Δευτέρα 2 Μαΐου 2011

Οπτικές ίνες : άγνωστες στην Ελλάδα

Καταδικασμένη σε «τεχνολογικό μεσαίωνα» παραμένει η χώρα μας. Το πανελλαδικό δίκτυο οπτικών ινών, το οποίο έχει εξαγγελθεί από το 2008 (!), δεν έχει κατασκευαστεί ούτε σε μήκος ενός μέτρου.

Από την άλλη πλευρά, το δίκτυο VDSL του ΟΤΕ βρίσκεται υπό την «ομηρία» της Εθνικής Επιτροπής Τηλεπικοινωνιών (ΕΕΤΤ), αλλά και των εναλλακτικών παρόχων που εναντιώνονται στην κατασκευή του.
Ποιος είναι το τελικό θύμα; Σίγουρα, ο Έλληνας καταναλωτής που όλο για «ψηφιακή σύγκλιση» ακούει και «ψηφιακή σύγκλιση» δεν βλέπει. Όταν σε χώρες, όπως η Λιθουανία, η Σλοβενία και η Σλοβακία (!) τα δίκτυα οπτικών ινών (τα δίκτυα αυτά αντικαθιστούν τα παραδοσιακά δίκτυα χαλκού, προσφέροντας ευρυζωνική πρόσβαση ως και 200Mbs) έχουν διεισδύσει στο10-25% του πληθυσμού, στην Ελλάδα «ταλαιπωρούμαστε» με ταχύτητες μεταξύ 2-8 Mbs.

Καθυστερήσεις στους διαγωνισμούς
Το δίκτυο οπτικών ινών πρωτολανσαρίστηκε στη χώρα μας από τον σημερινό βουλευτή της ΝΔ και πρώην υπουργό Μεταφορών Κωστή Χατζηδάκη το 2008.

Στη συνέχεια, το έργο εξαγγέλθηκε από τον Ευρυπίδη Στυλιανίδη (2009), αλλά και από τον σημερινό υπουργό Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων Δημήτρη Ρέππα, ο οποίος το τοποθέτησε ψηλά στην ατζέντα.

Τι έχει γίνει μέχρι σήμερα; Επί της ουσίας, τίποτα το σημαντικό, παρά τις φιλότιμες προσπάθειες του γενικού γραμματέα Επικοινωνιών Σ. Κάτσικα.

Η μοναδική εξέλιξη έγκειται στην ανάδειξη του τεχνικοοικονομικού συμβούλου. Σε εκκρεμότητα βρίσκεται η υπογραφή της σχετικής σύμβασης, η προκήρυξη του διαγωνισμού για το νομικό σύμβουλο και φυσικά, η προκήρυξη του διαγωνισμού κατασκευής του γιγαντιαίου έργου, ύψους άνω των 2 δις. ευρώ.

Σύμφωνα με το πιο αισιόδοξο σενάριο, το δίκτυο οπτικών ινών θα προκηρυχτεί περί τα τέλη του 2012, αν και εφόσον όλα κυλήσουν ομαλά. Πρωτύτερα, θα πρέπει να υπογραφτεί η σύμβαση του τεχνικοοικονομικού συμβούλου, προϋπολογισμού 400.000 ευρώ πλέον ΦΠΑ.

Ύστερα από σχετικό διαγωνισμό, ανάδοχος ανακηρύχτηκε η κοινοπραξία των «Ευρωσυμβούλων» και των ερευνητικών ινστιτούτων ΕΠΙΤΣ Πολυτεχνείου και ΕΠΙΣΕΥ.

Η εν λόγω διαδικασία είχε οριστεί αρχικά να ολοκληρωθεί τον Αύγουστο του 2010, όπως και η αντίστοιχη της ανάδειξης του νομικού συμβούλου. Στη δεύτερη περίπτωση παρατηρείται ακόμη μεγαλύτερη καθυστέρηση, καθώς ο σχετικός διαγωνισμός, ύψους 300.000 ευρώ πλέον ΦΠΑ, δεν έχει προκηρυχτεί ως και σήμερα.

Οι εναλλακτικές λύσεις
Μετά την ολοκλήρωση των ανωτέρω διαδικασιών θα προχωρήσει η δημοπράτηση του έργου των οπτικών ινών. Υπό διερεύνηση εξακολουθεί να παραμένει ο τρόπος συμμετοχής του Δημοσίου. Στο πλαίσιο αυτό εξετάζονται δύο σενάρια: το κράτος να συμμετέχει μόνο στην κατασκευή της υποδομής ή του δικτύου ή να έχει συμμετοχή στην κατασκευή υποδομής του δικτύου, αλλά και στην εταιρεία διαχείρισης του.

Το υπουργείο Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων, εκτός από τη λύση Fiber To The Home (FTTH), δηλαδή οπτική ίνα μέχρι το σπίτι του καταναλωτή, εξετάζει και την εφαρμογή της λύσης Fiber To The Curb (FTTC), δηλαδή οπτική ίνα μέχρι το καφάο και στη συνέχεια χρήση του υπάρχοντος δικτύου χαλκού, ώσπου να φτάσει στο σπίτι του καταναλωτή.

Ως μεταβατική λύση φαντάζει το δίκτυο VDSL του ΟΤΕ. Πρόκειται ουσιαστικά για αναβάθμιση του υπάρχοντος δικτύου χαλκού, με ταχύτητες ως 50 Mbs. HEETT ανέστειλε για 6 μήνες την εμπορική του λειτουργία, ξεσηκώνοντας την εναντίωση του ΟΤΕ (μεσοβδόμαδα συναντήθηκαν ο πρόεδρος της αρχής Λ. Κανέλλος με τον πρόεδρο και CEO του ΟΤΕ Μ. Τσαμάζ).

O ΟΤΕ προγραμμάτιζε επενδύσεις ύψους 90 εκατ. ευρώ για τη τριετία 2010-2012 στο δίκτυο VDSL. Προς το παρόν, η παροχή της υπηρεσίας γινόταν σε πιλοτικό στάδιο, ενώ θα ξεκινούσε να παρέχεται εμπορικά από ορισμένες περιοχές της Αθήνας, καθώς και από τους δήμους Αλεξανδρούπολης, Κομοτηνής, Ξάνθης και Σερρών.

Ωστόσο, αρκετοί εναλλακτικοί πάροχοι κατέθεσαν, προφορικά και γραπτά, παράπονα στην ΕΕΤΤ για τον τρόπο κατασκευής του δικτύου VDSL του ΟΤΕ, με πρόσφατο παράδειγμα την κυπριακή Cyta.

Η ΕΕΤΤ, όσο και οι λοιποί πάροχοι θεωρούν ότι ο ΟΤΕ κινήθηκε «επιθετικά», με στόχο να «καρπωθεί προκαταβολικά όλη την αγορά», με πλεονέκτημα το πανελλαδικό δίκτυο χαλκού που διαθέτει. Από την πλευρά του, ο ΟΤΕ αισθάνεται «αδικημένος», καθότι η ΕΕΤΤ δεν τον «αφήνει να επενδύσει».

isotimia.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου