Τετάρτη 5 Οκτωβρίου 2011

Tα φωτοβολταϊκά «ανάβουν» τις τιμές των ακινήτων


Υποχρεωτικά εξοπλισμένα με φωτοβολταϊκά θα πωλούνται τα επόμενα χρόνια τα νεόδμητα κτίρια, σε περίπτωση που γίνει πραγματικότητα ο νέο Γενικός Οικοδομικός Κανονισμός.
 
Πριν από μερικές ημέρες ο υπουργός Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής, Γ. Παπακωνσταντίνου, ανακοίνωσε την υποχρεωτική εγκατάσταση φωτοβολταϊκών στις στέγες, υπό προϋποθέσεις φυσικά που θα έχουν να κάνουν με τη θέση του ακινήτου, την περιοχή όπου βρίσκεται, τη χρήση του κ.λ.π. Δεν αποκλείεται, μάλιστα, το ενδεχόμενο σε κάθε έκδοση νέας οικοδομικής άδειας να υπάρχει πρόβλεψη για την τοποθέτηση πάνελ στη στέγη.
Το κόστος του κτηρίου θα ανέβει σημαντικά, ωστόσο, ο ιδιοκτήτης θα μπορεί να κάνει απόσβεση σε μερικά χρόνια. Αν καταφέρει να συνδεθεί με το δίκτυο της ΔΕΗ και να πουλάει ρεύμα θα μπορέσει σε 8-10 χρόνια να αποσβέσει το κόστος, αλλιώς θα επωφεληθεί από τη δωρεάν ενέργεια που θα παράγει για μια ζωή. Πρόσφατη έρευνα μάλιστα επιβεβαιώνει τη σημαντική άνοδο της υπεραξίας που έχει ένα ακίνητο με φωτοβολταϊκό σύστημα.
 
 
Μελέτη 
Σύμφωνα με μελέτη της Lawrence Ber­keley Na­tional Labo­ratory, στην Καλιφόρνια από το 2000-2009 σε 72.000 σπίτια τα 2.000 από αυτά που είχαν φωτοβολταϊκά συστήματα πωλούνται σε τιμές μεγαλύτερες από τα υπόλοιπα. Κατά μέσο όρο τα φωτοβολταϊκά πρόσθεσαν 3,8 ευρώ/watt περίπου στην τιμή. Ετσι, ένα σπίτι με φωτοβολταϊκό σύστημα 1kw υπολογίζεται ότι έχει αυξημένη τιμή κατά 3.800 ευρώ ή και περισσότερο. Μάλιστα η αύξηση στην τιμή πώλησης για καινούργια σπίτια ήταν 1,6 ευρώ/watt, ενώ στα μεταχειρισμένα ξεπερνούσε τα 4,15 ευρώ/watt.
Στη χώρα μας το πρόγραμμα εγκατάστασης φωτοβολταϊκών γνωρίζει μεγάλη επιτυχία, καθώς είναι χιλιάδες οι αιτήσεις για σύνδεση με τη ΔΕΗ. Μέχρι τον Αύγουστο είχαν τεθεί σε λειτουργία περίπου 5.500 φωτοβολταϊκά σε στέγες με ισχύ πάνω από 46MW.

Πηγή: www.ethnos.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου