Δευτέρα 26 Σεπτεμβρίου 2011

Πολεοδομίες: Το τέρας της διαφθοράς αντιστέκεται


Διευθυντής πολεοδομίας εργαζόταν παράλληλα και ως ιδιώτης μηχανικός, υπέβαλε μελέτες και έκανε επίβλεψη σε οικοδομές που έλεγχε η υπηρεσία του, έχοντας εισπράξει ως αμοιβές πάνω από ένα εκατομμύριο ευρώ.
Η καταγγελία είχε γίνει στη Βουλή στις 3 Φεβρουαρίου 2011 από τον πρόεδρο του ΤΕΕ, που είχε καταθέσει και τα σχετικά έγγραφα. Ο αρμόδιος υπουργός, τότε Οικονομικών και σήμερα Περιβάλλοντος, Γ. Παπακωνσταντίνου, είχε παραπέμψει την υπόθεση στο ΣΔΟΕ, και έκτοτε αγνοείται η τύχη της...

Μια κραυγαλέα, αλλά όχι και η μόνη περίπτωση που δείχνει το «πάρτι» που γίνεται στις περισσότερες πολεοδομίες, χωρίς ώς τώρα να υπάρχει και κάποια τιμωρία. Δεν είναι τυχαίο ότι στις ετήσιες εκθέσεις του Συνηγόρου του Πολίτη και των επιθεωρητών δημόσιας διοίκησης, πολεοδομίες και εφορίες «συναγωνίζονται» για τη θλιβερή πρωτειά στην κακοδιαχείριση και την ταλαιπωρία των πολιτών.
Δεν είναι λίγες οι περιπτώσεις όπου στελέχη πολεοδομιών ερμηνεύουν κατά το δοκούν τους νόμους και κυρίως τις εγκυκλίους, ενώ με το... αζημείωτο εγκρίνουν φουσκωμένους όρους δόμησης. Η πιο κλασική περίπτωση είναι τα «στραβά μάτια» που έκαναν επί χρόνια στους ημιυπαίθριους, τη μετατροπή χώρων που δηλώνονται ως γκαράζ σε κανονικά δωμάτια, τα υπόγεια και τα play rooms που στην πράξη ήταν κανονικά διαμερίσματα.
Σε πολεοδομία της ευρύτερης περιοχής του Πειραιά κάποιοι είχαν φτιάζει παράνομες σφραγίδες για την επικύρωση των αδειών. Εγινε καταγγελία πριν από μερικά χρόνια και πάλι «μηδέν εις το πηλίκον»...
Από το 2000 οι αρμόδιοι υπουργοί υπόσχονταν ηλεκτρονικές πολεοδομίες, που θα εξασφάλιζαν διαφάνεια στις συναλλαγές και ταχύτερη διεκπεραίωση των υποθέσεων. Εμειναν όμως στα «θα». Η τελευταία απόπειρα, στο πλαίσιο του κοινοτικού προγράμματος «Κοινωνία της Πληροφορίας», έληξε άδοξα στις αρχές του 2009. Μεγάλη εταιρεία πληροφορικής ανέλαβε την κωδικοποίηση της πολεοδομικής νομοθεσίας, τη διαχείριση των εγγράφων και τη θεώρηση των γεωγραφικών δεδομένων που θα εξασφάλισε την άμεση και κυρίως «καθαρή» έκδοση των όρων δόμησης σε κάθε περιοχή. Εφαρμόστηκε πιλοτικά σε 10-15 πολεοδομικά γραφεία. Οι επικεφαλής τους είπαν ότι δεν «δούλεψε» και αρνήθηκαν να παραλάβουν το σύστημα. Κανένας υπουργός δεν ασχολήθηκε με το θέμα. Σήμερα ο ηλεκτρονικός εξοπλισμός αξιοποιείται μόνον ως ηλεκτρονικό πρωτόκολλο!
www.enet.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου