Δευτέρα 27 Ιουνίου 2011

Νομοσχέδιο για τις Περιβαλλοντικές άδειες


Νομοσχέδιο για την απλοποίηση και επιτάχυνση των περιβαλλοντικών αδειοδοτήσεων, για ενεργειακά έργα και επενδύσεις στη βιομηχανία, ετοιμάζεται να παρουσιάσει σύντομα, ο νέος υπουργός ΠΕΚΑ, Γ. Παπακωνσταντίνου. Σύμφωνα με δημοσίευμα της ιστοσελίδας energypress.gr, η λογική είναι να δίνονται «περιβαλλοντικές άδειες fast track» για να «ξεμπλοκάρουν» γρήγορα μεγάλες αλλά και μικρότερες επενδύσεις.


Στα βασικά προβλήματα, που επιχειρείται να αντιμετωπιστούν σε συνεργασία με συναρμόδια υπουργεία, συγκαταλέγονται οι καθυστερήσεις λόγω της αρχαιολογίας, των απαλλοτριώσεων και των αντιδράσεων των τοπικών κοινωνιών.
Επιπλέον, όπως αναφέρει το δημοσίευμα, θα τεθούν χρονικές προθεσμίες έγκρισης των περιβαλλοντικών όρων από τις αρμόδιες υπηρεσίες, ενώ στόχος για την αδειοδότηση και υλοποίηση των έργων είναι ηεπιτάχυνση της διαδικασίας έκδοσης αδειών περιβαλλοντικών επιπτώσεων.
Σε αυτό το πλαίσιο, ο αριθμός των περιβαλλοντικών μελετών και αδειών, που είναι υποχρεωμένες να κάνουν οι επιχειρήσεις, θα μειωθεί κατακόρυφα, ή σε κάποιες περιπτώσεις θα συγχωνευτεί σε μόνο μια ώστε να ξεκινά άμεσα η επένδυση.
Σημειώνεται ότι το θέμα της περιβαλλοντικής αδειοδότησης είναι κεντρικής σημασίας, ειδικά για τον τομέα των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας.
Παρά το γεγονός ότι ο νέος νόμος για τις ΑΠΕ έλυσε πολλά από τα προβλήματα του παρελθόντος, έρευνα του ΥΠΕΚΑ έδειξε ότι σε πολλές περιπτώσεις η υλοποίηση επενδύσεων «σκοντάφτει» στην περιβαλλοντική αδειοδότηση.
Ενδεικτικά αναφέρεται ότι πριν λίγο καιρό, με επιστολή της στο υπουργείο Περιβάλλοντος, η Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας ζήτησε να επιτραπούν επειγόντως ακόμη και παρεκκλίσεις ή αλλαγές περιβαλλοντικών όρων ώστε να προχωρήσει μέχρι το 2013 η αδειοδότηση της υποβρύχιας διασύνδεση των Κυκλάδων με το ηπειρωτικό σύστημα ηλεκτροδότησης, θέτοντας θέμα ελαστικής περιβαλλοντικής αδειοδότησης για έργα μεγάλης σημασία.
econews.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου