Τετάρτη 5 Οκτωβρίου 2011

Στοπ στις εξετάσεις φοιτητών επί πτυχίω


Εμπλοκή στις εξετάσεις των επί πτυχίω φοιτητών προκαλεί το υπουργείο Παιδείας, προσπαθώντας να πιέσει τους φοιτητές να λήξουν τις καταλήψεις, οι οποίες έχουν βέβαια περιορισθεί αλλά εξακολουθούν να υφίστανται.
Ετσι, ο ειδικός γραμματέας ανώτατης εκπαίδευσης του υπουργείου Παιδείας, Βασίλης Παπάζογλου, έστειλε εγκύκλιο στις διοικήσεις των πανεπιστημίων, με την οποία απαγορεύει τις εξετάσεις φοιτητών επί πτυχίω κατά τη διάρκεια του εξαμήνου, εάν αυτοί χρωστούν περισσότερα από πέντε μαθήματα.

Σύμφωνα με το νέο νόμο - πλαίσιο για τα ΑΕΙ έχει καταργηθεί η δυνατότητα να δίνονται εξετάσεις παράλληλα με τα μαθήματα των φοιτητών. Η σχετική διάταξη αποτελεί και την κύρια αιτία για την οποία, η εξεταστική περίοδος χάθηκε σε ΑΕΙ, που βρίσκονταν σε κατάληψη έως και αυτή τη εβδομάδα.
Τα πανεπιστήμια
Εν τω μεταξύ, τα πανεπιστήμια αποφάσισαν, ωστόσο, ότι στην περίπτωση των φοιτητών επί πτυχίω, οι οποίοι εκ των πραγμάτων έχουν απαλλαγεί από την υποχρέωση παρακολούθησης μαθημάτων, οι εξετάσεις μπορούν να γίνουν κανονικά, ασχέτως αν έχουν ολοκληρωθεί ή όχι τα μαθήματα στη σχολή.
Τη λύση αυτή για τους επί πτυχίω φοιτητές προωθεί, ήδη, το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης (ΑΠΘ) και αποφασίστηκε ότι οι εξετάσεις των φοιτητών επί πτυχίω θα ξεκινήσουν κανονικά, καθώς δεν υπάρχει υποχρέωση μαθημάτων. Ανάλογες αποφάσεις αναμένονται και σε άλλα πανεπιστήμια.
Ωστόσο σε απάντηση αυτής της εσωτερικής ρύθμισης ο κ. Παπάζογλου έστειλε και ερμηνευτική εγκύκλιο στα πανεπιστήμια, αναφέροντας ότι οι φοιτητές επί πτυχίω μπορούν μεν να δώσουν εξετάσεις, αλλά μόνον εφόσον χρωστούν μέχρι πέντε μαθήματα.
Πάντως, η εγκύκλιος σήμανε συναγερμό στα πανεπιστήμια, που αντιμετωπίζουν προβλήματα με καταλήψεις και αναμένεται άμεσα και επίσημη απάντηση της Συνόδου πρυτάνεων ΑΕΙ.
Σταματούν στην Πάτρα
Μειώνονται οι καταλήψεις σχολείων στην Πάτρα και στην Αχαΐα, ενώ στο Πανεπιστήμιο της Πάτρας οι συνελεύσεις των περισσότερων τμημάτων αποφάσισαν να σταματήσουν τις καταλήψεις.
Πιο αναλυτικά, στο Πανεπιστήμιο Πατρών σταμάτησαν οι καταλήψεις σε 20 τμήματα σχολών. Κλειστό παραμένει μόνο ένα τμήμα, ενώ υπό κατάληψη εξακολουθεί να παραμένει η πρυτανεία. Υπό κατάληψη βρίσκεται και αυτή την εβδομάδα το κτίριο της διοίκησης του Πανεπιστημίου Αιγαίου, από φοιτητές του Τμήματος Κοινωνικής Ανθρωπολογίας και Ιστορίας.
www.naftemporiki.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου