Παρασκευή 4 Μαρτίου 2011

''Δημόσιος διάλογος: Μηχανικοί και κουραφέξαλα"

Aλιεύσαμε από το tromaktiko έναν ενδιαφέροντα "διάλογο" για τους μηχανικούς. Προφανώς ήδη πολλοί συμπολίτες μας έχουν αρχίσει να "τσιμπάνε" στην ένετχνη προσπάθεια που καταβάλλεται να στραφούν όλοι εναντίον όλων στα πλαίσια της λογικής "μαζί τα φάγαμε".  Τα συμπεράσματα δικά σας...

"Έλεος ρε παιδιά. Σιγά το πολυτεχνείο και σιγά το επίπεδο των μηχανικών μας. Αν οι μηχανικοί μας είχαν επίπεδο, θα ήταν σε τέτοια κατάσταση τα τεχνικά έργα και οι πόλεις μας...
; Το μόνο που έχει να κάνει κανείς είναι να ξυπνήσει το πρωί και να ρίξει μια ματιά γύρω του για να καταλάβει το επίπεδο των μηχανικών.
Παπαγαλιζουν πέντε μαθήματα και μπαίνουν, γιατί έχουν καλή μνήμη. Και μέσα; Το ένα τρίτο των μαθημάτων δεν διεξάγεται ποτέ, για διάφορους λόγους. Τα τρία τέταρτα των φοιτητών δεν πατάν ποτέ στη σχολή. Οι μισοί καθηγητές είναι εντελώς αδιάφοροι. Μεταδοτικότητα μηδέν. Τα εργαστήρια είναι για κλάματα. Παραπάνω απο τα μισά μαθήματα είναι επιπέδου λυκείου. Η ύλη και τα βιβλία είναι πανάρχαια. Τα κόμματα εξουσιάζουν τα πάντα και η διαφθορά είναι διάχυτη.
Το μόνο που μαθαίνει κανείς είναι πως να βρίσκει σημειώσεις και θέματα απο τα κόμματα και πως να κάνει δημόσιες σχέσεις. Η μοναδική υποχρέωση για κάθε μάθημα είναι να εμφανιστείς και να περάσεις μια εξέταση, την οποία μπορείς να δώσεις άπειρες φορές. Γνώσεις μηδέν. Τουριστική διπλωματική. Αλλά όταν βγαίνεις, το παίζεις ότι όλα τα κάνεις και όλα τα ξέρεις. Απο τους απόφοιτους, λίγοι είναι αυτοί που την ψάχνουν και αξίζουν, και αυτοί με την πρώτη ευκαιρία φεύγουν στο εξωτερικό.
Και ποιό είναι το επάγγελμα του μηχανικού στην Ελλάδα στην πράξη; Έρευνα και ανάπτυξη προιόντων; Ούτε για πλάκα. Όλοι ασχολούνται με τις κατασκευές, όπου τα προσόντα είναι δύο: νταραβέρι με τις δημόσιες υπηρεσίες και δημόσιες σχέσεις. Μαθαίνεις τη χρήση πέντε απλών προγραμμάτων, πουλάς τούβλα και σίδερα και το παίζεις και επιστήμονας. Και αυτά τα πέντε τεχνικά πραγματάκια, τα βάζεις και στα κάνουν παιδιά απο ΤΕΙ και ΙΕΚ, για να δουλεύεις ανενόχλητος στο μπλά μπλά που είναι το νούμερο ένα προσόν. Παρεμπιπτόντως οι μηχανικοί δεν είναι επιστήμονες.
Γιατί γίνεται όλος ο καβγάς λοιπόν; Γιατί η οικοδομή έχει πέσει, τα δημόσια έργα λιγοστεύουν, το επάγγελμα ανοίγει και η πίτα έχει μικρύνει απότομα. Αλλά όταν σαν χώρα δεν μπορείς να παράγεις τίποτα εκτός απο τοίχους, τί να περιμένεις;
Παρόμοια ισχύουν και για τους άλλους αυτοαποκαλούμενους ‘‘επιστήμονες‘‘ γιατρούς και δικηγόρους, φαρμακομπακάληδες και λοιπούς. Στην Ελλάδα το μόνο επιστημονικό επάγγελμα είναι αυτο του διαπλεκόμενου. "

ΑΝΑΓΝΩΣΤΗΣ

Και η απάντηση:

Αγαπητέ αναγνώστη, θα συμφωνήσω απόλυτα μαζί σου σε ό,τι αφορά στην κατάσταση που επικρατεί στη χώρα μας με την αξιοκρατία, τη διαφθορά, την αδιαφάνεια και τόσα άλλα που είναι βαθιά ριζωμένα και όλοι μας πια τα γνωρίζουμε.
Αυτό ,όμως, δε σας δίνει σε καμία περίπτωση το δικαίωμα να κάνετε κριτική για θέματα τα οποία ουδόλως γνωρίζετε, όπως φάνηκε, και να ισοπεδώνετε ανθρώπους οι οποίοι έβγαλαν τα μάτια τους στα βιβλία, προσπάθησαν και προσπαθούν να κάνουν το όνειρό τους πραγματικότητα και να ασκήσουν το επάγγελμα που επέλεξαν. Από πού κι ως πού είστε άξιος εσείς να κρίνετε το επίπεδο σπουδών σε τόσες διαφορετικές σχολές που αναφέρετε;; Ποιος σας είπε κύριε ότι επειδή έχουμε στόμα πρέπει να το ανοίγουμε κι όποιον πάρει ο χάρος; Θα σας παρακαλέσω αλλη φορά περισσότερη προσοχή και να κρίνετε το δικό σας επαγγελματικό χώρο. Τα υπόλοιπα αφήστε τα σ'εμάς που ξέρουμε!! Πραγματικά λυπάμαι που θεωρείστε συμπολίτης μου...

Απο τα γραφομενα σου φιλε μου φαινεται οτι ουτε απεξω απο το Πολυτεχνιο δεν εχεις περασει.
Ας τα παρουμε απο την αρχη.
Ψεμα#1
Παπαγαλιζουν μαθηματα λες. Ποια μαθηματα? Μονο την ιστορια θυμαμαι να εμαθα απεξω και τις αρχες διοικησης. Ολα τα αλλα απαιτουσαν μυαλο γνωσεις και εξασκηση με το αντικειμενο συνεχη.

Ψεμα#2
Το ενα τριτο των μαθηματων δεν γινεται ποτε λες. Τι στο καλο εμενα πως με κοροιδεψαν και αναγκαστηκα να δωσω 67 μαθηματα γι πτυχιο??

Ψεμα#3
Παραπανω απο τα μισα μαθηματα ειναι επιπεδου λυκειου λες.
Τα μαθηματα στα δυο πρωτα ετη ειναι σχεδον ιδια για ολες τις σχολες με μαθηματικα φυσικη και αλλα. Καμια σχεση με επιπεδου λυκειου, μπορει οποιος θελει να δει τον οδηγο σπουδων καθε σχολης στα site τους.

Ψεμα#4
Γνωσεις μηδεν, τουριστικη διπλωματικη.
Ανεφερε συγκεκριμενα σε ποιοιν καθηγητη πηρες διπλωματικη και ησουν τουριστας να παρουμε και εμεις.. Γνωσεις μηδεν ασχολιαστο.

Ψεμα#5
Ξερεις οι μηχανικοι δεν ειναι μονο οι Πoλιτικοι μηχανικoί..ειναι και αλλες σχολες που δεν ασχολουνται με το χτισιμο..Ακομα και ετσι ομως αυτα τα 5 πρακτικα πραγματακια που τα κανουν παιδια απο τα ΤΕΙ και ΙΕκ ξερεις τι ειναι? Να βαζουν τιμες στο προγραμμα για να βγει το αποτελεσμα. Αν τα ρωτησεις γιατι βγαινει αυτη η τιμη ουτε που εχουν ιδεα. Και για να λυσεις καποιο προβλημα πρεπει να εχεις γνωσεις και υποβαθρο.

Επισης αγαπητε μου φιλε αυτα που βλεπεις γυρω σου και σου φαινονται χαλια ειναι αποτελεσμα προβληματικης πολιτικης τοσων χρονων και οχι κακων μηχανικων. Κατι αλλο σε ενοχλει και απλα βρισκεται ευκαιρια και τα βαζετε με τα ΑΕΙ.
Αντι ως εξυπνοι ανθρωποι να πειτε οτι το εισαγωγικο συστημα ειναι για κλαματα καθεστε και λετε οτι το πολυτεχνιο ειναι παιδικη χαρα. Λιγο ντροπη.

Γιατι οταν θα γινει το εισαγωγικο συστημα ελευθερο με προπαρασκευαστικα ετη θα πλακωσετε ολοι στα πολυτεχνια ως γνωστον.
Αφηστε λοιπον τις διαμαχες γιατι ολοι ξερουμε οτι απλα προσπαθειτε να γινεται ισοι με το Πολυτεχνιο με το ετσι θελω και οχι γιατι πραγματικα το αξιζετε σαν σχολη (οχι σαν ατομα).
Ακομα και στην πιο δυσκολη σχολη των τει που ειναι μια με υπολογιστες τα μαθηματικα που εχουν ειναι οντως επιπεδου (απλα ολοκληρωματα) λυκειου και φιλος μου δεν μπορει να τα περασει γιατι στο λυκειο τα ειχε φορτωσει στον κοκκορα.
Η παροιμια οτι δεν φτανει η αλεπου τα κανει κρεμασταρια νομιζω σας αρμοζει τελεια. Περαστικα.

Θα τα βαλω λιγο και με το τρομακτικο.
Ειναι δυνατον να δημοσιευονται σχολια οτι ενας μηχανικος δεν ειναι επιστημονας οτι το Πολυτεχνιο δεν παρεχει γνωσεις, και αλλα τοσα ψεματα?"
Αναγνώστης


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου