Τρίτη 27 Σεπτεμβρίου 2011

Βεβαίωση Μηχανικού στις Μεταβιβάσεις


Με ανακοίνωσή του το Τ.Ε.Ε. Αιτωλοακαρνανίας ενημερώνει τους μηχανικούς για το περιεχόμενο της βεβαίωσης, που θα πρέπει να συντάσσει ο Μηχανικός στις μεταβιβάσεις ακινήτων. Αναλυτικά η ανακοίνωση:
"Συνάδελφοι

Ως είναι γνωστό στους περισσότερους , σύμφωνα με την § 4 άρθρο 23 του Ν. 4014 σε κάθε δικαιοπραξία εν ζωή που συντάσσεται μετά την δημοσίευση του Νόμου (ΦΕΚ 209Α/21-9-2011) και έχει ως αντικείμενο την μεταβίβαση ή την σύσταση εμπραγμάτου δικαιώματος σε ακίνητο προβλέπεται να επισυνάπτεται στο συμβόλαιο βεβαίωση Μηχανικού με την οποία βεβαιώνεται ότι «δεν έχουν εκτελεσθεί αυθαίρετες κατασκευές που να επηρεάζουν την επιφάνεια και το ύψος της ιδιοκτησίας, τη δόμηση, την κάλυψη και το ύψος του κτιρίου και δεν έχουν εγκατασταθεί χρήσεις χωρίς άδεια ή ότι οι εκτελεσμένες αυθαίρετες κατασκευές ή οι εγκατεστημένες αυθαίρετες χρήσεις εμπίπτουν σε μια από τις εξαιρέσεις της παραγράφου 2, καθώς και ότι δεν έχει εκτελεστεί άλλη ατθαίρετη κατασκευή ή δεν έχει εγκατασταθεί άλλη αυθαίρετη χρήση, σύμφωνα με τα εγκεκριμένα πολεοδομικά σχέδια και δεν υπάγονται σε καμμία από τις περιπτώσεις της παραγράφου 3».
Λόγω πολλών εύλογων ερωτημάτων τα οποία τίθενται από συναδέλφους περί της ύπαρξης ή όχι οδηγίας η οποία να περιγράφει το ειδικό περιεχόμενο της βεβαίωσης πληροφορούμε ότι η έκδοση Κοινής Υπουργικής Απόφασης των Υπουργών Οικονομικών & Περιβάλλοντος Ενέργειας & Κλιματικής Αλλαγής, Δικαιοσύνης Διαφάνειας & Ανθρώπινων Δικαιωμάτων η οποία θα καθορίζει το ειδικότερο περιεχόμενο της ως άνω βεβαίωσης δεν είναι υποχρεωτική αλλάδυνητική . Κατά συνέπεια μέχρι την πιθανή έκδοσή της το περιεχόμενο της βεβαίωσης επιβάλλεται να είναι αντιγραφή της διατύπωσης της ως άνω διάταξης ( § 4 άρθρο 23).
Επίσης πληροφορούμε ότι δεν υπάρχει καθορισμένη αμοιβή για την σύνταξη της εν λόγω βεβαίωσης και το ύψος αυτής εναπόκειται στην εκτίμηση του κάθε συναδέλφου."

Τ.Ε.Ε. Αιτωλοακαρνανίας

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου