Δευτέρα 25 Ιουλίου 2011

Πατέντα του ΑΠΘ αντίοδτο για το αρσενικό στο νερό

Αναδημοσιεύουμε μία πολύ ευχάριστη είδηση που αφορά σε Έλληνες Μηχανικούς από το Α.Π.Θ. και την καινοτομία που εισήγαγαν στην αντιμετώπιση του αρσενικού στο νερό. Πολλά συγχαρητήρια σε όλη την ερευνητική ομάδα!
"Το πρώτο βραβείο καινοτομίας κέρδισε η ερευνητική ομάδα του ΑΠΘ για το «AquAsZero», ένα κοκκώδες προσφροφητικό υλικό, που απομακρύνει το τρισθενές και πεντασθενές αρσενικό από το πόσιμο νερό, με χαμηλό κόστος και υψηλή αποτελεσματικότητα. Παράλληλα, η πατέντα αυτή θα διατεθεί στην ελληνική και ευρωπαϊκή αγορά από μια επιχείρηση της Θεσσαλονίκης.
Η καρκινογόνος δράση του αρσενικού αναγνωρίστηκε το 1998, οπότε και το όριο μέγιστης περιεκτικότητας μειώθηκε από τα 50 στα 10 μικρογραμμάρια ανά λίτρο νερού, με αποτέλεσμα να αναζητούνται τρόποι για την απομάκρυνση του πεντασθενούς και του κατά πολύ περισσότερο τοξικού τρισθενούς αρσενικού.
Το υλικό που δημιούργησε η ομάδα του εργαστηρίου αναλυτικής χημείας του ΑΠΘ έχει τη δυνατότητα να οξειδώνει και να προσροφά και τις δύο μορφές αρσενικού, απλοποιώντας έτσι τη διεργασία και μειώνοντας το κόστος εγκατάστασης και επεξεργασίας.
«Το γεγονός ότι απομακρύνει και τις δύο μορφές του αρσενικού που απαντούν στο νερό, το καθιστούν ιδανικό για χρήση σε φύσιγγες ατομικών φίλτρων νερού», εξηγεί στη Voria.gr, o επίκουρος καθηγητής στο τμήμα Χημικών Μηχανικών και επιστημονικός υπεύθυνος της ομάδας, κ. Μανασσής Μήτρακας.
Η ερευνητική εργασία των Μανασσή Μήτρακα, Σοφίας Τρεσίντση, Κωνσταντίνου Συμεωνίδη, Ιωσήφ Γεωργίου, Γεώργιου Σταύροπουλο, Αναστάσιου Ζουμπούλη, Ιωάννη Τσιαούση και Μαρίας Κατσικίνη, χρηματοδοτήθηκε με 850.000 ευρώ από το 7ο πλαίσιο στήριξης για ενίσχυση της έρευνας σε μικρομεσαίες επιχειρήσεις. Παράλληλα, το πρόγραμμα υλοποιήθηκε σε συνεργασία με την εταιρεία «Λουφάκης Χημικά ΑΒΕΕ» και τη συμμετοχή των ερευνητικών κέντρων ΕΛΚΕΔΕ και HERI (Health and Environmental Research Institute) και των επιχειρήσεων IPROCHIM SA της Ρουμανίας, Technicas del Aqua UREN και Aquagest στην Ισπανία.

Από την έρευνα στην παραγωγή
Στο πλαίσιο υλοποίησης του προγράμματος, σχεδιάστηκε, παράλληλα, και μια πιλοτική μονάδα παραγωγής του «AquAsZero», η οποία θα να έτοιμη έως τα τέλη Αυγούστου.
Όπως αναφέρει στη Voria.gr ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας «Λουφάκης Χημικά ΑΒΕΕ», κ. Κυριάκος Λουφάκης, στόχος είναι το προϊόν να διατεθεί στην αγορά μέχρι το τέλος του 2011, ενώ ήδη υπάρχει ενδιαφέρον για εισαγωγή και εμπορική διάθεσή του στην Ισπανία.
«Για την κατοχύρωση της εκμετάλλευσης του νέου προσροφητικού κατατέθηκε αίτηση για τη χορήγηση διπλώματος ευρεσιτεχνίας στην Ελλάδα, ενώ το επόμενο στάδιο είναι η επέκτασή του στην ΕΕ, και κυρίως σε Ισπανία, Ιταλία και Ουγγαρία, αλλά και τις ΗΠΑ» τονίζει ο κ. Λουφάκης.
Το «AquAsZero» μπορεί να χρησιμοποιηθεί τόσο σε μεγάλες εγκαταστάσεις επεξεργασίας νερού, για δήμους και κοινότητες, όσο και σε μεμονωμένες κατοικίες, για περιοχές με αρσενικό εκτός κεντρικών δικτύων ύδρευσης.
Στη χώρα μας, το αρσενικό απαντάται σε νερά περιοχών, όπου κοντά υπάρχουν ιαματικά λουτρά. Στην κεντρική Μακεδονία, οι περιοχές στις οποίες θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί το «AquAsZero» είναι η Χαλάστρα, το Σιδηρόκαστρο, η Τρίγλια και η Καλλικράτεια, όπου, ως γνωστόν, παρατηρούνται προβλήματα με την περιεκτικότητα αρσενικού στο νερό.
Το κόστος παραγωγής του «AquAsZero» είναι αρκετά χαμηλότερο σε σχέση με άλλα προσροφητικά υλικά που πωλούνται στην αγορά, ενώ η διάρκεια ζωής του είναι οκτώ φορές μεγαλύτερη.
«Μια φύσιγγα φίλτρου νερού μπορεί να δίνει 20 λίτρα νερού την ημέρα για πόση, μαγείρεμα και καφέ για περισσότερο από 10 χρόνια, με εξαιρετικά χαμηλό κόστος» σημειώνει ο κ. Λουφάκης και προσθέτει ότι το «AquAsZero» θα είναι κατά 25% οικονομικότερο σε σχέση με τα υπόλοιπα υλικά που κυκλοφορούν στην αγορά."

Πηγή: www.voria.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου