Πέμπτη 25 Αυγούστου 2011

Αλλαγές στο ν/σ για τη ρύθμιση αυθαιρέτων

Μειώσεις στα πρόστιμα για την υπαγωγή στη ρύθμιση των αυθαιρέτων, ανακοίνωσε ο υπουργός Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής, Γιώργος Παπακωνσταντίνου, στην αρμόδια κοινοβουλευτική επιτροπή που συζητά τις προωθούμενες ρυθμίσεις. Πάντως, δεν απέρριψε το ενδεχόμενο το υπουργείο να προχωρήσει σε περαιτέρω αλλαγές, όσο συνεχίζεται η συζήτησή του στη Βουλή.

Μία από τις αλλαγές που ανακοίνωσε ο ΥΠΕΚΑ προβλέπει «μειωτικό συντελεστή», όπως τον χαρακτήρισε, για υπόγεια, πατάρια και σοφίτες, κάτι που σημαίνει ότι οι ιδιοκτήτες θα καταβάλουν μικρότερα πρόστιμα για την υπαγωγή στη ρύθμιση.

Επιπλέον, εισάγεται κοινωνικός συντελεστής για την κύρια και μοναδική κατοικία των ατόμων με ειδικές ανάγκες και με χαμηλό εισόδημα, καθώς και συντελεστής παλαιότητας (όσο παλαιότερο είναι το αυθαίρετο τόσο μικρότερο θα είναι και το πρόστιμο).

Των ρυθμίσεων εξαιρούνται τα ακίνητα που έχουν χτιστεί χωρίς άδεια πριν από το 1955 και αυτά που έχουν τακτοποιηθεί με παλαιότερους νόμους.

Ο κ. Παπακωνσταντίνου εμφανίστηκε πρόθυμος να συζητήσει, αν θα πρέπει να απαλειφθεί ο χρόνος των 20 και 40 ετών που έχει προσδιοριστεί για τη διατήρηση των εκτός και εντός σχεδίου αυθαιρέτων.
Σύμφωνα με το ΥΠΕΚΑ, ο όρος «διατήρηση αυθαιρέτων» αντικαθίσταται από τον όρο «αναστολή των κυρώσεων», με στόχο να αποφευχθούν προβλήματα στο Συμβούλιο της Επικρατείας.
 
Ανοιχτός εμφανίστηκε επίσης και ως προς την απόδοση μέρους των προστίμων στους φορείς κοινωνικής ασφάλισης, κυρίως στο ΙΚΑ.
 
Τέλος, ουσιαστικές αλλαγές ανακοινώθηκαν και για την περιβαλλοντική αδειοδότηση έργων με κεντρικό άξονα την μεγαλύτερη «νομική ασφάλεια» για το δίκτυο NATURA.

Πηγή: www.naftemporiki.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου