Πέμπτη 6 Οκτωβρίου 2011

Κατατέθηκαν 5.000 αιτήσεις για τακτοποίηση αυθαιρέτων


Περίπου 5.000 αιτήσεις για τακτοποίηση αυθαιρέτων έχουν υποβληθεί έως χτες, σύμφωνα με πληροφορίες. Τρεις ημέρες μετά την ουσιαστική έναρξη της διαδικασίας το ενδιαφέρον των ιδιοκτητών φαίνεται να είναι ιδιαίτερο, αν και οι περισσότεροι παραμένουν διστακτικοί λόγω του μεγάλου κόστους.

Οι αιτήσεις έχουν υποβληθεί μέσω της ηλεκτρονικής πλατφόρμας του ΤΕΕ που φαίνεται να λειτουργεί στην εντέλεια. Ανάλυση των αιτήσεων δεν υπάρχει, ωστόσο φαίνεται ότι η πλειονότητά τους αφορά σε αυθαίρετα τα οποία οι ιδιοκτήτες τους «καίγονται» να μεταβιβάσουν. Επίσης, αφορούν σε μικρές παραβάσεις όπως δώματα και μπαλκόνια. Περιπτώσεις που θεωρούνται «εύκολες» και «φτηνές» για τους ιδιοκτήτες.

Ενδιαφέρον
Πάντως, το ενδιαφέρον των ιδιοκτητών να εξασφαλίσουν τη νομιμοποίηση του σπιτιού τους για 30 χρόνια είναι δεδομένο και φαίνεται από τις περίπου 30.000 προκαταρκτικές δηλώσεις που έχουν γίνει. Αυτές ουσιαστικά αποτελούν «εκδήλωση ενδιαφέροντος» άλλα όχι δεσμευτικές αιτήσεις. Κάποιος, δηλαδή, μπορεί μέσω του μηχανικού του να κάνει μια προκαταρκτική δήλωση για να δει το ποια διαδικασία πρέπει να ακολουθήσει, ποια έγγραφα να προσκομίσει, τι θα πληρώσει κ.λπ. Η διστακτικότητα των ιδιοκτητών φαίνεται να έγκειται στο υψηλό κόστος, καθώς μόνο για την πολεοδομική παρανομία των ακινήτων τους θα πρέπει μέσα στους επόμενους δύο μήνες να πληρώσουν τουλάχιστον 500 ευρώ για το παράβολο, την πρώτη δόση του προστίμου που τους αναλογεί και την αμοιβή του μηχανικού, η οποία δεν αναμένεται να κινηθεί κάτω από τα 280-300 ευρώ.
Επιπλέον, σύμφωνα με το νόμο σε περιπτώσεις μεταβιβάσεως αδόμητων οικοπέδων θα πρέπει πλέον να κατατίθεται και τοπογραφικό διάγραμμα, το οποίο κοστίζει τουλάχιστον 800 έως 2.000 ευρώ.
Πάντως, χτες το υπουργείο Περιβάλλοντος εξέδωσε διευκρίνιση σύμφωνα με την οποία «οι αμοιβές των μηχανικών για την παροχή των υπηρεσιών τους για την ένταξη αυθαίρετων κατασκευών στις διατάξεις του ν. 4014/2011 καθώς και για την έκδοση βεβαιώσεων για τη μεταβίβαση ακίνητων, είναι αντικείμενο ελεύθερης διαπραγμάτευσης των μερών, σύμφωνα με το ν. 3919/2011».
Ακόμη, διευκρίνισε ότι για τη μεταβίβαση οικοπέδων και γηπέδων στα οποία δεν υπάρχει κτίσμα, απαιτείται δήλωση του ιδιοκτήτη και βεβαίωση του μηχανικού ότι δεν υπάρχει κτίσμα, συνοδευόμενη από τοπογραφικό διάγραμμα.
Ηλεκτρονικά
Ανακοίνωσε ακόμη ότι «διευρύνει άμεσα, το αργότερο εντός δύο εβδομάδων, την ηλεκτρονική πλατφόρμα, προκειμένου να συμπεριλάβει την κατάθεση με ηλεκτρονικό τρόπο όλων των βεβαιώσεων μηχανικών που απαιτούνται για τη μεταβίβαση ακινήτων, τόσο αυτών που έχουν εκδοθεί όσο και αυτών που θα εκδοθούν, ώστε να καταστούν διαφανείς οι πράξεις και να ελέγχεται η φερεγγυότητά τους και οι ευθύνες των μηχανικών».
Η διαδικασία για την τακτοποίηση των αυθαιρέτων που ξεκίνησε το περασμένο Σάββατο λήγει στο τέλος Νοεμβρίου. Η υποβολή των δηλώσεων γίνεται με τη συνδρομή μηχανικού που έχει πρόσβαση στην ηλεκτρονική πλατφόρμα του ΤΕΕ. Μέσα σε αυτό το διάστημα, οι ιδιοκτήτες θα πρέπει να καταθέσουν σε τράπεζα και το παράβολο που κυμαίνεται από 500 ευρώ έως 6.000 ευρώ.

www.imerisia.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου