Δευτέρα 25 Ιουλίου 2011

Προβλήματα με τους ελέγχους για τα βιοκαύσιμα

Δέσμια των στρεβλώσεων παραμένει η αγορά βιοκαυσίμων, που για μια ακόμη χρονιά βρίσκεται ενώπιον σημαντικών προβλημάτων: αφενός παρατηρείται ξανά καθυστέρηση στην κατανομή της νέας χρονιάς και μόλις τον περασμένο μήνα εκδόθηκε η πρόσκληση της νέας κατανομής, αφετέρου ακόμη δεν έχει ολοκληρωθεί ο τελικός έλεγχος των ποσοτήτων της περασμένης χρονιάς, με αποτέλεσμα να μην υπάρχουν κυρώσεις σε εκείνους που πέρυσι είχαν «φουσκώσει» -εσκεμμένα ή μη- τις δηλώσεις τους.

Υπενθυμίζουμε ότι σύμφωνα με τη νομοθεσία οι ελληνικές εταιρείες παραγωγής βιοντίζελ οφείλουν να προσκομίσουν ανάμεσα σε άλλα δικαιολογητικά και συμβάσεις με Έλληνες αγρότες/παραγωγούς ενεργειακών καλλιεργειών σε στρέμματα.  Ωστόσο η τελευταία διασταύρωση των δηλώσεων των καλλιεργημένων στρεμμάτων με τις δηλώσεις που είχαν κάνει οι εταιρείες, έβγαλε «λαβράκια» καθώς έδειξε ότι περίπου το ένα τρίτο  από τα δηλωθέντα στρέμματα ήταν “μαϊμούδες”. Ειδικότερα μετά τους διασταυρωτικούς ελέγχους με το Ο.Σ.Δ.Ε. 2010 (ολοκληρωμένο σύστημα διαχείρισης και ελέγχου)  που διενήργησε ο Ο.Π.Ε.Κ.Ε.Π.Ε., διαπιστώθηκε ότι μόνο 630.000 στρέμματα από τα αρχικά δηλωθέντα 926.000 είχαν πράγματι καλλιεργηθεί. Μετά τα ευρήματα αυτά, η αρμόδια επιτροπή με βάση τις διατάξεις του νόμου, προχώρησε σε ανακατανομή των ποσοτήτων βιοντίζελ, αφαιρώντας ποσότητες από 6 εταιρείες που βρέθηκαν με λανθασμένα στοιχεία και προσκύρωσαν ποσότητες στις υπόλοιπες 10 (6 εταιρείες με ελληνική παραγωγή και 4 εισαγωγικές).

Ταυτόχρονα αποφασίστηκε από το ΥΠΕΚΑ ότι οι δικαιούχοι κατανομής όφειλαν να προσκομίσουν τα εξοφλημένα τιμολόγια αγοράς ελαιούχων σπόρων (με προθεσμία μέχρι τον περασμένο Οκτώβριο). Μάλιστα εκτός από τους ελέγχους των στρεμμάτων προβλεπόταν και διασταύρωση στα τιμολόγια αγοράς των σπόρων που όμως ακόμη δεν έχει ολοκληρωθεί παρ΄ ό,τι στις 30 Ιουνίου έληξε η περίοδος κατανομής.

Ενώ λοιπόν δεν έχει ολοκληρωθεί ο έλεγχος, ώστε να ξεκαθαριστεί το τοπίο και εφόσον κάποιες εταιρείες επιχείρησαν να καρπωθούν παράτυπα περισσότερες ποσότητες, να υποστούν τις προβλεπόμενες κυρώσεις, ξεκινά η νέα κατανομή. Και όπως αναφέρουν πηγές της αγοράς, εφόσον ξεκινήσει η νέα κατανομή χωρίς να έχει εφαρμοστεί ο νόμος τότε εκπέμπεται «σήμα ατιμωρησίας» προς πάσα κατεύθυνση (ο νόμος δεν προβλέπει απλώς ανακατανομή όπως εισηγήθηκε η επιτροπή αλλά αποκλεισμό από την διαδικασία των εταιρειών που δίνουν ψεύτικα στοιχεία).

Όπως λένε χαρακτηριστικά οι ίδιες πηγές της αγοράς, το μήνυμα που στέλνει η πολιτεία τόσο στις εταιρείες που εντοπίστηκαν να παρατυπούν όσο στις νομότυπες είναι ότι δεν υπάρχει καμία κύρωση για τις παράτυπες δηλώσεις ποσοτήτων, και ότι ακόμη και όταν εντοπίζονται λανθασμένες δηλώσεις απλά αφαιρούνται τα «παραπανίσια» στρέμματα χωρίς άλλες ποινές που προβλέπονται από το νόμο.

Πηγή:www.capital.gr 
φωτο:desmech.com


Πηγή:www.capital.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου