Δευτέρα 3 Οκτωβρίου 2011

Παρέμβαση ΤΕΕ προς ΥΠΕΚΑ για τους ενεργειακούς επιθεωρητές


Η πορεία του νέου θεσμού των ενεργειακών επιθεωρητών έρχεται στο προσκήνιο.  Ο υπουργός  ΠΕΚΑ Γ. Παπακωσταντίνου, μιλώντας στην 6η Διεθνή Έκθεση Energy-Photovoltaic 2011 αναφερόμενος στην εξοικονόμηση ενέργειας στον κτιριακό τομέα είπε χαρακτηριστικά ότι «στο Μητρώο Ενεργειακών Επιθεωρητών έχουν εγγραφεί έως σήμερα 5.412 προσωρινοί ενεργειακοί επιθεωρητές. Επόμενο βήμα η σύσταση του οριστικού Μητρώου Ενεργειακών Επιθεωρητών», χωρίς να αναφέρει εάν θα δοθεί δυνατότητα νέας πρόσβασης στους μηχανικούς.  


Τις ανησυχίες του για την πορεία του θεσμού έχει  ήδη εκφράσει από τον περασμένο Φεβρουάριο προς το ΥΠΕΚΑ ο πρόεδρος του ΤΕΕ Χρήστος Σπίρτζης.-«Προτείνω να ανοίξετε πάλι, έπειτα από επαρκή ενημέρωση, τη δυνατότητα αιτήσεων για το προσωρινό μητρώο, ώστε να μην πιστεύει κανείς ότι οι ενεργειακοί επιθεωρητές είναι κλειστό επάγγελμα», επισήμαινε μεταξύ άλλων σε επιστολή του, που είδε το φως της δημοσιότητας.

 Με δηλώσεις του στην εφημερίδα τα «ΝΕΑ», ο πρόεδρος του ΤΕΕ ζήτησε επίσης να αμβλυνθεί το κριτήριο της επαγγελματικής εμπειρίας, ώστε να μην αποκλείονται νέοι επιστήμονες σε περίοδο κρίσης. Ταυτοχρόνως επισήμανε ότι «ακόμη και με κριτήριο τη δεκαετή εμπειρία θα έπρεπε να υπάρχει νέος γύρος αιτήσεων, αφού από τους 107.000 μηχανικούς γύρω στους 70.000 έχουν αυτό το 
προσόν». Σημειώνεται ότι ο νέος θεσμός τέθηκε σε εφαρμογή πέρυσι υπό την πίεση καταδικαστικής απόφασης της ΕΕ εις βάρος της Ελλάδας για την καθυστέρηση εφαρμογής της κοινοτικής Οδηγίας για την εξοικονόμηση ενέργειας στον κτιριακό τομέα. 


Το ΤΕΕ στηρίζοντας το θεσμό οργάνωσε ημερίδες για τον ΚΕΝΑΚ σε όλη την Ελλάδα, ενώ παράλληλα έχει ήδη ετοιμάσει την ύλη των εξετάσεων για τους οριστικούς επιθεωρητές. Η πρωτοβουλία των κινήσεων ανήκει πλέον στο υπουργείο.  

Πηγή: TEE

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου