Σάββατο 26 Φεβρουαρίου 2011

Αλλαγές στην Πολεοδομική Νομοθεσία

Τον εκσυγχρονισμό της πολεοδομικής νομοθεσίας και της διαδικασίας έκδοσης οικοδομικών αδειών αλλάκαι την καθιέρωση ενός «πράσινου» Γενικού Οικοδομικού Κανονισμού (ΓΟΚ) υπόσχεται πως θα προωθήσει εντός του 2011 το υπουργείο Περιβάλλοντος.
Οι παρεμβάσεις αυτές αποτελούν ορισμένους από τους δέκα βασικούς στόχους που έχει θέσει το ΥΠΕΚΑ για τη φετινή χρονιά, κατά τη διάρκεια της οποίας -σύμφωνα τουλάχιστον με την υπουργό κ.Τίνα Μπιρμπίλη-πρόκειται να υλοποιηθούν όλα όσα θεσμοθετήθηκαν το προηγούμενο διάστημα.
Ειδικότερα,ο «δεκάλογος»του υπουργείου Περιβάλλοντος για το 2011 περιλαμβάνει:

·Την ανάρτηση και την κύρωση των πρώτων δασικών χαρτών. Εκτιμάται πως εντός του Μαρτίου θα αναρτηθούν οι πρώτοι χάρτες που θα αφορούν στις περιοχές του Μαραθώνα, της Παλαιάς και Νέας Πεντέλης.

·Την υλοποίηση δράσεων των προγραμμάτων Αθήνα 2014και Θεσσαλονίκη 2012.

· Την πραγματοποίηση παρεμβάσεων στις πόλεις με στόχο τη βελτίωση του αστικού περιβάλλοντος και των συνθηκών διαβίωσης.

· Το κλείσιμο όλων των Χώρων Ανεξέλεγκτης Διάθεσης Απορριμμάτων (ΧΑΔΑ) που συνεχίζουν να λειτουργούν μέχρι σήμερα. Σύμφωνα με απόφαση των υπουργείων Εσωτερικών και Περιβάλλοντος, οι ΧΑΔΑ θα πρέπει να κλείσουν οριστικά το αργότερο μέχρι τον προσεχή Σεπτέμβριο.
· Τη σύνταξη και την εφαρμογή των νέων Ρυθμιστικών Σχεδίων για Αθήνα- Αττική και Θεσσαλονίκη.

· Την ολοκλήρωση των διαχειριστικών σχεδίων για τα ύδατα. Εκτιμάται πως μέχρι τον Σεπτέμβριο του 2011 θα έχει ολοκληρωθεί και το διαχειριστικό σχέδιο για τον Αχελώο.

·Τη χρηματοδότηση έργων από το ΕΠΠΕΡΑΑ, αλλά και από το Πράσινο Ταμείο που πρόκειται να τεθεί σύντομα σε λειτουργία.

· Την επικαιροποίηση των δώδεκα περιφερειακών χωροταξικών σχεδίων.

·Την αλλαγή της πολεοδομικής νομοθεσίας, μέσω της οποίας θα απλουστεύονται οι διαδικασίες για την έκδοση οικοδομικών αδειών.

· Την τροποποίηση του ΓΟΚ, ώστε αυτός να γίνει περισσότερο «πράσινος» και να εξυπηρετεί τις ανάγκες της αειφόρου ανάπτυξης.

Σημειώνεται ότι ο εκσυγχρονισμός της πολεοδομικής νομοθεσίας και η τροποποίηση του ΓΟΚ είχαν εξαγγελθεί και από την προηγούμενη ηγεσία του υπουργείου Περιβάλλοντος,χωρίς ωστόσο να υλοποιηθούν τελικά.

Ανάλογες υποσχέσεις έχει δώσει με την ανάληψη των καθηκόντων της και η σημερινή πολιτική ηγεσία του υπουργείου, καθώς θεωρείται ότιτο ισχύον θεσμικό πλαίσιο είναι πλέον ξεπερασμένο και παρωχημένο.

Σχετικά με τον ΓΟΚ, η υπουργός Περιβάλλοντος κ.Τίνα Μπιρμπίλη θεωρεί αναγκαίο αυτός να «πρασινίσει» ώστε οι μελλοντικές κατασκευές να λαμβάνουν υπόψη τις αρχές της περιβαλλοντικής προστασίας και αειφορίας.

Όχι στη νομιμοποίηση αυθαιρέτων

Σε ό,τι έχει να κάνει με μια μελλοντική ρύθμιση για τα αυθαίρετα κτίσματα, το ΥΠΕΚΑ δηλώνει κατηγορηματικάπως είναι αντίθετο σε μια τέτοια προοπτική, υποστηρίζοντας ότι το ΣτΕ έχει αποκλείσει με απόφασή του κάθε ενδεχόμενο νομιμοποίησης της νέας γενιάς αυθαιρέτων.

Ωστόσο, δεν αποκλείει να υπάρξει ρύθμιση σχετική με τα επιβαλλόμενα πρόστιμα ανέγερσης και διατήρησης, κάτι που ήδη εξετάζει το υπουργείο Οικονομικών. Σημειώνεται ότι σήμερατα συγκεκριμένα πρόστιμα ανέρχονται στο 30% και στο 5% αντίστοιχαεπί της αντικειμενικής αξίας του ακινήτου.

Η ρύθμιση που προωθεί το υπουργείο Οικονομικών ενδεχομένως να περιλαμβάνει γενναίες εκπτώσεις επί των προστίμων αυτών,με στόχο να προσέλθουν όσο το δυνατόν περισσότεροι ιδιοκτήτες αυθαίρετων κτισμάτωνγια να «τακτοποιήσουν» τα ακίνητά τους.
Πηγή: www.energia.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου