Δευτέρα 8 Αυγούστου 2011

Συναγερμός για την ατμοσφαιρική ρύπανση στην Πάτρα

Την άμεση διενέργεια μετρήσεων των ρύπων της ατμόσφαιρας της Πάτρας, από κλιμάκιο του Ινστιτούτου Περιβάλλοντος του Εθνικού Αστεροσκοπείου, ώστε να διακριβωθεί εάν και σε ποιο βαθμό έχει προκληθεί ατμοσφαιρική ρύπανση από την πυρκαγιά στον ΧΥΤΑ της Ξερόλακκας, ζήτησε η Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδος.

Επίσης, ζητήθηκαν μετρήσεις και από τον σταθμό ατμοσφαιρικής ρύπανσης που είναι εγκατεστημένος στην πλατεία Δροσοπούλου, η οποία βρίσκεται σχετικά κοντά στον ΧΥΤΑ και από τον σταθμό που είναι εγκατεστημένος στην πλατεία Γεωργίου, στο κέντρο της πόλης.

Πάντως, από την πλευρά του, ο πρόεδρος του ΤΕΕ Δυτικής Ελλάδος, Θανάσης Γιανναδάκης, σε δηλώσεις που έκανε, εκτίμησε ότι λόγω της φωτιάς στον ΧΥΤΑ της Ξερόλακκας, έχει προκληθεί σοβαρή περιβαλλοντική επιβάρυνση και κάλεσε τους φορείς να λάβουν μέτρα για να αντιμετωπιστεί η κατάσταση, η οποία όπως ανέφερε «θέτει σε κίνδυνο τόσο το περιβάλλον της ευρύτερης περιοχής, όσο και την υγεία των κατοίκων». Όσον αφορά στους κατοίκους της ευρύτερης περιοχής της Ξερόλακκας, σκοπεύουν να ζητήσουν την παρέμβαση των εισαγγελικών αρχών, ενώ διαμαρτύρονται για επιβάρυνση της ατμόσφαιρας. Σύμφωνα με το μέλος της συντονιστικής επιτροπής των κατοίκων της περιοχής, Γιώργο Βασιλόπουλο, «η ανοχή των κατοίκων είναι μηδενική». Οι κάτοικοι ζητούν, τόσο από το δήμο όσο και από τις εισαγγελικές αρχές, να κλείσουν το ΧΥΤΑ.


Στο μεταξύ, το θέμα της πυρκαγιάς στην Ξερόλακκα συζητήθηκε στη συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου της Πάτρας, όπου αποφασίστηκε, κατά πλειοψηφία, να κηρυχθεί η πόλη σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης. Όμως, την τελική απόφαση αναμένεται να τη λάβει το περιφερειακό συμβούλιο, αφού πρώτα υποβληθεί το σχετικό αίτημα.


Σχετικά με τη φωτιά στην Ξερόλακκα εξακολουθούν να υπάρχουν καπνοί, ενώ συνεχίζονται από συνεργεία του δήμου οι εργασίες επιχωμάτωσης, ώστε να κατασβεστεί πλήρως. Πάντως, λόγω της φωτιάς παραμένει ανοικτό το ζήτημα της εναπόθεσης των απορριμμάτων της Πάτρας, κυρίως για λόγους προστασίας των εργαζομένων.

Πηγή:www.newsbeast.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου