Παρασκευή 11 Φεβρουαρίου 2011

Αλλαγές στο σύστημα ανάθεσης δημοσίων έργων

Στη δημοσιότητα δόθηκε το νομοσχέδιο του υπουργείο Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων «Μεταρρύθμιση Συστήματος Ανάθεσης και Εκτέλεσης συμβάσεων Μελετών και Δημοσίων Έργων Ίδρυση Αρχής Ελέγχου Μελετών και Έργων και λοιπές διατάξεις», το οποίο συζητήθηκε στο πλαίσιο του σημερινού υπουργικού συμβουλίου.

Στόχος του υπουργείου είναι ο εκσυγχρονισμός της νομοθεσίας ανάθεσης και εκτέλεσης των συμβάσεων, για τη διασφάλιση της παραγωγής ποιοτικών μελετών που θα οδηγούν σε ποιοτικά δημόσια έργα, χωρίς τις αστοχίες που εμφανίζονται σήμερα.
Σύμφωνα με την αιτιολογική έκθεση του ν/σ, ο στόχος αυτός επιτυγχάνεται με την καθιέρωση της παρακολούθησης των μελετών κατά την εκπόνησή τους από ελεγκτή - πάροχο υπηρεσιών, που θα εγγυάται την καλή ποιότητά και εφαρμοσιμότητά τους.
Μεταξύ άλλων, θεσπίζονται διατάξεις που εγγυώνται τη διαφάνεια και αντικειμενικότητα των διαγωνισμών, ενώ προβλέπεται ο εκσυγχρονισμός των μητρώων, με την τροποποίηση των κατηγοριών μελετών και τη διάσπαση κάποιων εξ αυτών.
Παράλληλα ιδρύεται «Αρχή Ελέγχου Μελετών και Έργων», με έδρα την Αθήνα και δύο Περιφερειακές Υπηρεσίες, μία στη Θεσσαλονίκη και μία στην Πάτρα. Οι περιφερειακές υπηρεσίες ιδρύονται προκειμένου αφενός να διευκολύνονται οι συναλλασσόμενοι με την ΑΕΜΕ ιδιώτες και αφετέρου για να είναι πιο άμεση, ταχεία και αποτελεσματική η εκάστοτε επέμβαση αυτής στην περιφέρεια.
Πηγή: www.naftemporiki.gr
Δείτε εδώ ολόκληρο το νομοσχέδιο.

Σχόλιο ιστολογίου: Καλά όλα αυτά, αλλά τι θα γίνει με τις μελέτες που δεν πληρώνονται εδώ και χρόνια;Ως πότε οι μηχανικοί θα προσπαθούν να τηρούν τις χρονικές προθεσμίες και τις προδιαγραφές, ενω εσείς σφυρίζετε αδιάφορα όταν έρχεται η ώρα της καταβολής της αμοιβής; Μήπως ανήκετε κι εσείς στο κίνημα του ''ΔΕΝ ΠΛΗΡΩΝΩ" που με μεγίστη σπουδή ποινικοποιήσατε ή μήπως είστε απλά τζαμπατζήδες;

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου