Δευτέρα 26 Σεπτεμβρίου 2011

Ηλιακή... έκρηξη στην Ελλάδα

Τα οφέλη της επίσπευσης των διαδικασιών που απαιτούνται για την αδειοδότηση των μεγάλων φωτοβολταϊκών πάρκων είναι έτοιμη να καρπωθεί η χώρα μας, καθώς πλέον η ενεργειακή ισχύς των εγκεκριμένων ηλιακών έργων σχεδόν ισούται με την ήδη εγκατεστημένη. Οι νέες διαδικασίες έγκρισης των αδειών, οι οποίες κατατίθενται για τη δημιουργία νέων πάρκων μεγάλης ενεργειακής ισχύος, έχουν δώσει το πράσινο φως για την έναρξη της κατασκευής σε συνολικά 168 ηλιακά πάρκα σε ολόκληρη τη χώρα.

Παράλληλα, τα έργα αυτά αντιστοιχούν σε ηλιακή ενέργεια συνολικής ισχύος 348,47 ΜW, αριθμός που είναι ελάχιστα μικρότερος συγκριτικά με τη σημερινή εγκατεστημένη ισχύ ηλιακής ενέργειας στη χώρα μας, η οποία μέχρι τον Ιούνιο του 2011 ανερχόταν στα 355,7 MW. Τα στοιχεία προέρχονται από την πλέον επικαιροποιημένη αναφορά της Ρυθμιστικής Αρχής Ενέργειας για την πρόοδο της αδειοδοτικής διαδικασίας των φωτοβολταϊκών πάρκων, μέχρι και τις αρχές του περασμένου Ιουλίου, τα οποία εξασφάλισε και παρουσιάζει η Real planet. 

Τα στοιχεία της ΡΑΕ παρέχουν πλήρη ακτινογραφία για τον κλάδο της ηλιακής ενέργειας στη χώρα μας, καθώς περιλαμβάνουν όλα τα πραγματικά στοιχεία σε κάθε γραφειοκρατικό βήμα που πρέπει να κάνει ένας επενδυτής, μέχρις ότου να λάβει την τελική άδεια εγκατάστασης.

Τα νούμερα είναι κάτι παραπάνω από εντυπωσιακά, μαρτυρώντας τις εκρηκτικές αναπτυξιακές τάσεις της ηλιακής ενέργειας στην Ελλάδα. Μέχρι και τα τέλη του πρώτου εξαμήνου του 2011, στη χώρα μας είχαν κατατεθεί άδειες για τη δημιουργία 1.845 ηλιακών πάρκων, τα οποία προβλέπεται να έχουν συνολική εγκατεστημένη ισχύ της τάξεως των 5.387,29 MW!

Από αυτά, άδεια παραγωγής έχουν λάβει τα 753 ηλιακά πάρκα, τα οποία αντιστοιχούν σε 1.742,14 MW, ενώ 225 πάρκα με ισχύ 487,58 MW έχουν λάβει έγκριση περιβαλλοντικών όρων, κάτι που αποτελεί το τελευταίο βήμα πριν από την τελική άδεια εγκατάστασης.

Περιφέρειες
Τα στοιχεία της ΡΑΕ αποκαλύπτουν και τις ακριβείς τοποθεσίες όπου στοχεύουν να εγκατασταθούν τα νέα πάρκα. Πέρα από την ιδιαίτερη αναπτυξιακή ορμή που παρουσιάζουν κάποιες συγκεκριμένες περιφέρειες της χώρας, η γεωγραφική ανάλυση των ηλιακών επενδύσεων έρχεται, βέβαια, να αναδείξει και τις παθογένειες που παραδοσιακά παρουσιάζει ο ελληνικός κλάδος της ηλιακής ενέργειας.

Στη χώρα μας εξακολουθούν να υπάρχουν περιφέρειες, όπου οι συνολικές εγκεκριμένες άδειες εγκατάστασης ξεπερνούν σήμερα τα 100 MW και κάποιες άλλες, στις οποίες δεν έχει εγκριθεί απολύτως καμία άδεια για μεγάλο ηλιακό πάρκο!

Πρωταθλήτρια στα ήδη εγκεκριμένα φωτοβολταϊκά πάρκα, με ισχύ από 1 MW και άνω, είναι σήμερα η Περιφέρεια Πελοποννήσου. Αδεια εγκατάστασης έχουν λάβει συνολικά 42 ηλιακά πάρκα σε όλους τους νομούς της Πελοποννήσου, τα οποία, εφόσον υλοποιηθούν, θα προσθέσουν στο ηλεκτροπαραγωγικό δίκτυο της χώρας συνολικά 126,5 MW «πράσινης» ενέργειας.

Τη δεύτερη θέση κατέχει η Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας με 27 αδειοδοτημένα πάρκα, ισχύος 64,1MW, ενώ ακολουθούν η Στερεά Ελλάδα με 20 πάρκα, ισχύος 42,1 MW, η Ανατολική Μακεδονία - Θράκη με 21 πάρκα και 35,8 MW, η Κεντρική Μακεδονία με 25 πάρκα, ισχύος 23,4 MW. Λιγότερα είναι τα φωτοβολταϊκά πάρκα που έχουν εγκριθεί σε Ηπειρο, Θεσσαλία, Αττική και Δυτική Μακεδονία, όπου η συνολική ισχύς της ηλιακής ενέργειας από τις υποδομές που είναι έτοιμες να δημιουργηθούν, φτάνει τα 46,1 MW. 




www.real.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου