Σάββατο 8 Οκτωβρίου 2011

Έκρηξη οικοδομικής δραστηριότητας στην Ανταρκτική

Η αφιλόξενη γη της Ανταρκτικής θυμίζει τόπο από άλλον πλανήτη. Η ζωή στις απέραντες, παγωμένες ερήμους αυτής της ηπείρου απαιτεί υπέρμετρη αντοχή καθώς και ευρηματικό πνεύμα. Κι όμως, εκεί επιλέγουν να ζήσουν καθ’ όλη τη διάρκεια της χρονιάς άνθρωποι.

Την ίδια ώρα μια νέα γενιά ερευνητικών σταθμών κάνει την εμφάνισή της εντυπωσιάζοντας με τις αντοχές της στο δριμύ ψύχος και στον τρόπο που εξοικονομεί ενέργεια. Παράλληλα, κερδίζει τη μάχη με το χιόνι καθώς 
 υπάρχουν μόνο δύο εποχές: ένα σύντομο φωτεινό καλοκαίρι και ένας μακρύς, σκοτεινός και παγερός χειμώνας. Οι περισσότεροι από αυτούς που εργάζονται εδώ, στην άκρη του κόσμου, επιστρέφουν στα σπίτια τους με την έλευση του χειμώνα.


Στην Ανταρκτική υπάρχουν πάνω από 60 βάσεις. Η πλειονότητα αυτών βρίσκεται κοντά στις ακτές. Κατοικούνται δε μόνο κατά τη διάρκεια του ανταρκτικού καλοκαιριού –από τον Νοέμβριο μέχρι τον Φεβρουάριο ή τον Μάρτιο.



Ελάχιστες από τις βάσεις έχουν τις προδιαγραφές που απαιτούνται για διαχείμαση βαθιά μέσα στο ανταρκτικό οροπέδιο, εκεί όπου ο πάγος υψώνεται τρία με τέσσερα χιλιόμετρα πάνω από την επιφάνεια της θάλασσας.

Εδώ, στις τεράστιες παγωμένες ερήμους, οι συνθήκες είναι πραγματικά ακραίες. Το χειμώνα η θερμοκρασία φτάνει στους -80 βαθμούς Κελσίου, -60 βαθμούς πιο κάτω δηλαδή σε σύγκριση με το καλοκαίρι. Φυσάει αδιάκοπα ένας παγωμένος άνεμος, ενώ ο αέρας είναι ξηρός και αραιός δυσκολεύοντας την αναπνοή. Καμιά ζωή δεν μπορεί να αντέξει σε τόσο σκληρές συνθήκες ούτε καν οι μικροοργανισμοί.

Το ανθρώπινο είδος όμως δεν καταθέτει τόσο εύκολα τα όπλα. Το χειμώνα οι βάσεις αφήνονται στα χέρια μιας μικρής ομάδας σκληροτράχηλων ανθρώπων. Αυτοί μεριμνούν για τους επιστημονικούς σταθμούς μέτρησης, οι οποίοι απαιτούν διαρκή συντήρηση.



Πηγή:www.real.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου