Παρασκευή 29 Ιουλίου 2011

Πρωταγωνιστικός ο ρόλος των Μηχανικών στις ρυθμίσεις για αυθαίρετα και οικοδομικές άδειες

Οι διπλωματούχοι Μηχανικοί αναδεικνύονται σε καταλυτικούς παράγοντες για την εφαρμογή των ρυθμίσεων που προβλέπουν τα δύο νομοσχέδια του ΥΠΕΚΑ για την τακτοποίηση των αυθαιρέτων και το νέο τρόπο έκδοσης των οικοδομικών αδειών. Τα δύο νομοσχέδια που πήραν πράσινο φως από το Υπουργικό Συμβούλιο αναμένεται να τεθούν σε εφαρμογή από τις αρχές του Σεπτεμβρίου. Ειδικότερα στα σχετικά νομοσχέδια αναφορικά με τους ρόλους και τις υπευθυνότητες που αναλαμβάνουν οι μηχανικοί προβλέπεται:

  • Τακτοποίηση αυθαιρέτων. Οι ιδιοκτήτες πληρώνοντας εφάπαξ πρόστιμι θα πετυχαίνουν εξαίρεση από την κατεδάφιση ως και 40 χρόνια και δυνατότητα μεταβίβασης του ακινήτου.Συγκεκριμένα:" Από 1/1/2012  όλα τα ακίνητα  δε θα μπορούν να μεταβιβάζονται δίχως την υπεύθυνη δήλωση του ιδιοκτήτη και τη δήλωση Μηχανικού που θα βεβαιώνει ότι δεν υπάρχει αυθαίρετη κατασκευή στο ακίνητο και δεν έχουν εγκατασταθεί χρήσεις δίχως άδεια." Ο Μηχανικός λοιπόν λαμβάνοντας το βάρος της επιστημονικής, επαγγελματικής αλλά και ποινικής ευθύνης που αναλογεί σε αυτές τις περιπτώσεις θα είναι ο καταλυτικός παράγοντας για την εφαρμογή της νομιμότητας.Παράλληλα οι διπλωματούχοι Μηχανικοί εξ αντικειμένου αναλαμβάνουν την τακτοποίηση-νομιμοποίηση εκατοντάδων χιλιάδων περιπτώσεων αυθαιρέτων σε εντός και εκτός σχεδίου περιοχές.
  • Το νέο νομοσχέδιο για τις οικοδομικές άδειες προβλέπει ότι η ευθύνη για την υλοποίηση της οικοδομικής άδειας θα έχει ο επιβλέπων μηχανικός, ενώ παράλληλα δημιουργείται σώμα ελεκτών δόμησης απο πιστοποιημένους ιδιώτες μηχανικούς που θα είναι αποκλειστικής απασχόλησης, θα υπάγονται στην τοποική συτοδιοίκηση και θα ελέγχουν την εφαρμογή της οικοδομικής άδειας. Το κόστος αυτών των ελέγχων θα επιβαρύνει τον ιδιοκτήτη της οικοδομής. Οι πολεοδομικές υπηρεσίες θα τηρούν αρχεία των οικοδομικών αδειών. Τέλος, ψευδείς δηλώσεις από συμβολαιογράφους,δικηγόρους, μεσίτες και υποθηκοφύλακες θα επισύρουν αυστηρές ποινές.                                                                                                     Πηγή: T.Ε.Ε.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου