Τρίτη 27 Σεπτεμβρίου 2011

Ανακοινώσεις για το «Ήλιος»


Το σχέδιο «Ήλιος» για την παραγωγή και εξαγωγή ενέργειας από φωτοβολταϊκά θα συζητηθεί κατά την σημερινή επίσκεψη του πρωθυπουργού Γ. Παπανδρέου στο Βερολίνο, στο πλαίσιο των  συναντήσεων του με την Καγκελάριο Άγγελλα Μέρκελ, ενώ θα γίνουν και οι σχετικές ανακοινώσεις από ελληνικής πλευράς στο ετήσιο συνέδριο, που πραγματοποιείται για την «Ημέρα Γερμανικής Βιομηχανίας», όπου αναμένεται να επιβεβαιωθεί το σχετικό επενδυτικό ενδιαφέρον.


Στο Βερολίνο βρίσκεται συνοδεύοντας τον πρωθυπουργό και ο υπουργός Ανάπτυξης Μιχάλης 
Χρυσοχοίδης, όπως ανακοινώθηκε αρμοδίως,  στο πλαίσιο της ελληνογερμανικής πρωτοβουλίας για την ενίσχυση του επενδυτικού ενδιαφέροντος από γερμανικές επιχειρήσεις στην Ελλάδα, την αύξηση των ελληνικών εξαγωγών προς τη Γερμανία, αλλά και την παροχή τεχνογνωσίας και  διοικητικής εμπειρίας σε θέματα ριζικών διαρθρωτικών αλλαγών στην πραγματική οικονομία.


Στο περιθώριο του συνεδρίου, ο υπουργός θα έχει συναντήσεις με τον Αντικαγκελάριο και υπουργό Οικονομίας και Τεχνολογίας της Γερμανίας, κ. Ρέσλερ, και άλλους αξιωματούχους.
Στο μεταξύ στην Αθήνα ο υπουρ-γός Γ. Παπακωσταντίνου ανακοίνωσε ότι το ΥΠΕΚΑ βρίσκεται ήδη σε συζητήσεις με τα Υπουργεία Εθνικής Άμυνας και Αγροτικής Ανάπτυξης για την εξεύρεση των εκτάσεων συνολικής επιφάνειας έως 200.000 στρεμμάτων, που θα μισθωθούν για την εγκατάσταση των μονάδων. Οι εκτάσεις  θα παραχωρηθούν στους ιδιώτες με μακροχρόνιες συμβάσεις 25 ετών, ενώ θα χορηγηθούν οι σχετικές άδειες απαλλαγμένες από γραφειοκρατικά εμπόδια. 


Οι επενδύσεις θα γίνουν από εταιρίες ειδικού σκοπού. Για τη μεταφορά της ενέργειας θα απαιτηθούν νέες σημαντικές επενδύσεις στα δίκτυα. Προς συζήτηση είναι εάν θα δημιουργηθούν ειδικές ζώνες εντός των οποίων θα ισχύουν ειδικές ρυθμίσεις για τους επενδυτές όσον αφορά σε εργασιακά, ασφαλιστικά φορολογικά θέματα κ.ά.


Πηγή: T.E.E

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου