Σάββατο 12 Φεβρουαρίου 2011

''Δεν είναι εδώ η Πολεοδομία σας"

Αναδημοσιέυουμε άρθρο της Ελευθεροτυπίας που καταδεικνύει το μπάχαλο που επικρατεί στις Πολεοδομίες.Για τους μηχανικούς σε όλη τη χώρα είναι μέρος της καθημερινότητας τους και καλούνται να διεκπεραιώσουν τις υποθέσεις τους στον απόλυτο λαβύρινθο της γραφειοκρατίας και της αναρμοδιότητας.

"«Καλλικράτης τύραννος»! Ο Σοφοκλής δεν έγραψε ποτέ τραγωδία με τέτοιο τίτλο αλλά χιλιάδες πολίτες τη ζουν καθημερινά, προσπαθώντας να εξυπηρετηθούν σε υπηρεσίες που μετακινήθηκαν από τις νομαρχίες στους δήμους χωρίς να διαθέτουν αντίστοιχο προσωπικό και πόρους.
 Το μεγαλύτερο πρόβλημα εντοπίζεται στις Πολεοδομίες, ειδικά των μεγάλων αστικών κέντρων και δη της Αττικής, ενώ αγωνία επικρατεί σε χιλιάδες δικαιούχους προνοιακών επιδομάτων και σε όσους περιμένουν να εξυπηρετηθούν από πιο εξειδικευμένες υπηρεσίες.
Ενδεικτικό παράδειγμα είναι τα όσα συνέβησαν στην Πολεοδομία της Αθήνας. Μέχρι την 31/12/2010, όσοι έχτιζαν εντός των ορίων του δήμου της Αθήνας είχαν να κάνουν με τη δημοτική Πολεοδομία (Ομόνοια), ενώ για τους γύρω δήμους υπεύθυνη ήταν η Πολεοδομία της πρώην Νομαρχίας Αθηνών (Κεντρικός Τομέας) στην οδό Συγγρού 77. Θεωρητικώς, κάθε ένας από τους δήμους (Βύρωνας, Υμηττός-Δάφνη, Ηλιούπολη, Καισιαριανή κ.λπ.) οφείλει, βάσει του «Καλλικράτη», να φτιάξει δικό του πολεοδομικό γραφείο (αν και αρχικώς υπήρχε η σκέψη να οδηγηθεί η αρμοδιότητα στις Περιφέρειες, την οποία προτιμούσε και η πλειονότητα των υπαλλήλων).
Επειδή αυτό απαιτεί χρόνο, επελέγη η λύση, για ένα διάστημα δύο ετών, να εξυπηρετούνται οι δήμοι αυτοί από την Πολεοδομία του Δήμου Αθηναίων. Θεωρητικώς, πάλι, αυτό δεν θα δημιουργούσε πρόβλημα εάν έμενε το προσωπικό του κτιρίου της Συγγρού 77 στη δικαιοδοσία του Δήμου Αθηναίων, μαζί με τους σχετικούς πόρους. Ομως αυτό δεν συνέβη...
Σύγχυση
Μεγάλος αριθμός υπαλλήλων, μεταξύ των οποίων και η πλειονότητα των προϊσταμένων-στελεχών επεδίωξαν και μετατάχθηκαν στην Περιφέρεια Αττικής. Επακολούθησε σύγχυση στην οργάνωση και στις αρμοδιότητες όσων παρέμειναν με αποτέλεσμα, αρχικώς να προκύψουν ατέλειωτες ουρές και μετά να ενημερωθούν οι πολίτες ότι μπορούν να καταθέτουν αιτήσεις χωρίς να γνωρίζουν πότε θα διεκπεραιωθούν. Το πρόβλημα οξύνθηκε περαιτέρω καθώς είναι σε εξέλιξη η επιχείρηση κατάθεσης χιλιάδων αιτήσεων για τακτοποίηση των ημιυπαίθριων χώρων, από την οποία το Δημόσιο προσδοκά έσοδα εκατοντάδων εκατομμυρίων ευρώ.
Οι αρμόδιοι υπόσχονται ότι το πρόβλημα στη συγκεκριμένη περίπτωση θα εξομαλυνθεί στο επόμενο χρονικό διάστημα. Πληροφορίες που ουδείς επιθυμεί να επιβεβαιώσει, κάνουν λόγο για έντονη διαμαρτυρία από πλευράς του δημάρχου Αθηναίων Γ. Καμίνη, που χρειάστηκε να ζητήσει την παρέμβαση του υπουργού Εσωτερικών Γ. Ραγκούση, ο οποίος με τη σειρά του ανέλαβε να πείσει τον περιφερειάρχη Αττικής Γ. Σγουρό.
Εάν αυτό όμως φέρει αποτέλεσμα στην περίπτωση του Δήμου Αθηναίων, ουδείς γνωρίζει εάν το ίδιο θα συμβεί με τις άλλες πολεοδομίες που υπάγονταν στη Νομαρχία Αθηνών.
Το παράρτημα του Βόρειου Τομέα στον Περισσό, παραδείγματος χάρη, υπάγεται πλέον στον δήμο Νέας Ιωνίας. Εκεί, από τους 50 υπαλλήλους, οι 17 μετακινήθηκαν στην Περιφέρεια -μεταξύ τους και ο υπεύθυνος του Αρχείου, που είχε καταφέρει να λειτουργεί η καρδιά αυτή της υπηρεσίας με υποδειγματικό τρόπο. Αντίστοιχα, η Πολεοδομία του Νότιου Τομέα, στην Αργυρούπολη, υπάγεται τώρα στον Δήμο Ελληνικού-Αργυρούπολης εξυπηρετώντας τους γύρω δήμους, αλλά τα ραντεβού για έλεγχο των ημιυπαίθριων κλείνονται πλέον έως μετά από δύο μήνες.
Επιτροπές ελέγχου των αυθαιρέτων, επιτροπές αρχιτεκτονικού ελέγχου και άλλα πολεοδομικά εργαλεία παραμένουν ανενεργά σε πολλές πολεοδομίες, προκαλώντας αντιδράσεις στους χώρους των μηχανικών αλλά και των δημάρχων.
Εκτός των ελλείψεων σε προσωπικό, ερώτημα δημιουργείται και για τα έξοδα που αναλαμβάνουν μικροί σε έκταση δήμοι για να εξυπηρετήσουν μεγαλύτερους και πιο ανθηρούς οικονομικά γείτονες. Από την άλλη, το προσωπικό δείχνει σαφή προτίμηση να μετακινηθεί στην Περιφέρεια που δεν έχει χρέη, δείχνει πιο «σταθερή» και πιο «κρατική». Αλλωστε, για πολλούς, ο «Καλλικράτης» θεωρείται το «μνημόνιο» της αυτοδιοίκησης, που θα οδηγήσει τελικά στο θάνατο τους πιο αδύναμους κρίκους, δηλαδή τους δήμους... "
Πηγή: http://www.enet.gr/

Σχόλιο: Σιγά σιγά ανακαλύπτεται η Αμερική...Χρόνια τώρα οι μηχανικοί αναστενάζουν στις Πολεοδομίες, αλλά οι ιθύνοντες αγρόν ηγόραζαν.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου