Παρασκευή 29 Ιουλίου 2011

Bράβευση για την Κτηματολόγιο ΑΕ σε εφαρμογές GIS

Ειδικό βραβείο στις εφαρμογές Γεωγραφικών Συστημάτων Πληροφοριών κατέκτησε η Κτηματολόγιο ΑΕ στο Διεθνές Συνέδριο Χρηστών της ESRI, στο Σαν Ντιέγκο της Καλιφόρνια στις 13 Ιουλίου 2011. Η ESRI είναι η μεγαλύτερη και μία από τις παλαιότερες εταιρείες κατασκευής λογισμικού GIS (Geographic information system) στον κόσμο. Αριθμεί εκατομμύρια χρήστες παγκοσμίως, μεταξύ αυτών και των περισσοτέρων ελληνικών δημόσιων φορέων και ιδιωτικών εταιρειών σχετικών με GIS.


Η διάκριση αυτή αποτελεί αναγνώριση της υψηλού επιπέδου τεχνογνωσίας που διαθέτει το εξειδικευμένο προσωπικό της Κτηματολόγιο ΑΕ, αλλά και της επίμονης και συνεχούς εργασίας τους, που παρήγαγε αποτελέσματα ιδιαίτερου τεχνολογικού ενδιαφέροντος σε διεθνές επίπεδο.

Το βραβείο SAG (Special Achievement in GIS) απονέμεται σε δημόσιους φορείς και πλήθος εταιρειών ανά τον κόσμο για την εφαρμογή καινοτόμων λύσεων GIS, σε συνδυασμό με τον αποδεδειγμένα σταθερό προσανατολισμό τους στην υλοποίηση τέτοιων έργων. Για το 2011, η Ελλάδα συμμετέχει στη λίστα των 64 βραβευόμενων εταιρειών του κόσμου εκτός ΗΠΑ (επί συνόλου 300.000 εταιρειών), μέσω της Κτηματολόγιο ΑΕ, χάρις στις γεωγραφικές εφαρμογές που  δημιούργησε η εταιρεία από το 2008 μέχρι σήμερα. Πρόκειται για την ηλεκτρονική δήλωση ιδιοκτησίας, την υποβολή αντιρρήσεων στους δασικούς χάρτες, αλλά και την ειδική υπηρεσία Θέασης ορθοφωτογραφιών για ολόκληρη τη χώρα, που ξεκίνησε να διαθέτει από τον Μάιο 2010.

Η καινοτομία που προκάλεσε ενδιαφέρον και προτείνεται ως βέλτιστη πρακτική στο κλάδο των εφαρμογών GIS αφορά συγκεκριμένα στη λύση που δόθηκε στην ακόλουθη πρόκληση: έπρεπε πολλοί ταυτόχρονοι χρήστες να βλέπουν διαδικτυακά εικόνες (αρχεία μεγάλου μεγέθους) μέσα από δίκτυο μικρής χωρητικότητας (για οικονομία κλίμακας). Σημειώνουμε ότι τις ημέρες αιχμής οι ταυτόχρονοι χρήστες ξεπέρασαν τους 2.500. Η λύση δόθηκε μέσα από το λογισμικό που αναπτύχθηκε εσωτερικά από την Κτηματολόγιο ΑΕ και αφορούσε τόσο στον τρόπο διαχείρισης των εικόνων, όσο και στη διαχείριση των συνδέσεων

Είναι σημαντικό να αναφέρουμε ότι η παραπάνω τεχνική λύση αναφέρεται ως best practice, ώστε να αποτελέσει βάση για εφαρμογές και άλλων φορέων παγκοσμίως. Μπορείτε να δείτε τη σχετική αναφορά στην παρακάτω διαδικτυακή διεύθυνση και συγκεκριμένα στο κεφάλαιο "Selecting the right technology: A case study":


www.ktimatologio.gr 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου