Παρασκευή 24 Ιουνίου 2011

Ο θεσμός της επιφανείας

Τη δυνατότητα σύστασης εμπράγματου δικαιώματος σε γη που ανήκει σε άλλον, τον λεγόμενο θεσμό «επιφανείας», επαναφέρει στην ελληνική νομοθεσία η Κυβέρνηση με τον εφαρμοστικό νόμο του Μεσοπρόθεσμου Πλαισίου Δημοσιονομικής Στρατηγικής που θα κατατεθεί σήμερα στη Βουλή.Ο θεσμός της «επιφανείας» που ήταν μέρος του Ελληνικού Δικαίου μέχρι το 1946, οπότε καταργήθηκε, θα διευκολύνει τις τιτλοποιήσεις εσόδων από την αξιοποίηση της ακίνητης περιουσίας
 του Δημοσίου και θα στηρίξει μεγάλο μέρος του σχεδίου του υπουργείου Οικονομικών για την άντληση 50 δισ. ευρώ έως το 2015 από την αξιοποίηση της δημόσιας περιούσιας.
Ο νόμος για την επανεισαγωγή του θεσμού της «επιφανείας» προβλέπει μεταξύ άλλων πως εταιρείες χαρτοφυλακίου ακινήτων (sovereign real estate funds) του Δημόσιου μπορούν να τιτλοποιούν μελλοντικά έσοδα από «εδαφονόμια». Το «εδαφονόμιο» είναι το αντάλλαγμα που θα πληρώνουν οι ιδιώτες στο Δημόσιο για την απόκτηση -μέσω μακροχρόνιων συμβάσεων- της πλήρους κυριότητας των κτισμάτων που θα οικοδομούνται ή έχουν ήδη οικοδομηθεί στις δημόσιες εκτάσεις.
Ωστόσο, απαραίτητη προϋπόθεση για να λειτουργήσει αποτελεσματικά ο θεσμός και για να γίνουν οι τιτλοποιήσεις είναι οι εταιρείες χαρτοφυλακίου ακινήτων να έχουν στην κατοχή τους «καθαρά» ακίνητα, που θα διέπονται από συγκεκριμένους όρους χρήσης και αξιοποίησης. Στο πλαίσιο αυτό το υπουργείο Οικονομικών εξετάζει και ειδικές παρεμβάσεις στον χωροταξικό σχεδιασμό.
Πρέπει να επισημανθεί πως ο θεσμός της «επιφανείας» διασφαλίζει εσαεί την κυριότητα της γης από το Δημόσιο, επιτρέποντας ταυτόχρονα την αξιοποίησή της για ορισμένο χρονικό διάστημα. Ακόμη, επιτρέπει την άντληση πόρων για τις επιχειρήσεις καθώς θα μπορούν να χρησιμοποιήσουν το εμπράγματο δικαίωμά τους για άντληση δανείων.
Η διαφορά του θεσμού «επιφανείας» από την «ενοικίαση» συνίσταται στο ότι ο θεσμός «επιφανείας» εμπίπτει στο εμπράγματο δίκαιο, δηλαδή μπορεί να χρησιμοποιηθεί και έναντι τρίτων, ενώ η «ενοικίαση» εμπίπτει στο ενοχικό δίκαιο και αφορά μόνο τους «δύο», δηλαδή τον ιδιοκτήτη και τον ενοικιαστή.
in.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου