Τετάρτη 16 Μαρτίου 2011

Σε 125 δόσεις και με έκπτωση οι οφειλές σε Ταμεία

Νέα ρύθμιση των ασφαλιστικών εισφορών για χιλιάδες επιχειρήσεις και ελεύθερους επαγγελματίες προωθεί η κυβέρνηση καθώς ακόμη και η προηγούμενη «τακτοποίηση», αυτή του περασμένου καλοκαιριού, εγκαταλήφθηκε από χιλιάδες ασφαλισμένους, ενώ τα έσοδα του ΙΚΑ σημείωσαν κάθετη πτώση 15% κατά το πρώτο δίμηνο του έτους.

 Ετσι, με αιφνιδιαστική τροπολογία χθες βράδυ στη Βουλή ο υπουργός αναπληρωτής Εργασίας Γ. Κουτρουμάνης προσφέρει 80 έως 125 μηνιαίες δόσεις, ακόμη και έκπτωση επί των καθυστερημένων εισφορών, προκειμένου οι επιχειρήσεις και οι ελεύθεροι επαγγελματίες να πληρώσουν τις ληξιπρόθεσμες οφειλές. 

Για την ένταξη στη νέα ευνοϊκή ρύθμιση οι υπόχρεοι θα πληρώνουν έως και 20% παραπάνω επί των τρεχουσών εισφορών (μέσος όρος του τελευταίου τριμήνου του 2010). Το ποσό αυτό (το επιπλέον των μηνιαίων καταβολών) θα κατευθύνεται στην αποπληρωμή του παλαιού χρέους. Μόνο στο ΙΚΑ και στον ΟΑΕΕ υπολογίζεται ότι η ρύθμιση ευνοεί 300.000 οφειλέτες οι οποίοι χρωστούν άνω του 1,5 δισ. ευρώ. 

Οσοι ενταχθούν στη ρύθμιση θα εξαιρεθούν από τα μέτρα αναγκαστικής είσπραξης και θα λάβουν δίμηνη ασφαλιστική ενημερότητα. Συγκεκριμένα: 

1. Σε ό,τι αφορά το ΙΚΑ και τα λοιπά ταμεία ασφάλισης μισθωτών θα καταβάλλεται το 20% των τρεχουσών εισφορών (υπέρ της αποπληρωμής της παλαιάς οφειλής). Το ποσό αυτό δεν μπορεί να είναι μικρότερο του 1,25% της κεφαλαιοποιημένης οφειλής (σ.σ. αυτό παραπέμπει σε 80 μηνιαίες δόσεις αποπληρωμής) και δεν μπορεί να υπολείπεται των 150 ευρώ. 

2. Ειδικά για τους οφειλέτες του ΟΑΕΕ, το ποσό της διμηνιαίας καταβολής υπολογίζεται με βάση την εισφορά που ισχύει κατά την ημερομηνία υποβολής του αιτήματος υπαγωγής στο διακανονισμό, χωρίς να υπολείπεται των 150 ευρώ. 

3. Για τους οφειλέτες των Ταμείων Ασφάλισης Αυτοαπασχολούμενων -ανεξάρτητα απασχολούμενων (πλην ΟΑΕΕ)- η δόση θα είναι μηνιαία και το ελάχιστο ποσό αυτής θα ανέρχεται στα 100 ευρώ. 

Η υπαγωγή στο διακανονισμό αυτόν συνεπάγεται την κεφαλαιοποίηση των ληξιπρόθεσμων, μέχρι 31/12/2010, οφειλόμενων ασφαλιστικών εισφορών μετά των αναλογούντων πρόσθετων τελών, προσαυξήσεων και λοιπών επιβαρύνσεων προστίμων και λοιπών εξόδων αναγκαστικών μέτρων. Στην, τέταρτη εντός 12μήνου, ρύθμιση μπορούν επίσης να ενταχθούν: 

**Οσοι οφείλουν εισφορές και για το χρονικό διάστημα από 1/1/2011 και εφεξής, εφόσον καταβάλουν τις οφειλές αυτές εφάπαξ ή τις ρυθμίσουν σύμφωνα με το ν. 3863/2010. 

**Για το υπόλοιπο της οφειλής τους, όσοι έχουν ενταχθεί στη ρύθμιση του ν. 3863/2010 ή άλλων αντίστοιχων προηγούμενων ρυθμίσεων, με παράλληλη απώλεια των ευεργετημάτων που τους είχαν παρασχεθεί δυνάμει των προηγούμενων ρυθμίσεων. 

*Ειδικά για τους οφειλέτες του ΟΑΕΕ θα δίνεται έκπτωση, η οποία ορίζεται για τον πρώτο μήνα προπληρωμής σε 1%, προσαυξανόμενο κατά 1% για κάθε επόμενο μήνα προπληρωμής (σ.σ. 2% το δεύτερο μήνα και 3% τον τρίτο) και μέχρι 12 συνεχείς μήνες.
 
 πηγή: http://www.enet.gr/?i=news.el.oikonomia&id=258478

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου