Τετάρτη 16 Φεβρουαρίου 2011

Νόμος για την Ενέργεια

Αύριο, εκτός απροόπτου, παρουσιάζεται από την κα. Τίνα Μπιρμπίλη ο νέος νόμος για την αγορά ενέργειας, μέσω του οποίου εφαρμόζεται στην ελληνική πραγματικότητα το γ’ ενεργειακό πακέτο που έχει συμφωνηθεί σε επίπεδο Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Η υπουργός ΠΕΚΑ, καθώς και ο πρόεδρος της ΡΑΕ δρ.Νίκος Βασιλάκος είναι προγραμματισμένο να συναντηθούν σήμερα με τον δ/ντα σύμβουλο της Elpedison κ. Roberto Poti , με φόντο την ολοκλήρωση του market test της Κομισιόν για τα swaps ηλεκτρικής ενέργειας.
Περί τις διακόσιες με διακόσιες πενήντα σελίδες αναμένεται να αριθμεί ο νέος νόμος για την αγορά ενέργειας στην χώρα μας, με τον οποίο η εγχώρια πραγματικότητα θα προσαρμόζεται στο λεγόμενο τρίτο ενεργειακό πακέτο της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Το νομοσχέδιο αναμένεται να παρουσιαστεί την Πέμπτη στο υπουργικό συμβούλιο από την υπουργό Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής κα.Τίνα Μπιρμπίλη, με στόχο να οδεύσει σταδιακά στην αναλυτική του παρουσίαση, στη νομοπαρασκευαστική Επιτροπή της Βουλής, στην Επιτροπή Παραγωγής και Εμπορίου του σώματος και, εν συνεχεία, στην Ολομέλεια, ώστε να έχει ψηφιστεί έως το τέλος Μαρτίου, με βάση και τις δεσμεύσεις που έχει αναλάβει η χώρα μας στο πλαίσιο του Μνημονίου.
Όπως έχει μεταδώσει ήδη το energia gr., o νόμος χωρίζεται σε τέσσερα κεφάλαια.
Η ΡΑΕ
Το πρώτο αφορά την περαιτέρω ισχυροποίηση της Ρυθμιστικής Αρχής Ενέργειας, μέσω της πλήρους ανεξαρτητοποίησής της ΡΑΕ, της ενίσχυσης των υποδομών και του ανθρώπινου δυναμικού της, καθώς και μέσω της διεύρυνσης των αρμοδιοτήτων της.
Αξίζει,σχετικά, να σημειωθεί ότι:
-Η χορήγηση από την ΡΑΕ του συνόλου των αδειών παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας (φυσικό αέριο, μεγάλα υδροηλεκτρικά, λιγνίτης κ.α.) και όχι μόνο των σχετιζόμενων με τις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας (ΑΠΕ), όπως συνέβαινε μέχρι τώρα.
-Καίρια ζητήματα για την λειτουργία της αγοράς, όπως οι διάφοροι Κώδικες, οι κανονισμοί τιμολόγησης κ.α. θα αποφασίζονται κατευθείαν από την Αρχή. Οι θέσεις, δηλαδή, της ΡΑΕ θα είναι αποφάσεις, και όχι γνωμοδοτήσεις προς το υπουργείο στη βάση εισηγήσεων που η Αρχή δέχεται από τους εποπτευόμενους φορείς.
Οι καταναλωτές
Ένα δεύτερο κεφάλαιο αναφέρεται στα δικαιώματα και την προστασία των καταναλωτών. Ο Κώδικας Προμήθειας θα εφαρμοστεί πακέτο τόσο για τους καταναλωτές ηλεκτρισμού όσο και για τους καταναλωτές φυσικού αερίου. Τα οφέλη, στη λογική της προστασίας τους, θα είναι σημαντικά καθώς μεταξύ άλλων:
- Οι καταναλωτές θα μπορούν να αλλάζουν προμηθευτή χωρίς κάποια συνέπεια για αυτούς, εκτός εάν υπάρχουν διαφορετικές προβλέψεις που, όμως, θα πρέπει να αναγράφονται ως πρόσθετοι όροι με σαφήνεια στη σύμβαση.
- Οι προμηθευτές θα πρέπει να προειδοποιούν δύο μήνες πριν για τυχόν αυξήσεις των τιμολογίων τους.
- Οι καταναλωτές μπορούν να αμφισβητούν τις χρεώσεις σε μία διαδικασία που ουσιαστικά μπορεί να τους χορηγήσει περάταση διάρκειας 3,5 μηνών για την εξόφληση ενός λογαριασμού, η οποία,πάντως, θα γίνεται έντοκα εφόσον δικαιωθούν οι προμηθευτές από τα ένδικα μέσα.
- Για ευάλωτες ομάδες καταναλωτών πρέπει να προβλέπεται διαδικασία εξόφλησης των λογαριασμών με δόσεις, ενώ θα απαγορεύεται η διακοπή της παροχής ρεύματος ή φυσικού αερίου στο διάστημα Δεκεμβρίου – Μαρτίου και Ιουλίου – Αυγούστου.
Το φυσικό αέριο
Ένα τρίτο κεφάλαιο σχετίζεται με την αγορά φυσικού αερίου, η οποία χαρακτηρίζεται ήδη από σημαντική ωριμότητα. Οι εκκρεμότητες σε σχέση με τη νομοθεσία έχουν να κάνουν με τους κανονισμούς τιμολόγησης και άλλα τεχνικά θέματα. Ωστόσο, το σοβαρότερο ζήτημα που περιμένει λύση είναι η πολιτική απόφαση της κυβέρνησης για τον διαχωρισμό (το πιθανότερο) ή μη του ΔΕΣΦΑ από την ΔΕΠΑ, με φόντο τις διαδικασίες αποκρατικοποίησης της εμπορικής εταιρείας και μετοχοποίησης, μέσω ΧΑ, του διαχειριστή. Αναμένονται και οι σχετικές εισηγήσεις από τους συμβούλους.
Η αγορά ηλεκτρισμού
Πρόκειται για το ουσιαστικότερο, ίσως, κεφάλαιο του νομοθετήματος, το οποίο σχετίζεται με τον διαχωρισμό των δραστηριοτήτων Διανομής και Μεταφοράς καθώς και με τον τρόπο λειτουργίας της αγοράς ηλεκτρισμού και της λήψης αποφάσεων που σχετίζονται με μια πίτα της τάξης των 30 εκατ. ευρώ ημερησίως.
Ο Διαχειριστής ( ITO) θα είναι 100% θυγαρική της ΔΕΗ, συγχωνεύοντας τον ΔΕΣΜΗΕ και θα πραγματοποιεί αυτός τη λειτουργία της αγοράς, λειτουργώντας ο ίδιος ανεξάρτητα από την ΔΕΗ. Ένα μικρό κομμάτι λειτουργιών θα εκτελείται από μία θυγατρική του, ενώ ως ασφαλιστικές δικλίδες για την ομαλή και σύμφωνα με τους όρους του ανταγωνισμού λειτουργία του καθώς και για την υγιή του χρηματοοικονομική διάρθρωση προβλέπονται, μεταξύ άλλων, η δημιουργία Εποπτικού Συμβουλίου, ελεγχόμενου κατά 100% από το Δημόσιο,καθώς και η θέσπιση του Επιτρόπου Συμμόρφωσης.
Η Κομισιόν θεωρεί ότι αυτό το μοντέλο μπορεί να οδηγήσει σε ορίζοντα διετίας σε μία ομαλή διαδικασία ιδιωτικοποίησης, καθώς και στην εφαρμογή, από 1/1/2014 του λεγόμενου Target Model, δηλαδή του τέταρτου ενεργειακού πακέτου, το οποίο θα χαρακτηρίζεται από τη λογική ενός χρηματιστηρίου ενέργειας στο οποίο ο καθορισμός των τιμολογίων θα γίνεται έπειτα από διαπραγματεύσεις ανάμεσα σε προμηθευτές και καταναλωτές.
Νέες επαφές
Αξίζει εδώ να σημειωθεί ότι, με φόντο και την ολοκλήρωση του market test για το μοντέλο των ανταλλαγών ( swaps) ηλεκτρικής ενέργειας που έχει προτείνει η χώρα μας με στόχο το άνοιγμα της αγοράς λιγνίτη, για σήμερα έχει προγραμματιστεί συνάντηση της κας Μπιρμπίλη και του προέδρου της ΡΑΕ δρα Νίκου Βασιλάκου με τον διευθύνοντα σύμβουλο της Elpedison κ. Roberto Poti.
Από το υπουργείο, δε, θα περάσουν την προσεχή Δευτέρα οι ιδιώτες παραγωγοί ηλεκτρισμού, οι οποίοι προσπαθούν να διαμορφώσουν μία εναλλακτική πρόταση για την λειτουργία του ΙΤΟ με τρόπο που θα προστατεύει την αγορά από στρεβλώσεις.
Πηγή:www.energia.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου