Πέμπτη 6 Οκτωβρίου 2011

Πρωτοποριακό πρόγραμμα για την εξοικονόμηση υδάτινων πόρων

Την επαναχρησιμοποίηση επεξεργασμένων υγρών αποβλήτων του Βιολογικού Καθαρισμού Βόλου, με την αξιοποίηση νέων πρωτοποριακών μεθόδων που ήδη εφαρμόζονται στο εξωτερικό, προωθεί η Δημοτική Επιχείρηση Ύδρευσης-Αποχέτευσης Μείζονος περιοχής Βόλου, (ΔΕΥΑΜΒ), μετά την ολοκλήρωση του έργου επέκτασης των εγκαταστάσεων, σε μια προσπάθεια ανεύρεσης εναλλακτικών λύσεων για εξοικονόμηση υδάτινων πόρων.

Η ΔΕΥΑΜΒ έχει επεξεργαστεί συγκεκριμένη πρόταση, προϋπολογισμού 1,8 εκατομμυρίων ευρώ, και την ερχόμενη Παρασκευή το Δ.Σ. της Επιχείρησης καλείται να λάβει απόφαση για κατάθεση αίτησης χρηματοδότησης στο Επιχειρησιακό Πρόγραμμα «Περιβάλλον και Αειφόρος Ανάπτυξη» του Υ.Π.Ε.Κ.Α. του έργου: «Αξιοποίηση Επεξεργασμένων Υγρών Αποβλήτων Εγκαταστάσεων Επεξεργασίας Λυμάτων Βόλου».

Σύμφωνα με τον δήμαρχο Βόλου και πρόεδρο του Δ.Σ. της ΔΕΥΑΜΒ Πάνο Σκοτινιώτη, η υλοποίηση της πρότασης θα αποτελέσει το πρώτο βήμα στον τομέα της επαναχρησιμοποίησης της εκροής του βιολογικού καθαρισμού και θα συνεισφέρει στην εξοικονόμηση του νερού.

Η οικονομία στο νερό που θα προκύψει, υπολογίζεται σε 500 περίπου κυβικά μέτρα την ημέρα, ποσότητα σημαντική ιδιαίτερα τους θερινούς μήνες, που τα προβλήματα λειψυδρίας είναι οξυμένα. Συγκεκριμένα, με τα επεξεργασμένα λύματα του Βιολογικού προβλέπεται η άρδευση του Πεδίου Άρεως και του περιαστικού πρασίνου του οικισμού Αγ. Στεφάνου Βόλου.

Να σημειωθεί ακόμα ότι η ΔΕΥΑΜΒ συνεργάζεται στενά τα τελευταία χρόνια με το Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας, για τη δυνατότητα χρησιμοποίησης των επεξεργασμένων αποβλήτων στην άρδευση, τα αποτελέσματα δε των ερευνών που παρουσιάστηκαν σε ειδική ημερίδα τον περασμένο Ιούνιο, είναι ιδιαίτερα ενθαρρυντικά.



www.newsbeast.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου