Κυριακή 24 Ιουλίου 2011

Παπακωνσταντίνου για όλα τα καυτά θέματα

Συνέντευξη στην εφημερίδα Real news και συγκεκριμένα στο δημοσιογράφο Β. Σκουρή, παρεχώρησε ο υπουργός Περιβάλλοντος κ. Παπακωνσταντίνου. Παρακάτω παρατίθεται το απόσπασμα που αφορά στις δράσεις του ΥΠΕΚΑ και συγκεκριμένα τη ΔΕΗ, τη διαχείριση απορριμάτων, τα υπεράκτια αιολικά πάρκα, τα αθυαίρετα και την πετρελαιοκίνηση.


ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Πώληση του 17% της ΔΕΗ ή πώληση επιμέρους μονάδων; Τι τελικά προκρίνετε κ. Υπουργέ;
Γ. ΠΑΠΑΚΩΝΣΤΑΤΙΝΟΥ:  Ας κάνουμε μία διάκριση. Η υποχρέωση πρόσβασης στο λιγνίτη από τρίτους χωρίς διακρίσεις μας οδηγεί σε έναν συνδυασμό συμφωνίας ανταλλαγής ισχύος με άλλες χώρες και πώληση μονάδων της ΔΕΗ. Όταν αυτή η διαδικασία ολοκληρωθεί θα προχωρήσουμε το 2012 στη διαδικασία αποκρατικοποίησης της ΔΕΗ, είτε με προσέλκυση στρατηγικού επενδυτή είτε με πώληση μεριδίων σε θυγατρικές.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ:Την άρση της απαγόρευσης των πετρελαιοκίνητων σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη να την περιμένουμε εντός του 2011;
Γ. ΠΑΠΑΚΩΝΣΤΑΤΙΝΟΥ: Αυτή τη στιγμή δουλεύουμε πάνω στην πρόταση για την άρση της απαγόρευσης. Θεωρώ πως θα είμαστε έτοιμοι να παρουσιάσουμε τις αναλύσεις και το νέο πλαίσιο το φθινόπωρο.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ:Τι θα γίνει με τα σκουπίδια κ. Υπουργέ; Πόσο η Κυβέρνηση θα «μελετάει» το θέμα της Κερατέας; Εκτός, βεβαίως, και αν προτάσσεται το πολιτικό κόστος…
Γ. ΠΑΠΑΚΩΝΣΤΑΤΙΝΟΥ:  Το θέμα της διαχείρισης των σκουπιδιών στη χώρα και ειδικά στην Αττική δεν εξαντλείται στο θέμα της Κερατέας. Μετά από συνεργασία με το Υπουργείο Εσωτερικών, την αποκεντρωμένη διοίκηση, την αιρετή περιφέρεια και την τοπική αυτοδιοίκηση, θα ανακοινώσουμε σύντομα αποφάσεις για την ταχεία υλοποίηση των έργων με τον πιο πρόσφορο, οικονομικό και διαφανή τρόπο, με χρήση όλων των διαθέσιμων δοκιμασμένων και σε άλλες χώρες τεχνολογιών. Σε αυτό το πλαίσιο μπαίνει και το ζήτημα της Κερατέας, για το οποίο εξετάζουμε εναλλακτικές λύσεις.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ:Τι θα συμβεί με όσους πολίτες δεν μπουν στη ρύθμιση για τα αυθαίρετα; Θα κατεδαφίσετε αυθαίρετα;
Γ. ΠΑΠΑΚΩΝΣΤΑΤΙΝΟΥ: Η ρύθμιση για τα αυθαίρετα συμπεριλαμβάνει και την αλλαγή του πλαισίου για τις κατεδαφίσεις ώστε το μέτρο να καταστεί πραγματικά εφικτό και αποτελεσματικό. Παράλληλα προχωράμε με ταχύτερους ρυθμούς σε όλες εκείνες τις ενέργειες – όπως χωρικός σχεδιασμός, δασικοί χάρτες, κτηματολόγιο, νέο πλαίσιο έκδοσης οικοδομικών αδειών, υπηρεσίες πολεοδομικού ελέγχου κ.λπ. – που θα αποτρέπουν από την αυθαιρεσία και θα βοηθούν τον πολίτη και τον μηχανικό να παραμένουν στις κατασκευές τους εντός των ορίων της νομοθεσίας.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ:Ποιες περιοχές θα προκριθούν πρώτες για τη δημιουργία υπεράκτιων αιολικών. Πότε θα ξεκινήσει ο διαγωνισμός και πότε θα ολοκληρωθεί η διαδικασία για τις υπόλοιπες περιοχές;
Γ. ΠΑΠΑΚΩΝΣΤΑΤΙΝΟΥ: Ο συνολικός χωροταξικός σχεδιασμός για τη δημιουργία υπεράκτιων αιολικών που έχει ξεκινήσει το ΥΠΕΚΑ είναι σωστός. Όμως, πρέπει να επισπεύσουμε και γι’αυτό αναζητούμε τρόπους ώστε να προχωρήσουν ήδη ώριμες επενδύσεις στον τομέα αυτό. 
 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου