Παρασκευή 5 Αυγούστου 2011

Επιστολή Συλλόγου Ελλήνων Συγκοινωνιολόγων προς τον Υπουργό ΠΕΚΑ


Με επιστολή του προς τον Υπουργό ΠΕΚΑ, ο Σύλλογος Ελλήνων Συγκοινωνιολόγων διαμαρτύρεται για τη μην εμπλοκή του στην κατάρτιση των πολεοδομικών μελετών. Στην επιστολή του αναφέρει τα εξής:


"Σε συνέχεια προηγούμενης επιστολής που είχαμε αποστείλει στο ΥΠΕΚΑ, είχαμε αναφερθεί στο πρόβλημα της μη πρόβλεψης για την εμπλοκή συγκοινωνιολόγων στις πολεοδομικές μελέτες . Δυστυχώς παρά την επισήμανσή μας αυτή, παρατηρούμε ότι ακόμα συνεχίζεται η ίδια τακτική. Θεωρούμε ότι είναι ιδιαίτερα ανησυχητικό θέμα η συνέχιση του φαινομένου εκπόνησης Πολεοδομικών Μελετών πάσης φύσεως, χωρίς απαίτηση συμμετοχής στην κοινοπραξία του έργου, Συγκοινωνιολόγου Μηχανικού με πτυχίο στην κατηγορία 10 του Ν. 3316/2005.

Σε συνέχεια λοιπόν, των ανωτέρω, είμαστε υποχρεωμένοι να επαναλάβουμε τη διαμαρτυρία μας, αυτή  τη φορά πιο έντονη και ευελπιστούμε ότι θα υπάρξει αντίδραση από το Υπουργείο σας, καθώς είναι αδιανόητο να πραγματοποιείται σχεδιασμός δικτύων υποδομής χωρίς τη συνδρομή Συγκοινωνιολόγων. Είναι παραπάνω από βέβαιο ότι η πραγματοποίηση Πολεοδομικών και συναφών Μελετών χωρίς τη συμμετοχή Συγκοινωνιολόγων δε θα έχει το επιθυμητό αποτέλσμα.

Με το (β) σχετικό ευχηθήκαμε επιτυχία στα νέα σας καθήκοντα και επισημάναμε τη τη διάθεσή μας για συνεργασία σε θέματα κοινού ενδιαφέροντος.Λαμβάνουμε την πρωτοβουλία να σας αναφέρουμε ξανά ότι ο ΣΕΣ με τριακονταετή και πλέον, παρουσία στο συγκοινωνιακό γίγνεσθαι της χώρας έχει επανειλημμένα παρουσιάσει και αναλύσει τα προβλήματα του συγκοινωνιακού συστήματςο καθώς και τις γενεσιουργές αιτίες τους με βάση τις αρχές του συγκοινωνιακού σχεδιασμού και την πλούσια διεθνή εμπειρία. Τα μέλη του ΣΕΣ με αυξημένο το αίσθημα ευθύνης απέναντι στην Ελληνική κοινωνία, υποστηρίζουν συστηματικά το έργο της Πολιτείας και προτείνουν επιστημονικά τεκμηριωμένες λύσεις για την ανατιμετώπιση των συχνά οξυμένων προβλημάτων, που παρατηρούνται στην εξυπηρέτηση, την ασφάλεια και την ποιότητα ζωής των πολιτών, με σκοπό τη βελτίωση της αστικής κινητικότητας και τη βιώσιμη ανάπτυξη των πόλεων.

Μέσα σε αυτό το πλαίσιο αξιών, ο ΣΕΣ, υπογραμμίζει αδυναμίες, αναδικνύει καλές πρακτικές και προτείνει δράσεις με γνώμονα το τρίπτυχο αποτελεσματικότητα ασφάλεια περιβάλλον. Στο πλαίσιο αυτό, επισυνάπτεται και προηγούμενη επιστολή μας, σχετικά με το θέμα συμμετοχής Συγκοινωνιλόγων Μηχανικών στην προκήρυξη πολεοδομικών Μελετών.

Δεδομένης της βούλησής μας για συνεργασία με το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Κλιματικής Αλλαγής καθώς καιι της πρόθεσής μας για την υποστήριξη δράσεων που σχετίζονται με τους σκοπούς του Συλλόγουκαι αφορούν θέμαα της αρμοδιότητάς σας, επαναλαμβάνουμε το αίτημα μας να σας συναντήσουμε σε χρόνο προφανώς της επιλογής σας τόσο για ανταλλαγή απόψεων όσο και για μια καταρχήν συνεργασία."

Διαβάστε εδώ το (α) σχετικό (δημοσίευμα της express).


Πηγή: Σύλλογος Ελλήνων Συγκοινωνιολόγων







Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου