Δευτέρα 17 Ιανουαρίου 2011

Τι αλλάζει στην αρτιότητα οικοπέδων στο Δίκτυο Προστατευόµενων Περιοχών

Σε 419 περιοχές σε όλη την Ελλάδα που περιλαµβάνονται στο Δίκτυο Προστατευόµενων Περιοχών, η αρτιότητα των οικοπέδων αυξάνεται στα 10 στρέµµατα προκειµένου ο ιδιοκτήτης να πάρει οικοδοµική άδεια για τα εκτός σχεδίου οικόπεδα. Το µέτρο αυτό αναµένεται να επηρεάσει τουλάχιστον 200.000 ιδιοκτήτες ακινήτων.

Παράλληλα, στις ίδιες περιοχές – που καλύπτουν το 21% της έκτασης της Ελλάδας – καταργούνται και οι παρεκκλίσεις µε τις οποίες επιτρέπεται υπό προϋποθέσεις η δόµηση σε εκτός σχεδίου οικόπεδα ακόµη και 750 τετραγωνικών µέτρων.


Μέχρι τώρα, δεν υπάρχει ενιαίο καθεστώς για την αρτιότητα σε όλες τις εκτός σχεδίου περιοχές που περιλαµβάνονται στο Δίκτυο Natura 2000 και κυµαίνεται από 4 έως 10 στρέµµατα ανάλογα την περιοχή.

Η αρτιότητα των 10 στρεµµάτων δεν θα ισχύει για την ανόρυξη φρεατίων, την κατασκευή αντλητικών εγκαταστάσεων και µικρών αποθηκών και υδατοδεξαµενών.

Οπως επισηµαίνεται στο σχέδιο νόµου, «οι οικοδοµικές άδειες µέσα στα όρια του δικτύου των περιοχών Natura 2000 που έχουν νοµίµως εκδοθεί και ισχύουν µέχρι την έναρξη ισχύοντος του παρόντος, εκτελούνται όπως εκδόθηκαν εφόσον δεν τίθεται σε κίνδυνο η φυσιογνωµία των συγκεκριµένων περιοχών».

Επίσης στο ίδιο σχέδιο νόµου αναφέρεται ακόµη ότι «... µε πρόταση των υπουργών Οικονοµικών και Περιβάλλοντος εκδίδεται Προεδρικό Διάταγµα για τη θεσµοθέτηση οικονοµικών κινήτρων για τη διατήρηση του φυσικού περιβάλλοντος και της βιοποικιλότητας, στα οποία περιλαµβάνεται ενδεχοµένως και σύστηµα ανταποδοτικών οφελών ως κίνητρο σε ιδιώτες ή τοπικές κοινωνίες για τη διατήρησή τους ...».

 Πηγή: www.tanea.gr
(ΡΕΠΟΡΤΑΖ: Προκόπης Γιόγιακας)

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου