Σάββατο 5 Φεβρουαρίου 2011

Πρόσκληση σε παντεχνική συνάντηση από το ΤΕΕ/ΤΚΜ

Συνάδελφοι,

Όλοι εμείς οι μηχανικοί, ζούμε στην καθημερινότητά μας τα μεγάλα προβλήματα του κλάδου, ανεξαρτήτως της επαγγελματικής μας δραστηριότητας, αν και σε διαφορετικό βαθμό ο καθένας.
Η ανεργία πλήττει όλους τους συναδέλφους του ιδιωτικού τομέα, μέλη τεχνικών γραφείων, αυτοαπασχολούμενους και υπαλλήλους, δεδομένου ότι έργα και μελέτες δεν προκηρύσσονται, η οικοδομή έχει σταματήσει ενώ το φαινόμενο της αποβιομηχάνισης που εδώ και χρόνια παρατηρείται στη Βόρεια Ελλάδα, διαρκώς επιδεινώνεται. Το χειρότερο είναι ότι δεν υπάρχει καμία πρόβλεψη για ενίσχυση αυτών των κλάδων, βιομηχανία και κατασκευή, που στην ουσία μονοπωλούν τον δευτερογενή τομέα και επηρεάζουν σημαντικά τον πρωτογενή και τριτογενή.
Το υποτιθέμενο άνοιγμα ενός ορθάνοιχτου επαγγέλματος είναι στην ουσία μία ευθεία βολή στον κλάδο, στην άσκηση της επαγγελματικής δραστηριότητας των μηχανικών και στο κύρος τους, χωρίς καμία απολύτως τεκμηρίωση για τα αναμενόμενα οικονομικά οφέλη. Ο μόνος λόγος για αυτή την εμμονή στην κατάργηση των ελάχιστων αμοιβών που θα έχει αρνητικά αποτελέσματα στο κόστος των έργων, στην οικονομία της χώρας και στα οικονομικά του ασφαλιστικού φορέα, είναι η προσδοκία των ευσήμων του ΣΕΒ (παρεμπιπτόντως οι τιμές των υλικών αυξάνονται) και η θρησκευτική προσκόλληση του οικονομικού επιτελείου στο γράμμα οικονομικών θεωριών.
Η διαρκής υποβάθμιση των Δημόσιων Τεχνικών Υπηρεσιών μειώνει, μαζί με τους μισθούς, την αξιοπρέπεια ων δημοσίων υπαλλήλων μηχανικών, δυσχεραίνει την επαγγελματική πρακτική των μηχανικών, ελεύθερων επαγγελματικών που συναλλάσσονται μαζί τους και ακυρώνει κάθε προσπάθεια βελτίωσης του παραγόμενου έργου, ιδιωτικού και δημόσιου. Γενικότερα, η υποβάθμιση της Δημόσιας Διοίκησης δεν μπορεί παρά να οφείλεται σε επιλογή με στόχο τη χειραγώγηση του κρατικού μηχανισμού, την εκχώρηση τομέων που διαχειρίζονται δημόσια αγαθά, τη διαιώνιση της έλλειψης ελέγχου και των συνεπαγόμενων παραβατικών φαινομένων.
Η προσπάθεια εξίσωσης των ΤΕΙ με τα ΑΕΙ και των τεχνολόγων με τους Μηχανικούς είναι μία μόνιμη πληγή τα τελευταία χρόνια που τελευταία λαμβάνει διαστάσεις εκποίησης της παρεχόμενης γνώσης και της εφαρμογής της με άμεσα αποτελέσματα στην ποιότητα και στην ασφάλεια της καθημερινότητας των πολιτών. Είτε η Πολιτεία θεωρεί ότι η αναλογία 1 μηχανικού ανά 100 κατοίκους και 3,6 ΑΕΙ ανά ένα εκατομμύριο κατοίκους όταν στις ΗΠΑ είναι 1,6 και στην υπόλοιπη Ε.Ε. 2,4 δεν επαρκεί (για να εξυπηρετήσει τον φρενήρη ρυθμό ανάπτυξης άραγε;) είτε ψηφοθηρεί εις βάρος γονιών και υποψηφίων με την επιβράβευση της ήσσονος προσπάθειας.
Τέλος, σε ότι αφορά στον ασφαλιστικό μας φορέα, δικαιώθηκαν οι πιο δυσοίωνες προβλέψεις μας όταν ξεκίνησε η αδιέξοδη διαδικασία ενοποίησης των Ταμείων.

Εν τω μεταξύ, με στρεβλές πληροφορίες και προπαγάνδα άλλων εποχών, η Κυβέρνηση προγράφει τους μηχανικούς και γενικά τον επιστημονικό δυναμικό της χώρας για να εξευμενίσει το λαϊκό αίσθημα, που έχουν εξαγριώσει όλες οι άλλες επιλογές.

Συνάδελφοι,
Πρέπει να αντιδράσουμε. Το οφείλουμε στους εαυτούς μας και στον κόσμο, στην ιστορία του κλάδου και στους συναδέλφους της επόμενης γενιάς.
Χρειάζεται να αντιδράσουμε άμεσα και αποτελεσματικά, έξω από την πεπατημένη που στην πραγματικότητα δυσχεραίνει ακόμα περισσότερο την κατάστασή μας και αφήνει περιθώρια για να σπιλωθεί χειρότερα η εικόνα μας.
Σε αυτή την προσπάθεια χρειαζόμαστε όλοι. Για αυτό καλούμαστε:
Να συμμετέχουμε μαζικά στην παντεχνική συνάντηση που διοργανώνει το ΤΕΕ/ΤΚΜ σε συνεργασία με τους Συλλόγους την Τρίτη 8 Φεβρουαρίου 2011, στις 11.00 π.μ.
Να συμμετέχουμε ενεργά με προτάσεις και απόψεις προς το ΤΕΕ/ΤΚΜ (tee_thess@ tee.gr και σε όλες τις ηλεκτρονικές διευθύνσεις που δημοσιεύονται στην ιστοσελίδα του Τμήματος, στο φαξ: 2310 883110, και στην ταχ. διεύθυνση: Μεγάλου Αλεξάνδρου 49, …)
Να παρακολουθούμε διαρκώς τις εξελίξεις, να είμαστε κοντά στο ΤΕΕ και στους Συλλόγους μας επιστημονικούς και συνδικαλιστικούς και να ενημερωνόμαστε διαρκώς. Η ιστοσελίδα του ΤΕΕ είναι www..tee.gr και του ΤΕΕ/ΤΚΜ www.tkm.tee.gr.

Θα συναντηθούμε την Τρίτη, 11.00 π.μ. στο αμφιθέατρο του Τμήματος.




Συναδελφικά

Για τη ΔΕ του ΤΕΕ/ΤΚΜ
Ο Πρόεδρος




Τάσος Κονακλίδης

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου