Τρίτη 9 Αυγούστου 2011

Θέσεις του Σ.Π.Μ.Ε. για την πρόταση του ΥΠΕΚΑ για την ρύθμιση Αυθαιρέτων Κατασκευών



Ο Σ.Π.Μ.Ε.  εκφράζει τις έντονες επιφυλάξεις του για την πρόταση του ΥΠΕΚΑ για την ρύθμιση των αυθαίρετων κατασκευών. Δυστυχώς για άλλη μια φορά το τόσο σοβαρό θέμα των αυθαιρέτων γίνεται μοχλός για την είσπραξη χρημάτων.
Κανένας δεν θα ήταν αντίθετος να μπει ένα οριστικό τέλος στην αυθαίρετη δόμηση και στην καταστροφή του περιβάλλοντος. Αυτό όμως θα πρέπει να γίνει με άλλα κριτήρια κυρίως τεχνικά και κοινωνικά και σε καμία περίπτωση εισπρακτικά.
Το σχέδιο νόμου που παρουσιάστηκε δεν είναι τίποτε άλλο από μια αναπαραγωγή του Ν.1337/83 προσαρμοσμένο έτσι ώστε να γίνει αποδεκτό από το ΣτΕ, χωρίς να λαμβάνει υπόψη τις συνθήκες οι οποίες μεσολάβησαν αυτά τα 30 χρόνια.

Με εκβιαστικό τρόπο αναγκάζονται οι ιδιοκτήτες να υπαχθούν στην ρύθμιση, ειδάλλως «χάνεται» (δεν μεταβιβάζεται) η περιουσία τους, ενώ οι μεγάλοι παραβάτες για άλλη μια φορά μένουν στο απυρόβλητο.
Είναι σαφές ότι ο παραβάτης θα πρέπει να τιμωρηθεί, αλλά η πολιτεία θα πρέπει να φροντίσει όχι μόνο να εισπράξει αλλά να του διασφαλίσει μέσω της διαδικασίας της ρύθμισης, ελάχιστες συνθήκες διαβίωσης και κυρίως ασφάλεια.
Το συγκεκριμένο ν.σ. παραβλέπει την ασφάλεια του πολίτη. Ζητείται στα απαιτούμενα έγγραφα «…δήλωση αρμόδιου μηχανικού περί στατικής επάρκειας η οποία θα βασίζεται στον ταχύ οπτικό έλεγχο...». Αντιεπιστημονικό και επικίνδυνο. Την εποχή όπου έχουν αναπτυχθεί και χρησιμοποιούνται σύγχρονοι κανονισμοί για την αποτίμηση της ικανότητας των υφισταμένων κτιρίων, ειδικά σε μια χώρα σεισμογενή όπως η Ελλάδα όπου έχουμε θρηνήσει δεκάδες θύματα από σεισμούς, όλα παραβλέπονται και ισοπεδώνονται.
Το ν.σ. είναι πρακτικά ανεφάρμοστο, βασίζεται σε ένα σαθρό υπόβαθρο χωρίς υποδομή. Χαρακτηριστικά, από την ρύθμιση εξαιρούνται τα κτίσματα σε ρέματα, δάση, αιγιαλούς κ.λ.π. Είναι γνωστό όμως ότι πουθενά όλα αυτά δεν είναι καθορισμένα, ούτε δασικοί χάρτες υπάρχουν, ούτε χάραξη αιγιαλού σε όλο το μήκος, ούτε οριοθέτηση για όλα τα ρέματα. Άρα πως είναι δυνατόν να γνωρίζει κάποιος ιδιοκτήτης εάν βρίσκεται σε απαγορευμένες περιοχές; Γνωρίζουμε πολύ καλά, ότι τα δικαιολογητικά (τα οποία κακώς δεν ζητούνται) για να εκδοθούν σήμερα απαιτούν διάστημα τουλάχιστον 1 έτους, διότι δεν υπάρχει το υπόβαθρο και η προετοιμασία.

       Καταλήγοντας, θεωρούμε ότι η πρόταση είναι ανεφάρμοστη και επικίνδυνη. Η αυθαίρετη δόμηση αποτελεί πληγή για την Ελληνική κοινωνία και μέχρι σήμερα οποιαδήποτε προσπάθεια για καταπολέμησή της έχει αποτύχει. Είμαστε συμπαραστάτες σε οποιονδήποτε θελήσει να καταπολεμήσει την αυθαίρετη δόμηση αλλά σε καμία περίπτωση δεν μπορούμε να συνταχθούμε με μία ακόμη προσπάθεια τη οποία έχει μοναδικό σκοπός της οικονομικές απολαβές λειτουργώντας εις βάρος του πολίτη.


Πηγή: www.spme.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου