Τετάρτη 5 Οκτωβρίου 2011

Η αρχιτεκτονική υπερασπίζεται τα ανθρώπινα δικαιώματα

Με μουσειοπαιδαγωγικά προγράμματα, έκθεση αφίσας και απονομή βραβείων γιόρτασε χθες τον εορτασμό της Παγκόσμιας Ημέρας Αρχιτεκτονικής το τμήμα Κεντρικής Μακεδονίας του Τεχνικού Επιμελητηρίου Ελλάδας (ΤΕΕ/ΤΚΜ). Ο φετινός εορτασμός είχε θέμα “Αρχιτεκτονική και ανθρώπινα δικαιώματα”, με την ελπίδα να είναι η αρχή για την πραγματοποίηση αντίστοιχων δράσεων και τα επόμενα χρόνια. Το Τεχνικό Επιμελητήριο οργάνωσε στη Θεσσαλονίκης ολοήμερη δράση στο παραλιακό πάρκο μπροστά από το κτίριο του ΤΕΕ με μουσειοπαιδαγωγικά προγράμματα.


Διοργάνωσε επίσης έκθεση αφίσας με το σύνολο των συμμετοχών του διαγωνισμού με θέμα “Αρχιτεκτονική και ανθρώπινα δικαιώματα” στο φουαγιέ του κτιρίου του ΤΕΕ  αλλά και σε υπαίθριο χώρο στο πλακόστρωτο της παραλίας, με στόχο να επικοινωνήσει τόσο στο αρχιτεκτονικό όσο και στο ευρύτερο κοινό το σύνολο των εννοιών που πραγματεύονται τα έργα. Στο πλαίσιο των εκδηλώσεων απονεμήθηκαν βραβεία και έπαινοι για τους συμμετέχοντες στον διαγωνισμό.

Οι συμμετοχές του διαγωνισμού αφίσας πραγματεύτηκαν έννοιες όπως η ιδιωτικότητα, η συλλογικότητα, το πολυπολιτισμικό στοιχείο, η ακεραιότητα, η ηθική, η ποιότητα ζωής, η ισότητα, το φυσικό περιβάλλον και η καθημερινότητα. Ιδιαίτερη έμφαση δόθηκε στο παγκόσμιο κοινό δικαίωμα στην κατοικία, στο κέλυφος-καταφύγιο και στη διαφορετικότητα του ιδιωτικού χώρου. Οι έννοιες αυτές απεικονίζονται με γραφιστικούς χειρισμούς και συμβολισμούς, ώστε το συνολικό αποτέλεσμα να συνιστά ένα ενδιαφέρον σύνολο εικόνων, σχημάτων, λέξεων και σχεδίων.


Πηγή: www.makthes.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου