Σάββατο 19 Μαρτίου 2011

Μείωση της επιδότησης για τα Φ/Σ στην Αγγλία

Με απογοήτευση δέχτηκαν οι εταιρείες του κλάδου της ηλιακής ενέργειας την μείωση των επιδοτούμενων τιμών που ανακοινώθηκε στη Βρετανία. Οι επιχειρήσεις ήταν προετοιμασμένες για σημαντικές μειώσεις, αλλά και πάλι οι αποφάσεις της κυβέρνησης τις άφησαν άφωνες, αφού μειώνουν τις επιδοτήσεις κατά 39-49% για τα φωτοβολταϊκά άνω των 50 KW. Για τις πιο μεγάλες μονάδες, η μείωση αγγίζει το 70%.
«Ο κλάδος στραγγαλίζεται κατά τη γέννησή του», τόνισε ο Ρέι Νομπλ, ειδικός του συνδέσμου ΑΠΕ της χώρας.
Όπως είναι λογικό, τα στελέχη των επιχειρήσεων εξαπέλυσαν επιθέσεις προς την κυβέρνηση, την οποία κατηγορούν ότι τους πρόδωσε και δεν τήρησε τις δεσμεύσεις της.
Μέχρι τις 6 Μαΐου, οι αποφάσεις θα βρίσκονται στο στάδιο της δημόσιας διαβούλευσης, το οποίο σημαίνει ότι ίσως τελικά οι μειώσεις της επιδοτούμενης τιμής να κυμανθούν σε ελαφρώς χαμηλότερα επίπεδα. Το ζήτημα πάντως είναι ότι πρόκειται για ένα πλήγμα που αφορά και τα υπό σχεδιασμό έργα.
«Η απόφαση σημαίνει πως η κυβέρνηση πρέπει να πει ‘αντίο’ στα ‘λιβάδια φωτοβολταϊκών’ που υποσχόταν», σημειώνει η WSP Environment & Energy. Παράλληλα, οι εταιρείες τονίζουν ότι στη Γερμανία, η αγορά και η εγκατάσταση ενός φ/β συστήματος είναι 70% φθηνότερη, συνεπώς η Βρετανία χρειάζεται υψηλότερες επιδοτήσεις για να αντισταθμίσει την διαφορά αυτή.

Πηγή:www.energia.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου