ενδιαφέροντος θα γίνει από την 1η Ιανουαρίου του 2012, ενώ μέχρι τότε η Ελλάδα θα ενημερώσει τη διεθνή κοινότητα γι΄ αυτή την απόφαση.
Η διαδικασία αναμένεται να έχει ολοκληρωθεί σ΄έναν χρόνο με την ανάδειξη και ανακήρυξη του μειοδότη, ενώ σε ενάμιση χρόνο εκτιμάται ότι θα έχουν ξεκινήσει οι εργασίες με την εγκατάσταση των τρυπανιών.

«Είναι η πρώτη φορά που κάνει κάτι τέτοιο η Ελλάδα και όλα θα γίνουν με πλήρη διαφάνεια», τόνισε ο κ. Μανιάτης.
Προκειμένου να προετοιμαστεί ο πρώτος γύρος παραχωρήσεων της Ελλάδας με την μέθοδο της Ανοιχτής Πρόσκλησης το Υπουργείο Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής, έδωσε στη δημοσιότητα σχετικό πληροφοριακό υλικό.
Όπως αναφέρεται στη σχετική ανακοίνωση, ττο επόμενο χρονικό διάστημα το Υπουργείο στοχεύει στη συγκέντρωση όλου του διαθέσιμου πληροφοριακού υλικού σε γεωλογικές, γεωφυσικές και άλλες έρευνες που έχει συγκεντρωθεί σε ελληνικά ή διεθνή ακαδημαϊκά ινστιτούτα, ερευνητικά κέντρα και φορείς ώστε οι σχετικοί φάκελοι να είναι πλήρεις.
Στην κατεύθυνση αυτή ζητείται η συμμετοχή όλων των Ελλήνων (και όχι μόνο) επιστημόνων που έχουν κατά το παρελθόν διεξαγάγει σχετικές έρευνες στις προαναφερόμενες περιοχές, καθώς επίσης και παρατηρήσεις / βελτιώσεις στο κείμενο που δίνεται στη δημοσιότητα. Η διαβούλευση θα ολοκληρωθεί στις 15 Δεκεμβρίου 2011.


www.naftemporiki.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου