Σάββατο 8 Οκτωβρίου 2011

«Ζωντανοί οργανισμοί» με ανάγκη «φροντίδας» τα φωτοβολταϊκά


Η εγκατάστασή και σύνδεση ενός Φ/Β πάρκου στο δίκτυο Ηλεκτρικής Ενέργειας, δεν αποτελεί την ολοκλήρωση του έργου. Αντιθέτως σηματοδοτεί την αρχή της «ζωής» του, η οποία θα διαρκέσει τουλάχιστον 20 χρόνια με την παραγωγή ενέργειας "καλής" ποιότητας, άρτια και αποτελεσματικά.
 
Πρόκειται ουσιαστικά για έναν «ζωντανό οργανισμό» ο οποίος χρειάζεται παρακολούθηση φροντίδα και συντήρηση για να λειτουργήσει σωστά για μεγάλο χρονικό διάστημα και να φέρει εις πέρας την αποστολή του.
 Προκειμένου να μπορέσει ο εκάστοτε επενδυτής να διασφαλίσει την καλή λειτουργία της εγκατάστασής του, θα πρέπει να εξασφαλίσει πως το σύνολο του εξοπλισμού που απαρτίζει στο Φ/Β πάρκο, θα λειτουργεί σύμφωνα με τις προδιαγραφές του κατασκευαστή.
 
Οι περισσότερες εταιρίες κατασκευής έχουν αναπτύξει ολοκληρωμένα πακέτα υπηρεσιών, ώστε η Φ/Β εγκατάσταση να μπορεί να επιτύχει υψηλές αποδόσεις, μεγάλη διάρκεια ζωής, άρα και υψηλή κερδοφορία.
 
Είναι ιδιαίτερα σημαντικό, τα προγράμματα συντήρησης να στοχεύουν στην πρόβλεψη, την πρόληψη και την αποκατάσταση της λειτουργίας του Φ/Β πάρκου, προκειμένου να διασφαλίζεται η Εγγυημένη Διαθεσιμότητά του και ο Λόγος Απόδοσης (Performance Ratio) όπως αυτός έχει οριστεί. Ακόμα και η απόδοση της Φ/Β εγκατάστασης μπορεί να είναι εγγυημένη και να αποτελεί μέρος του συμβολαίου συντήρησης.
 
Οι υπηρεσίες που πρέπει να περιλαμβάνει ένα «σωστό» συμβόλαιο συντήρησης είναι οι εργασίες προληπτική συντήρησης, η έγκαιρη αποκατάσταση των βλαβών αλλά και η κάλυψη της απώλειας εσόδων. Για το σκοπό αυτό θα πρέπει να υπάρχει τόσο παρακολούθηση της παραγωγής της εγκατάστασης με τηλεμετρία, όσο και καταγραφή και ανάλυση όλων των συμβάντων της.
 
Επίσης, η εταιρία θα πρέπει να είναι υπεύθυνη για την αντικατάσταση των εξαρτημάτων που έχουν υποστεί βλάβη ή παρουσιάζουν πρόβλημα κατά τη διάρκεια της περιόδου συντήρησης. Σαν ελάχιστο αποδεκτό ποσοστό θα πρέπει να διασφαλίζεται διαθεσιμότητα των κεντρικών μετατροπέων για όλη τη διάρκεια του συμβολαίου.
 
Τέλος στις εργασίες συντήρησης εντάσσεται το πλύσιμο των Φ/Β γεννητριών και η κοπή της ανεπιθύμητης βλάστησης, καθώς επηρεάζει σημαντικά την παραγωγή ενέργειας της εγκατάστασης.

Πηγή: www.e4energie.com

1 σχόλιο:

  1. Συμφωνω απόλυτα!! Εμπιστευτειτε τεχνικες εταιρίες με εμπειρια σε έργα και οχι τους τυχαιους ευκαιριακους εγκαταστάτες

    ΑπάντησηΔιαγραφή