Τετάρτη 26 Ιανουαρίου 2011

Στο στόχαστρο της εφορίας οι μηχανικοί

Στο στόχαστρο της εφορίας μπαίνουν 11 ελευθέρα επαγγέλματα που θα ελεγχθούν με βάση τα νέου τύπου τεκμήρια και τα στοιχεία από το ηλεκτρονικό φακέλωμα της εισοδηματικής και περιουσιακής κατάστασης και των συναλλαγών τους.

Πρόκειται για γιατρούς, οδοντιάτρους, κτηνιάτρους, δικηγόρους, αρχιτέκτονες, μηχανικούς, τοπογράφους, οικονομολόγους, συμβούλους επιχειρήσεων, λογιστές και φοροτέχνες οι οποίοι ανάλογα με την πόλη που έχουν την έδρα τους δηλώνουν ετήσιο εισόδημα κάτω από ένα ορισμένο ύψος.

Ειδικότερα, το νομοσχέδιο προβλέπει ότι προτεραιότητα στους ελέγχους από τις αρμόδιες αρχές αποκτούν οι επιτηδευματίες που ασκούν το ελευθέριο επάγγελμα του ιατρού, οδοντιάτρου, κτηνιάτρου, δικηγόρου, αρχιτέκτονα, μηχανικού, τοπογράφου, οικονομολόγου, συμβούλου επιχειρήσεων, λογιστή ή φοροτέχνη, εφόσον το καθαρό εισόδημα που δηλώνουν από τη δραστηριότητά τους αυτή δεν υπερβαίνει τα είκοσι πέντε χιλιάδες (25.000) ευρώ και έχουν την έδρα τους σε πόλεις με πληθυσμό άνω των διακοσίων χιλιάδων (200.000) κατοίκων, τα είκοσι χιλιάδες (20.000) ευρώ για πόλεις άνω των πενήντα χιλιάδων (50.000) κατοίκων και τα δεκαπέντε χιλιάδες (15.000) ευρώ για πόλεις κάτω των πενήντα χιλιάδων (50.000) κατοίκων.

Το φορολογικό μπλόκο στους ελεύθερους επαγγελματίες περιλαμβάνει συλλογή και διασταυρώσεις στοιχείων για τα εισοδήματα και την περιουσία από δικηγορικούς συλλόγους, συμβολαιογράφους, τεχνικά επιμελητήρια, πολεοδομίες και από άλλες δημόσιες υπηρεσίες.
Με βάση τα στοιχεία θα προσδιορίζεται ένα ελάχιστο ύψος εισοδήματος που θα πρέπει να δηλώνει ο φορολογούμενος για να καλύπτει τα τεκμήρια διαβίωσης και παράλληλα θα γίνεται έλεγχος με βάση το «πόθεν έσχες». Σε περίπτωση αποκλίσεων θα επιβάλλονται πρόσθετοι φόροι, προσαυξήσεις, ακόμα και ποινικές διώξεις για περιπτώσεις μεγάλης φοροδιαφυγής.

Πηγή:www.ethnos.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου