Τετάρτη 5 Οκτωβρίου 2011

'Αναψε το πράσινο φως για την αειφόρο ανάπτυξη της περιοχής του πάρκου Πρεσπών


Στην Επίσημη Εφημερίδα της E.E. δημοσιεύθηκε χθες n απόφαση του Συμβουλίου, με την οποία εγκρίνεται, εξ ονόματος της Ένωσης, n συμφωνία προστασίας και αειφόρου ανάπτυξης της περιοχής του Πάρκου Πρεσπών, n οποία υπογράφηκε τον Φεβρουάριο του 2010.

Υπενθυμίζεται πως n συμφωνία προστασίας και αειφόρου ανάπτυξης της περιοχής του Πάρκου Πρεσπών αποτέλεσε αντικείμενο διαπραγματεύσεων ανάμεσα στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή, την Ελλάδα, την Αλβανία και τα Σκόπια και συνιστά αναβάθμιση της υφιστάμενης συνεργασίας στην περιοχή, ενώ διαθέτει το δυναμικό να συμβάλει στην επιτυχή εφαρμογή της οδηγίας-πλαίσιο της E.E. για τα ύδατα.
Πρόκειται για την οδηγία 2000/60/ΕΚ του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου, της 23ης Οκτωβρίου 2000, για τη θέσπιση πλαισίου κοινοτικής δράσης στον τομέα της πολιτικής των υδάτων («n οδηγία-πλαίσιο της E.E. για τα ύδατα»), n οποία απαιτεί, όταν οι περιοχές λεκανών απορροής ποταμών εκτείνονται πέραν του εδάφους της Ένωσης, τα ενδιαφερόμενα κράτη-μέλη να επιζητούν τον
πρέποντα συντονισμό με τα οικεία τρίτα κράτη, προκειμένου να επιτευχθούν οι στόχοι της οδηγίας σε ολόκληρη την περιοχή λεκάνης απορροής ποταμού.

Στις 27 Ιουνίου 2006 το Συμβούλιο είχε εκδώσει απόφαση με την οποία είχε εξουσιοδοτήσει την Επιτροπή, εξ ονόματος της Ευρωπαϊκής Κοινότητας, να διαπραγματευτεί τη σύναψη διεθνούς συμφωνίας λεκάνης απορροής ποταμού για τη βελτίωση της συνεργασίας σε κοινές ευρωπαϊκές λεκάνες απορροής μεταξύ ορισμένων κρατών-μελών και τρίτων χωρών. Όπως επισημαίνεται στη σχετική απόφαση, οι λίμνες των Πρεσπών και το περιβάλλον τους αποτελούν μοναδική φυσική περιοχή υψηλής οικολογικής σημασίας, που μπορεί να διατηρηθεί μόνο μέσω ολιστικής προσέγγισης σε κλίμακα λεκάνης απορροής.

Πηγή: Εξπρες

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου