Τετάρτη 5 Οκτωβρίου 2011

Τα Aποτελέσματα της Hμερίδας του Πολυτεχνείου Κρήτης για τις Έρευνες Υδρογονανθράκων στην Ελλάδα


Με την συμμετοχή διεθνούς φήμης καθηγητών από την Ελλάδα και το εξωτερικό, καθώς και εκπροσώπων εταιρειών και φορέων που δραστηριοποιούνται στον τομέα έρευνας και παραγωγής υδρογονανθράκων οργανώθηκε η Ημερίδα του Τμήματος Μηχανικών Ορυκτών Πόρων του Πολυτεχνείου Κρήτης με τίτλο «Έρευνα Πετρελαίου και Φυσικού Αερίου στην Ελλάδα – Προκλήσεις και Προοπτικές» (Πέμπτη, 29 Σεπτεμβρίου 2011).
Στο πλαίσιο της Ημερίδας, οι ομιλητές αναφέρθηκαν και συζήτησαν το πετρελαϊκό δυναμικό της Ελλάδας, την εν δυνάμει γεωπολιτική σημασία των πιθανών κοιτασμάτων, τις εξελίξεις στο θέμα της έρευνας και εκμετάλλευσης υδρογονανθράκων στην Νοτιοανατολική Μεσόγειο, το Ισραήλ και την Κύπρο, ενώ έγιναν και εισηγήσεις για τον βέλτιστο δυνατό σχεδιασμό και το άνοιγμα της αγοράς εκ μέρους της Ελληνικής κυβέρνησης. Τέλος, το Πολυτεχνείο Κρήτης παρουσίασε τις δυνατότητες που διαθέτει να υποστηρίξει ερευνητικά και συμβουλευτικά τις πετρελαϊκές δραστηριότητες της χώρας μας.

Ειδικότερα, σε μήνυμα του, ο υφυπουργός ΠΕΚΑ κ. Γ. Μανιάτης - ο οποίος δεν παρέστη λόγω έκτακτης σύγκλησης του Υπουργικού Συμβουλίου - αναφέρθηκε στις μέχρι σήμερα προσπάθειες και πρωτοβουλίες της Κυβέρνησης για το άνοιγμα της αγοράς υδρογονανθράκων και πιο συγκεκριμένα: στην ψήφιση του νέου νόμου, στην πρόσκληση ενδιαφέροντος για τη διενέργεια σεισμικών μη-αποκλειστικής χρήσης, στη δημιουργία της Ελληνικής Διαχειριστικής Εταιρείας Υδρογονανθράκων και τέλος, στην προκήρυξη για την πλήρωση των θέσεων των μελών του Διοικητικού Συμβουλίου της Εταιρείας.
Στα αποτελέσματα της Ημερίδας καταγράφηκε η κοινή διαπίστωση των συνέδρων ότι η Ελλάδα υστερεί ιδιαίτερα στον τομέα των υδρογονανθράκων και ουσιαστικά ο ελλαδικός χώρος παραμένει ανεξερεύνητος έχοντας εκτελεστεί μόνο λίγες γεωφυσικές έρευνες και ελάχιστες γεωτρήσεις τα τελευταία 50 χρόνια. Το γεγονός αυτό αποδόθηκε τόσο στο κλίμα ατολμίας, όσο και στην έλλειψη στρατηγικής και οργάνωσης εκ μέρους των εκάστοτε κυβερνήσεων. Οι σύνεδροι στο σύνολό τους χαιρέτησαν θετικά τις προσπάθειες του ΥΠΕΚΑ και διατύπωσαν την ευχή και την πεποίθηση ότι οι νέες προσπάθειες όχι απλά θα ευοδωθούν, αλλά θα συνεχιστούν με ταχύτατους ρυθμούς και προσήλωση στην παραγωγή αποτελέσματος.
Η Δυτική Ελλάδα, τόσο σε υποθαλάσσιες περιοχές, όσο και στην ξηρά, θεωρείται ότι είναι πετρελαιοπιθανή περιοχή και πρέπει να εξερευνηθεί συστηματικά, ενώ το εξακριβωμένο κοίτασμα στο Κατάκωλο πρέπει να αξιοποιηθεί το ταχύτερο δυνατόν. Η περιοχή νότια της Κρήτης ενδέχεται να κρύβει τεράστια κοιτάσματα σύμφωνα με εκτιμήσεις από την Γεωλογική Υπηρεσία των Ηνωμένων Πολιτειών (USGS) και ανεπίσημα γεωφυσικά δεδομένα, αλλά επιβάλλεται κι εδώ να διεξαχθεί μια επισταμένη γεωφυσική έρευνα στην περιοχή. Τα βάθη νερού μολονότι δεν είναι απαγορευτικά, κυμαίνονται μεταξύ 1000 και 3000 μέτρων, εν τούτοις δημιουργούν δύσκολες συνθήκες, αυξάνουν το κόστος έρευνας και εκμετάλλευσης και απαιτούν την παρουσία ειδικών γεωτρητικών πλοίων. Ως εκ τούτου, το κόστος για εξόρυξη υδρογονανθράκων από τα βάθη της Μεσογείου είναι τεράστιο και θα απαιτηθεί να έρθουν Εταιρείες με μεγάλη κεφαλαιακή βάση.
Ο κεντρικός ομιλητής, Καθηγητής του Πανεπιστημίου του Χιούστον, κ. Μ. Οικονομίδης αναφέρθηκε στην εξάρτηση της παγκόσμιας οικονομίας για ενέργεια από ορυκτούς πόρους, όπου και εκτιμά πως θα συνεχίσει να υπερβαίνει και στο απώτερο μέλλον το 85% της συνολικής παραγωγής, ενώ τόνισε την αυξανόμενη αξία του φυσικού αερίου στο ενεργειακό ισοζύγιο. Η Κίνα αναδεικνύεται ως η αναδυόμενη μεγάλη δύναμη στην παραγωγή και κατανάλωση ενέργειας, έχοντας επενδύσει τεράστια κεφάλαια σε διάφορες περιοχές του κόσμου για ανεύρεση και εξόρυξη υδρογονανθράκων. Τα ανακαλυφθέντα κοιτάσματα φυσικού αερίου στο Ισραήλ είναι πολύ μεγάλα, ενώ εκτιμάται ότι η Κύπρος, όπου η πρώτη γεώτρηση είναι ήδη γεγονός και βρίσκεται περίπου στα 2500 μέτρα, θα έχει ακόμη μεγαλύτερα κοιτάσματα.
Σημαντική ήταν η παρουσίαση της Energean Oil & Gas, της μοναδικής ελληνικής εταιρείας έρευνας & παραγωγής υδρογονανθράκων με επενδύσεις και παραγωγή στην εγχώρια αγορά και διαχειριστής των αδειών Πρίνου & Νότιας Καβάλας. Στην ομιλία του ο κ. Μ. Ρήγας, Πρόεδρος & Διευθύνων Σύμβουλος αναφέρθηκε στο success story του Πρίνου, προτρέποντας την ηγεσία του ΥΠΕΚΑ να το εντάξει στην επικοινωνία για το άνοιγμα και την προώθηση της αγοράς προτείνοντας ωστόσο, τον περιορισμό της γραφειοκρατίας και τον εκμοντερνισμό των διαδικασιών. Ειδικότερα αναφέρθηκε στις προοπτικές για περαιτέρω αξιοποίηση του κοιτάσματος του Πρίνου και των υπολοίπων ανακαλυφθέντων κοιτασμάτων στην περιοχή αλλά και στις σημαντικές επενδύσεις που έχουν γίνει τα τελευταία τέσσερα χρόνια σε κεφάλαια και ανθρώπινο δυναμικό.
Καθολικά τονίστηκε η ανάγκη παροχής κινήτρων από την Πολιτεία στην επένδυση κεφαλαίων και στην ενθάρρυνση επενδύσεων στον τομέα της έρευνας και εκμετάλλευσης κοιτασμάτων δεδομένου ότι ο τομέας αυτός μπορεί να συμβάλλει αποφασιστικά στη βελτίωση του ισοζυγίου εξωτερικών πληρωμών, στην τόνωση της απασχόλησης και στη δημιουργία νέων θέσεων και τέλος, στην ανάπτυξη της οικονομίας.
Στο πλαίσιο της παρουσίασης των διεθνών πρακτικών σε ότι αφορά τη χρήση και τη διάθεση των σεισμικών και άλλων δεδομένων (γεωφυσικά και γεωτρητικά), οι σύνεδροι αναφέρθηκαν στην τάση για παροχή ελεύθερης πρόσβασης στους ενδιαφερόμενους και στην πλήρη αξιοποίηση των δεδομένων για τη λήψη ενημερωμένων αποφάσεων και την υλοποίηση επενδυτικών πλάνων. Στην κατεύθυνση αυτή, επικρίθηκαν ιδιαίτερα οι εγχώριοι, αρμόδιοι δημόσιοι φορείς για την αδυναμία ελέγχου και αξιοποίησης του εθνικού αρχείου σεισμικών και άλλων δεδομένων, καθώς αντί οι εταιρείες να επενδύουν στην βέλτιστη δυνατή ερμηνεία των διαθεσίμων δεδομένων, παλεύουν για να αποκτήσουν πρόσβαση σε αυτά!
Οι συμμετέχοντες αναγνώρισαν το υψηλό επίπεδο της υφιστάμενης υλικοτεχνικής υποδομής αλλά και την διεθνώς αναγνωρισμένη τεχνογνωσία σε σημαντικούς τομείς της μηχανικής πετρελαίου που διαθέτει το Τμήμα Μηχανικών Ορυκτών Πόρων του Πολυτεχνείου Κρήτης όπως η επεξεργασία και ερμηνεία των σεισμικών δεδομένων, η τεχνική γεωτρήσεων, η μελέτη της συμπεριφοράς των ρευστών σε συνθήκες κοιτάσματος, η προσομοίωση της παραγωγής σε κοιτάσματα υδρογονανθράκων, η γεωχημική ανάλυση, η γεωστατιστική, η μηχανική πετρωμάτων, κ.ά. Εξέφρασαν δε, την άποψη πως θα πρέπει να στηριχθεί και να χρησιμοποιηθεί ενεργά για να υποστηρίξει την επικείμενη δραστηριότητα σε έρευνα και εκμετάλλευση υδρογονανθράκων στην ευρύτερη 
Πηγή:www.energia.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου