Παρασκευή 7 Οκτωβρίου 2011

Δορυφορικά δεδομένα για περιοχές καμένων εκτάσεων


Το υπουργείο Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής παρήγγειλε μέσω του Οργανισμού Κτηματολογίου και Χαρτογραφήσεων Ελλάδος (ΟΚΧΕ) πρόσφατες δορυφορικές εικόνες που καλύπτουν τις περιοχές των καμένων εκτάσεων από τις πυρκαγιές του 2011 για τους νομούς Ζακύνθου, Αιτωλοακαρνανίας, Αρκαδίας, Ηρακλείου και Ρεθύμνου, ώστε η αποτύπωση αυτών των περιοχών να γίνει με τη μεγαλύτερη ακρίβεια και αξιοπιστία. 
 
Επιπλέον, όπως αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση, για αντιδιαβρωτικά, αντιπλημμυρικά έργα και αναδασώσεις, δεσμεύθηκαν πιστώσεις ύψους 5.000.000 ευρώ, μέσω του Ειδικού Φορέα Δασών του Πράσινου Ταμείου από το αποθεματικό για έκτακτες ανάγκες. 
 Η Ειδική Γραμματεία Δασών παρέλαβε από τον ΟΚΧΕ, τα δορυφορικά δεδομένα τα οποία έχουν αποσταλεί στις κατά τόπου περιφερειακές δασικές υπηρεσίες, ώστε να αποτυπωθούν με ακρίβεια οι καμένες δασικές εκτάσεις και να κηρυχθούν αυτές ως αναδασωτέες, ώστε να διασφαλιστεί η προστασία τους από κάθε αλλαγή χρήσης, όπως παράνομες καταπατήσεις και αυθαίρετες κατασκευές κλπ.. 
 
Ταυτόχρονα, λαμβάνονται όλα τα απαραίτητα μέτρα που στοχεύουν στην αποκατάσταση των οικοσυστημάτων που κάηκαν, όπως επίσης και οι αναγκαίες δράσεις (αντιπλημμυρικά-αντιδιαβρωτικά έργα) για την προστασία των οικισμών, καλλιεργειών και άλλων υποδομών. Συγκεκριμένα η Αποκεντρωμένη Διοίκηση Μακεδονίας-Θράκης κατέθεσε στο ΥΠΕΚΑ ολοκληρωμένη μελέτη με ύψος προϋπολογισμού 1.900.000 ευρώ, που αφορά στις απαραίτητες δράσεις για την αποτροπή πλημμυρικών φαινομένων και έργα αναδάσωσης για την αποκατάσταση των καμένων δασικών εκτάσεων στο Νομό Έβρου. 
 
Για τον εντοπισμό των καμένων περιοχών χρησιμοποιήθηκαν δορυφορικές πολυφασματικές εικόνες πολύ μεγάλη χωρικής ανάλυσης. Αρχικά, πραγματοποιήθηκε ορθοαναγωγή των εικόνων χρησιμοποιώντας κατάλληλα εδαφικά σημεία ελέγχου καθώς και ενίσχυση των οπτικών χαρακτηριστικών της κάθε εικόνας (βελτίωση αντίθεσης, επέκταση ιστογράμματος κλπ). 
 
Στη συνέχεια, δημιουργήθηκε μία σύνθετη χρωματικά εικόνα, η οποία, εκμεταλλευόμενη τη μεγαλύτερη ευαισθησία της ανθρώπινης όρασης στα κόκκινα χρώματα, βελτιώνει σημαντικά το αποτέλεσμα της τελικής φωτοερμηνείας και βοηθάει στη σαφή οριοθέτηση των καμένων περιοχών. Αυτό γίνεται λόγω της εντονότερης αντίθεσης ανάμεσα στις καμένες περιοχές που απεικονίζονται με σκούρες αποχρώσεις και στις περιοχές με βλάστηση που απεικονίζονται με αποχρώσεις του κόκκινου. 
 
Μπορείτε να βρείτε τις σχετικές φωτογραφίες στην σελίδα: http://www.okxe.gr/web/docPaths/anadasotea.zip
 
 
Πηγή:www.capital.gr
 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου