Τρίτη 26 Ιουλίου 2011

ΗΠΑ: Τα φωτοβολταϊκά συμβάλλουν και στην ψύξη των κτηρίων

Οι ηλιακοί συλλέκτες που εγκαθίστανται στις στέγες κτηρίων, δεν παρέχουν απλώς καθαρή ενέργεια, αλλά λειτουργούν και ως σκίαστρα, τα οποία βοηθούν τα κτήρια να παραμείνουν δροσερά, υποστηρίζει ομάδα ερευνητών από τη Σχολή Μηχανικών Τζέικομπς του Πανεπιστημίου της Καλιφόρνια.
Χρησιμοποιώντας δεδομένα που συνέλεξαν μέσω θερμικών απεικονίσεων, είδαν ότι κατά τη διάρκεια της ημέρας, η οροφή ενός κτηρίου –στην προκειμένη περίπτωση, ενός εργαστηρίου- ήταν κατά 2,8 βαθμούς Κελσίου χαμηλότερη σε σχέση με αυτήν ενός άλλου κτίσματος, με εκτεθειμένη οροφή.
Η διαφορά αυτή, όσο μικρή κι αν ακούγεται σε κάποιους, επηρεάζει σημαντικά και τις ενεργειακές δαπάνες του κτηρίου, καθώς μειώνει κατά 38% το «ετήσιο φορτίο ψύξης», το ρυθμό με τον οποίο η θέρμανση διαφεύγει από έναν ελεγχόμενο χώρο και την ποσότητα που απαιτείται για τη διατήρηση σταθερής θερμοκρασίας.
Ο ’ντονι Ντομίνγκες, μεταπτυχιακός φοιτητής που συμμετείχε στο πείραμα, εξηγεί πώς οι συλλέκτες θωρακίζουν τα κτήρια από το ηλιακό φως. «Αντί ο Ήλιος να χτυπά τη στέγη, κάτι που έχει ως αποτέλεσμα η θερμότητα να περνά στην οροφή του κτηρίου, χτυπά τα ίδια τα φωτοβολταϊκά, ενώ πολλή θερμότητα απομακρύνεται χάρη στον άνεμο που φυσά ανάμεσα στους συλλέκτες και στη στέγη», λέει ο Ντομίνγκες. «Τα οφέλη είναι ακόμη μεγαλύτερα εάν δημιουργηθεί μεγαλύτερο κενό, ώστε ο αέρας να κυκλοφορεί αποτελεσματικότερα ανάμεσα στο κτίσμα και το συλλέκτη».
Επιπλέον, οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι τη νύχτα, οι φωτοβολταϊκοί συλλέκτες παρέχουν θερμομόνωση, με αποτέλεσμα να μειώνονται τα τιμολόγια θέρμανσης κατά τη διάρκεια του χειμώνα.
«Υπάρχουν πιο αποτελεσματικοί τρόποι να ψύξει κανείς παθητικά ένα κτήριο, π.χ. ειδικές μεμβράνες σκεπών», λέει ο επικεφαλής της ερευνητικής ομάδας, καθηγητής Γιαν Κάισλ. «Εάν όμως σκέπτεστε να εγκαταστήσετε ηλιακούς συλλέκτες, ανάλογα και με τις θερμικές ιδιότητες της στέγης σας, μπορείτε να περιμένετε μεγάλη μείωση της ποσότητας ενέργειας που δαπανάτε για την ψύξη της κατοικίας ή της επιχείρησής σας».
Η μελέτη, που χρηματοδοτήθηκε από τη NASA και τα αποτελέσματα της οποίας πρόκειται να δημοσιευτούν στην επιθεώρηση Solar Energy, είναι, κατά τους ερευνητές του αμερικανικού πανεπιστημίου, η πρώτη που εξετάζει αυτό το επιπρόσθετο όφελος των φωτοβολταϊκών. 

Πηγή:www.naftemporiki.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου