Δευτέρα 10 Οκτωβρίου 2011

Tα Πολυτεχνικά Νέα μετακόμισαν...

Τα Πολυτεχνικά Νέα μετακόμισαν...Σας περιμένουμε όλους στη νέα μας διέυθυνση: www.polytexnikanea.gr. Το νέο μας "σπίτι" είναι πιο ευρύχωρο και πιο λειτουργικό, καθώς η παρέα μας διαρκώς μεγαλώνει και επιθυμούμε να φιλοξενούμε καθημερινά όλους εσάς, φιλεύοντάς σας με νέα από τον κόσμο των μηχανικών όλων των ειδικοτήτων. Αυτό που διατηρούμε αμετάβλητο, είναι η διάθεσή μας να συμβάλλουμε στη διευκόλυνση της ούτως ή άλλως δύσκολης καθημερινότητας του μηχανικού μέσα από την ενημέρωσή του για όλες τις εξελίξεις σε επιστημονικό και επαγγελματικό επίπεδο. Με την ευκαιρία θα θέλαμε να σας ευχαριστήσουμε από καρδιάς για τη ζεστασιά με την οποία αγκαλιάσατε την προσπάθειά μας, από την πρώτη κιόλας ημέρα λειτουργίας του παρόντος ιστολογίου. Η μεγάλη ανταπόκρισή σας, μας ικανοποιεί, αλλά ταυτόχρονα πολλαπλασιάζει την ευθύνη να ανταποκριθούμε στις απαιτήσεις σας. Οι  υποδείξεις  και οι προτάσεις σας είναι πάντοτε ευπρόσδεκτες, καθώς επίσης και η επισήμανση θεμάτων, που νομίζετε ότι χρήζουν προσοχής και προβολής. Μπορείτε να αποστείλετε οτιδήποτε σχετικό στο ηλεκτρονικό μας ταχυδρμείο, με διεύθυνση polytexnikanea@gmail.com. Σας ευχαριστούμε και πάλι! Συνεχίζουμε μαζί...

Η συντακτική ομάδα των Πολυτεχνικών Νέων

Κυριακή 9 Οκτωβρίου 2011

Φωτοβολταϊκά στις στέγες σιδηροδρομικών σταθμών του Λονδίνου

Πάνω από 4.400 ηλιακά πάνελ εγκαθίστανται στις στέγες του σιδηροδρομικού σταθμού στο κεντρικό Λονδίνο, κατά μήκος του ποταμού Τάμεση.
Τα πάνελ εκτιμάται πως θα παράγουν ποσότητες ηλεκτρικής ενέργειας που θα καλύπτουν τις συνολικές ανάγκες των σταθμών κατά το ήμισυ.

Χημική βιομηχανία: Αυστηρότερους ελέγχους ζητά η ΕΕ


Η πρόληψη και αντιμετώπιση σοβαρών ατυχημάτων στη χημική βιομηχανία αποτελεί στόχο της ευρωπαϊκής νομοθεσίας ήδη από το 1976 με το τραγικό δυστύχημα στο Sevezo της Ιταλίας.
Ένα χρόνο μετά την «κόκκινη λάσπη» που έπληξε την Ουγγαρία, η επιτροπή Περιβάλλοντος του ΕΚ ψηφίζει την αναθεώρηση της οδηγίας «Sevezo II» που ρυθμίζει τέτοια θέματα.
Εν όψει της ψηφοφορίας, ο εισηγητής του ΕΚ, Ούγγρος ευρωβουλευτής του ΕΛΚ, János Áder, προτείνει τις εξής αλλαγές που θα πλαισιώσουν τη νέα οδηγία:«Η πρώτη αλλαγή, είναι η εισαγωγή ενός ιδιαίτερα εξελιγμένου συστήματος αξιολόγησης με βάση τα διεθνή πρότυπα με το οποίο θα μπορούν να γίνονται ευκολότερα και μεγαλύτερη ακρίβεια κατανοητές οι απειλές για την ανθρώπινη υγεία και το περιβάλλον.

Σάββατο 8 Οκτωβρίου 2011

Εργα 30 εκατ. στον ΟΛΘ




Μια νέα επένδυση, ύψους 30 εκατ. ευρώ, δρομολογεί ο Οργανισμός Λιμένος Θεσσαλονίκης. Πρόκειται για την επέκταση και εκβάθυνση (από 1,5 στα 14 μέτρα) του «Κρηπιδώματος 24», ένα έργο που προβλέπεται να δημοπρατηθεί μέχρι το τέλος του έτους και να ολοκληρωθεί σε δύο χρόνια.
Με το συγκεκριμένο έργο το λιμάνι θα μπορεί να δέχεται πλοία μεταφοράς φορτίου άνω των 50.000 τόνων.

«Ζωντανοί οργανισμοί» με ανάγκη «φροντίδας» τα φωτοβολταϊκά


Η εγκατάστασή και σύνδεση ενός Φ/Β πάρκου στο δίκτυο Ηλεκτρικής Ενέργειας, δεν αποτελεί την ολοκλήρωση του έργου. Αντιθέτως σηματοδοτεί την αρχή της «ζωής» του, η οποία θα διαρκέσει τουλάχιστον 20 χρόνια με την παραγωγή ενέργειας "καλής" ποιότητας, άρτια και αποτελεσματικά.
 
Πρόκειται ουσιαστικά για έναν «ζωντανό οργανισμό» ο οποίος χρειάζεται παρακολούθηση φροντίδα και συντήρηση για να λειτουργήσει σωστά για μεγάλο χρονικό διάστημα και να φέρει εις πέρας την αποστολή του.

Συνδυασμένη αιολική και ηλιακή ενέργεια για θαλάσσιες μετακινήσεις


Εταιρείες καινοτόμου τεχνολογίας που δραστηριοποιούνται στον τομέα των ΑΠΕ αναζητούν τρόπους, ώστε να αξιοποιήσουν, συνδυαστικά, ενέργεια παραγόμενη από τον άνεμο και την ηλιακή ακτινοβολία.
Χαρακτηριστικό παράδειγμα αποτελεί η εταιρεία Eco Marine Power (EMP) που έχει επικεντρωθεί στο σχεδιασμό, στην ανάπτυξη και προώθηση οικολογικών ενεργειακών λύσεων για πλοία και σκάφη όλων των τύπων. Σκοπός, η μείωσης της κατανάλωσης ορυκτών καυσίμων, καθώς και της ρύπανσης, με αξιοποίηση τόσο της αιολικής, όσο και της ηλιακής ενέργειας.

Έκρηξη οικοδομικής δραστηριότητας στην Ανταρκτική

Η αφιλόξενη γη της Ανταρκτικής θυμίζει τόπο από άλλον πλανήτη. Η ζωή στις απέραντες, παγωμένες ερήμους αυτής της ηπείρου απαιτεί υπέρμετρη αντοχή καθώς και ευρηματικό πνεύμα. Κι όμως, εκεί επιλέγουν να ζήσουν καθ’ όλη τη διάρκεια της χρονιάς άνθρωποι.

Την ίδια ώρα μια νέα γενιά ερευνητικών σταθμών κάνει την εμφάνισή της εντυπωσιάζοντας με τις αντοχές της στο δριμύ ψύχος και στον τρόπο που εξοικονομεί ενέργεια. Παράλληλα, κερδίζει τη μάχη με το χιόνι καθώς 
 υπάρχουν μόνο δύο εποχές: ένα σύντομο φωτεινό καλοκαίρι και ένας μακρύς, σκοτεινός και παγερός χειμώνας. Οι περισσότεροι από αυτούς που εργάζονται εδώ, στην άκρη του κόσμου, επιστρέφουν στα σπίτια τους με την έλευση του χειμώνα.

Παρασκευή 7 Οκτωβρίου 2011

Αιολικό Πάρκο «Αγία Άννα» στη Λάρνακα


Η Rokas Renewables, μέλος του ομίλου Iberdrola, μέσω της θυγατρικής της Rokas Aeoliki Cyprus Ltd ολοκλήρωσε τη κατασκευή του αιολικού πάρκου «Αγία Άννα», δυναμικότητας 20MW, στα όρια των κοινοτήτων Ψεύδας και Αγίας Άννας στη Λάρνακα της Κύπρου.
Το αιολικό πάρκο βρίσκεται ήδη σε δοκιμαστική λειτουργία και διαθέτει ανεμογεννήτριες τύπου Gamesa G-90, δυναμικότητας 2MW έκαστη. Οι εργασίες εγκατάστασης του συμπεριλαμβάνουν συνοδευτικά έργα όπως είναι η βελτίωση των οδών πρόσβασης στο Α/Π, η κατασκευή εσωτερικής οδοποιίας συνολικού μήκους 7,5χλμ αλλά και ο νέος υποσταθμός ανύψωσης τάσης (20/132Kv).

Γέφυρα "ντυμένη" με φωτοβολταϊκά


Μια επιφάνεια 6.000 τ.μ. θα καλύψουν 4.400 φωτοβολταϊκά πάνελ, στη γέφυρα Μπλάκφιαρς, στη Μεγάλη Βρετανία, καθιστώντας τη, τη μεγαλύτερη "ηλιακή" γέφυρα στον κόσμο. 
 
Η γέφυρα κτίστηκε το 1886, για να φιλοξενήσει το σταθμό Μπλακφρίαρς και αποφασίστηκε η αναβάθμισή της, από το σιδηροδρομικό δίκτυο για να εξυπηρετεί καλύτερα τους επιβάτες και να παρέχει καλύτερες σιδηροδρομικές υπηρεσίες. 
 
Συγκεκριμένα, μία νέα στέγη προστέθηκε στην ιστορική γέφυρα, για να δημιουργήσει την μεγαλύτερη ηλιακή οροφή σε γέφυρα στον κόσμο-όταν ολοκληρωθεί η κατασκευή της στα μέσα του 2012.

Σχέδιο τιτλοποίησης εσόδων του ενεργειακού προγράμματος «Ήλιος»


Το ελληνικό δημόσιο χρέος μπορεί να ελαφρυνθεί κατά 20-30 δισ. ευρώ, μέσω της τιτλοποίησης μελλοντικών εσόδων από το ενεργειακό πρόγραμμα «Ήλιος»
 
Το σχέδιο αυτό, το οποίο συζητήθηκε στο περθώριο του Ελληνο- Γερμανιοκού Φόρουμ,  επεξεργάζεται η κυβέρνηση σε συνεννόηση με τη γερμανική πλευρά, σύμφωνα με κορυφαία πηγή του υπουργείου Περιβάλλοντος. 
 
Πρόκειται για το σχέδιο παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας απο φωτοβολταϊκά στη χωρα μας και εξαγωγής της στη Γερμανία και άλλες ενδιαφερόμενες χώρες της Δ. Ευρώπης, κόστους επένδυσης έως 20 δισ. ευρώ για την κατασκευή μονάδων ισχύος 10 γιγαβάτ. 

Σεμινάρια ΙΕΚΕΜ-ΤΕΕ για τα αυθαίρετα (τηλεκπαίδευση)


Ξεκινά το σεμινάριο για την αυθαίρετη δόμηση και το νέο νόμο. Για πρώτη φορά με το σύστημα της τηλεκπαίδευσης. Τη Δευτέρα 3 Οκτωβρίου ξεκινά το σεμινάριο για τον τρόπο εφαρμογής, τις συνέπειες, τα ερωτήματα και τα προβλήματα γύρω από τον νέο νόμο περί ρύθμισης αυθαιρέτων και την εφαρμογή του. 
Απαραίτητο εργαλείο για οποιονδήποτε θέλει ή πρόκειται να ασχοληθεί με την καταγραφή αυθαιρέτων η τη συμπλήρωση δηλώσεων μηχανικού που συνοδεύουν τη σύνταξη συμβολαίων Πρόκειται για το πρώτο σεμινάριο του ΙΕΚΕΜ ΤΕΕ με μορφή ασύγχρονης τηλεκπαίδευσης, που σημαίνει παρακολούθηση μέσω υπολογιστή από οπουδήποτε και οποιαδήποτε ώρα. 

Επενδυτικές ευκαιρίες σε ενέργεια και περιβάλλον παρουσίασε ο υπ. Περιβάλλοντος

Τις επενδυτικές ευκαιρίες στους τομείς ενέργειας και περιβάλλοντος παρουσίασε ο υπουργός Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής Γ. Παπακωνσταντίνου σε ελληνογερμανικό επιχειρηματικό φόρουμ, κάνοντας ιδιαίτερη αναφορά στο πρόγραμμα «Ήλιος» για την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας από φωτοβολταϊκά. Στο φόρουμ παρευρέθηκε και ο Γερμανός αντικαγκελάριος και υπουργός Οικονομίας Φ. Ρέσλερ.
Αναφερόμενος στο πρόγραμμα "Ήλιος" για την παραγωγή στη χώρα μας ηλεκτρικής ενέργειας από φωτοβολταϊκά, ο υπουργός τόνισε ότι το βασικό συγκριτικό πλεονέκτημα σε σχέση με τις αντίστοιχες επενδύσεις στη Γερμανία είναι το γεγονός ότι η χώρα μας έχει 50 % μεγαλύτερη ηλιοφάνεια, άρα και αντίστοιχα μεγαλύτερη απόδοση της επένδυσης.

Ναι μεν αλλά για τις φοιτητικές εξετάσεις


Μέχρι πέντε μαθήματα θα μπορούν να δίνουν οι φοιτητές επί πτυχίω σύμφωνα με τον ειδικό γραμματέα ανωτάτης εκπαίδευσης, Β. Παπάζογλου, ωστόσο άφησε και ένα παράθυρο ανοιχτό για όσους χρωστούν περισσότερα, πετώντας το μπαλάκι στα εκάστοτε Τμήματα.
"Δεν πήραμε καμία εγκύκλιο πίσω. Ο καινούριος νόμος για τα Ανώτατα Ιδρύματα δεν δίνει τη δυνατότητα να δίνουν οι φοιτητές εξετάσεις κατά τη διάρκεια της εκπαιδευτικής διαδικασίας. Κάποιοι φοιτητές, όμως, οι οποίοι βρίσκονταν πολύ κοντά στη λήψη του πτυχίου επιθυμούσαν να συνεχίσουν για μεταπτυχιακά ή διδακτορικά.

Δορυφορικά δεδομένα για περιοχές καμένων εκτάσεων


Το υπουργείο Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής παρήγγειλε μέσω του Οργανισμού Κτηματολογίου και Χαρτογραφήσεων Ελλάδος (ΟΚΧΕ) πρόσφατες δορυφορικές εικόνες που καλύπτουν τις περιοχές των καμένων εκτάσεων από τις πυρκαγιές του 2011 για τους νομούς Ζακύνθου, Αιτωλοακαρνανίας, Αρκαδίας, Ηρακλείου και Ρεθύμνου, ώστε η αποτύπωση αυτών των περιοχών να γίνει με τη μεγαλύτερη ακρίβεια και αξιοπιστία. 
 
Επιπλέον, όπως αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση, για αντιδιαβρωτικά, αντιπλημμυρικά έργα και αναδασώσεις, δεσμεύθηκαν πιστώσεις ύψους 5.000.000 ευρώ, μέσω του Ειδικού Φορέα Δασών του Πράσινου Ταμείου από το αποθεματικό για έκτακτες ανάγκες. 

Επιστροφή φόρου από ημιυπαίθυριους


Τον τρόπο επιστροφής φόρων μεταβίβασης που είχαν καταβάλει φορολο-γούμενοι για ημιυπαίθριους χώρους, οι οποίοι έχουν ρυθμιστεί και κανονικά απαλλάσσονται από το φόρο μεταβίβασης πρώτης κατοικίας, προσδιορίζει με εγκύκλιό του το υπουργείο Οικονομικών.Το θέμα αφορά φόρους που είχαν καταβληθεί για ημιυπαίθριους που έχουν τακτοποιηθεί, είτε με τον τελευταίο σχετικό νόμο (3843/2010) είτε με τον προηγούμενο (3775/2009). Στην εγκύκλιο, που υπογράφεται από τον ΓΓ του υπουργείου, Γ. Καπελέρη, σημειώνεται ότι η απαλλαγή από το φόρο μεταβίβασης λόγω αγοράς πρώτης κατοικίας ισχύει και για την επιφάνεια των χώρων αυτών, εφόσον κατά το χρόνο της αγοράς έχει ολοκληρωθεί η διαδικασία ρύθμισής τους.

Δέσμευση για την ολοκλήρωση του Κτηματολογίου


Την εμπιστοσύνη του στο ελληνικό επιστημονικό τεχνικό δυναμικό για τη συνέχιση και ολοκλήρωση του Εθνικού Κτηματολογίου εξέφρασε ο υπουργός ΠΕΚΑ Γιώργος Παπακωσταντίνου, σε συνάντηση διάρκειας μίας ώρας, που είχε με τη διοίκηση του Συλλόγου Αγρονόμων Τοπογράφων Μηχανικών 
(ΠΣΔΑΤΜ).  Ο Σύλλογος αντέδρασε με θετική ανακοίνωση σχολιάζοντας ιδιαίτερα το γεγονός ότι:   
-«Έπρεπε να περάσουν 11 χρόνια αδιαφορίας από 3 Υπουργούς ΠΕ.ΧΩ.Δ.Ε. και πλέον Π.Ε.Κ.Α. για να φθάσουμε τον  Οκτώβριο του 2011 να γίνει το αυτονόητο, ήτοι ο αρμόδιος Υπουργός για θέματα Εθνικού Κτηματολογίου κ. Γιώργος Παπακωνσταντίνου να συναντηθεί και να συζητήσει με τους κύριους παραγωγούς του έργου. 


Η συνάντηση αυτή έρχεται να επισφραγίσει με τον καλύτερο τρόπο την ήδη πολύ γόνιμη συνεργασία που έχει αναπτυχθεί με τον Αναπληρωτή Υπουργό Π.Ε.Κ.Α. κ. Νίκο Σηφουνάκη».

Πέμπτη 6 Οκτωβρίου 2011

«Πράσινο» για έρευνες πετρελαίου σε τρεις περιοχές

Το «πράσινο φως» για έρευνα και εξόρυξη πετρελαίου σε τρεις περιοχές της Δυτικής Ελλάδας έδωσε η κυβερνητική επιτροπή, όπως γνωστοποίησε ο υφυπουργός Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής, Γιάννης Μανιάτης.


Όπως εξήγησε ο κ. Μανιάτης η κυβέρνηση θα προχωρήσει σε διεθνή πρόσκληση εκδήλωσης ενδιαφέροντος για τρία «οικόπεδα» - όπως λέγονται στη διεθνή ορολογία- στον Πατραϊκό Κόλπο, δυτικά των Ιωαννίνων στην Ήπειρο και στην περιοχή του Κατάκολου στην Ηλεία. Τα εκτιμώμενα απολήψιμα αποθέματα και από τις τρεις περιοχές είναι της τάξης των 250 - 300.000.000 βαρελιών. Σύμφωνα με τον υφυπουργό, η ανοικτή πρόσκληση εκδήλωσης ενδιαφέροντος θα γίνει από την 1η Ιανουαρίου του 2012, ενώ μέχρι τότε η Ελλάδα θα ενημερώσει τη διεθνή κοινότητα γι΄ αυτή την απόφαση.

Κατατέθηκαν 5.000 αιτήσεις για τακτοποίηση αυθαιρέτων


Περίπου 5.000 αιτήσεις για τακτοποίηση αυθαιρέτων έχουν υποβληθεί έως χτες, σύμφωνα με πληροφορίες. Τρεις ημέρες μετά την ουσιαστική έναρξη της διαδικασίας το ενδιαφέρον των ιδιοκτητών φαίνεται να είναι ιδιαίτερο, αν και οι περισσότεροι παραμένουν διστακτικοί λόγω του μεγάλου κόστους.

Οι αιτήσεις έχουν υποβληθεί μέσω της ηλεκτρονικής πλατφόρμας του ΤΕΕ που φαίνεται να λειτουργεί στην εντέλεια. Ανάλυση των αιτήσεων δεν υπάρχει, ωστόσο φαίνεται ότι η πλειονότητά τους αφορά σε αυθαίρετα τα οποία οι ιδιοκτήτες τους «καίγονται» να μεταβιβάσουν. Επίσης, αφορούν σε μικρές παραβάσεις όπως δώματα και μπαλκόνια. Περιπτώσεις που θεωρούνται «εύκολες» και «φτηνές» για τους ιδιοκτήτες.

ΑΠΕ: Στροφή στις μικρές ανεμογεννή​τριες

Στροφή των επενδυτών ΑΠΕ στις μικρές ανεμογεννήτριες καταγράφεται το τελευταίο διάστημα λόγω αφενός του κορεσμού που παρατηρείται στα φωτοβολταϊκά και αφετέρου των κινήτρων που δίνει ο νέος Νόμος 3851 στην τεχνολογία των μικρών ανεμογεννητριών.

Η στροφή αυτή έγινε εμφανής στην πρόσφατη έκθεση enertech 11, στη διάρκεια της οποίας σημαντικός αριθμός υποψήφιων επενδυτών έδειξε μεγάλο ενδιαφέρον στους εκθέτες που παρουσίαζαν μοντέλα μικρών ανεμογεννητριών, ισχύος έως 50 KW. 

Παρακολουθήστε ζωντανά το 9ο Διεθνές Υδρογεωλογικό Συνέδριο

Παρακολουθήστε ζωντανά τις εργασίες του  9ου Διεθνούς 
Υδρογεωλογικού Συνεδρίου, που πραγματοποιείται στα


Καλάβρυτα από 5-8 Οκτωβρίου με τους εξής τρεις τρόπους:


1.Μέσω της ιστοσελίδας του συνεδρίου 
   www.hydrogeocongress.gr, στην αρχική σελίδα.


2.Μέσω προγράμματος στον υπολογιστή σας, πχ Windows 
    Media Player, vlc player κλπ,  ανοίγοντας την playlist που θα 
    βρείτε εδώ. (Δεξί κλικ "Αποθήκευση δεσμού ως").


3. Εισάγοντας μία από τις παρακάτω διευθύνσεις στο πρόγραμμα 
    της αρεσκείας σας.

Ανακοίνωση αποτελεσμάτων για τα ερευνητικά προγράμματα «Θαλής» και «Αρχιμήδης»


Ανακοινώθηκαν σήμερα 200 προτάσεις που διακρίθηκαν βαθμολογικά και προκρίνονται προς χρηματοδότηση στο πλαίσιο του ερευνητικού προγράμματος «Θαλής» και αντίστοιχα 200 προτάσεις για το ερευνητικό πρόγραμμα «Αρχιμήδης».
Σε έναν πολύ μικρό αριθμό μεμονωμένων προτάσεων η αξιολόγηση συνεχίζεται (σε κάποιες εκ των οποίων η συνέχιση της αξιολόγησης γίνεται επειδή δρομολογήθηκε αποκατάσταση διαδικαστικής ατέλειας στην α’ φάση αξιολόγησης που είχε γίνει την άνοιξη 2011). Για όσες εκ των – πολύ περιορισμένων- προτάσεων που τελούν ακόμα σε αξιολόγηση η τελική τους βαθμολογία ισούται ή είναι ανώτερη με τη βαθμολογία της τελευταίας προκριθείσας κατά τα ανωτέρω πρότασης (δηλαδή της 200ης πρότασης) οι προτάσεις αυτές θα χρηματοδοτηθούν επίσης.

Κάμερα στην κορυφή του κόσμου (δείτε live)

Εικόνες από την υψηλότερη κορυφή του κόσμου καταγράφει κάμερα που τοποθετήθηκε στα Ιμαλάια προκειμένου, με τα στοιχεία που θα συλλεχθούν για την κίνηση των νεφών, να συμβάλλει στη μελέτη της κλιματικής αλλαγής. 

Η συσκευή κατασκευάστηκε από τη γερμανική εταιρεία Mobotix και έχει τοποθετηθεί σε υψόμετρο 5. 675 μέτρων, ξεπερνώντας κατά σχεδόν ένα χιλιόμετρο το προηγούμενο ρεκόρ των 4.389 μέτρων, στο βουνό Aconcagua της Αργεντινής. 

Αντέχει σε θερμοκρασίες έως -30 βαθμούς Κελσίου και λειτουργεί από τις 6 το πρωί έως τις 6 το απόγευμα από την κορυφή Kala Patthar σε βουνό απέναντι από το Έβερεστ.

«Πράσινο φως» για έρευνες πετρελαίου

Το «πράσινο φως» για τη διενέργεια ερευνών για υδρογονάνθρακες σε τρεις περιοχές της χώρας έδωσε η Κυβερνητική Επιτροπή, που συνεδρίασε σήμερα.
Σύμφωνα με το ΑΠΕ - ΜΠΕ, πρόκειται για τις περιοχές του Πατραϊκού κόλπου, την περιοχή δυτικά των Ιωαννίνων και την περιοχή του Κατάκολου.


www.enet.gr 

Σε διαβούλευση η απελευθέρωση της αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας στα νησιά


Το πλαίσιο για την απελευθέρωση της αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας σε Κρήτη, Ρόδο, Χίο, Μύκονο, Σαντορίνη και συνολικά 32 νησιά που δεν διαθέτουν υποβρύχιες διασυνδέσεις με την ηπειρωτική Ελλάδα και ηλεκτροδοτούνται από αυτόνομα συστήματα, έθεσε σε δημόσια διαβούλευση σήμερα η Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας. Η δημόσια διαβούλευση θα διαρκέσει μέχρι τη Δευτέρα 31 Οκτωβρίου.

Μοναδικός παραγωγός (εκτός των ανανεώσιμων πηγών) και έμπορος ηλεκτρικής ενέργειας στα μη διασυνδεδεμένα νησιά σήμερα είναι η ΔΕΗ, σε αντίθεση με την υπόλοιπη χώρα όπου δραστηριοποιούνται ιδιώτες τόσο στην παραγωγή όσο και στην εμπορία ρεύματος.

Έκθεση διπλωματικών εργασιών Αρχιτεκτονικής Α.Π.Θ. και ΙΤU στο Λιμάνι Θεσ/κης


Ανοίγει σήμερα τις πύλες της η έκθεση διπλωματικών εργασιών που διοργανώνεται από το Τμήμα Αρχιτεκτόνων του Α.Π.Θ. και την Αρχιτεκτονική Σχολή του Τεχνικού Πανεπιστημίου Κωνσταντινούπολης (ITU) στην Αποθήκη 7 στο λιμάνι Θεσσαλονίκης. Η έκθεση –που θα διαρκέσει ως τις 7 Νοεμβρίου 2011- παρουσιάζει 100 εργασίες (50 από κάθε Σχολή). Οι εργασίες που εκτίθενται έχουν  επιλεγεί από το συνολικό αριθμό των διπλωματικών εργασιών που
υποβλήθηκαν στις δύο Σχολές κατά το τρέχον ακαδημαϊκό έτος. Η επιλογή έγινε από επιτροπή Ελλήνων και Τούρκων καθηγητών από τις δύο Σχολές.

Διευκρινίσεις για τις αμοιβές μηχανικών από το ΤΕΕ


-«Η αμοιβή του μηχανικού για τις τακτοποιήσεις αυθαιρέτων και τις μεταβιβάσεις ακινήτων θα καθαρίζεται με ελεύθερη συμφωνία μεταξύ του μηχανικού και του πολίτη. Ταυτοχρόνως όμως ο υπολογισμός της αμοιβής και των κρατήσεων θα γίνεται με βάση τα νόμιμα, δηλαδή τα προβλεπόμενα στο νόμο 3919/2011». Αυτή την απάντηση έδωσε ο πρόεδρος του Τεχνικού Επιμελητηρίου Ελλάδας Χρήστος Σπίρτζης σε δημοσιογραφικές ερωτήσεις, σε συνέχεια διευκρινιστικής ανακοίνωσης που εξέδωσε χθες το βράδυ το ΥΠΕΚΑ. Αναλυτικά στην ανακοίνωση του υπουργείου αναφέρονται
τα εξής:

Σύσκεψη για την τακτοποίηση των αυθαιρέτων στο ΤΕΕ Δυτικής Ελλάδας

Σύσκεψη με θέμα το νέο νόμο για την τακτοποίηση των αυθαιρέτων θα πραγματοποιήσει το ΤΕΕ Δυτικής Ελλάδας, καλώντας όλους τους ενδιαφερόμενους μηχανικούς να παραβρεθούν σε αυτή, προκειμένου να διαμορφωθεί κοινή γραμμή πλεύσης. Αναλυτικά η ανακοίνωση:

2015 το μετρό Θεσσαλονίκης

Το 2015 αναμένεται να λειτουργήσει η πρώτη γραμμή του Μετρό στη Θεσσαλονίκη και όχι το 2012, όπως είχε αρχικά οριστεί ως έτος παράδοσης του έργου.Σύμφωνα με τον Διευθυντή έργου του Μετρό Θεσσαλονίκης Α.Ε., Γιώργο Κωνσταντινίδη, τα έργα κατασκευής των σταθμών και των σηράγγων έχουν ολοκληρωθεί κατά 38% καθώς ...ολοκληρώθηκε η κατασκευή του σταθμού Ευκλείδης και η διάνοιξη των σηράγγων κατά 65%...

Σε εξέλιξη βρίσκονται οι εργασίες στους σταθμούς Επίσταθμος (περιοχή Άγιοι Πάντες), Νέος Σιδηροδρομικός Σταθμός, Πανεπιστήμιο, Ευκλείδης, Φλέμινγκ και Ανάληψη και στις σήραγγες. Ο πρώτος μετροπόντικας βρίσκεται στο σταθμό Φλέμινγκ και ο δεύτερος στη διαδρομή από Ευκλείδη προς Φλέμινγκ.

Πρωτοποριακό πρόγραμμα για την εξοικονόμηση υδάτινων πόρων

Την επαναχρησιμοποίηση επεξεργασμένων υγρών αποβλήτων του Βιολογικού Καθαρισμού Βόλου, με την αξιοποίηση νέων πρωτοποριακών μεθόδων που ήδη εφαρμόζονται στο εξωτερικό, προωθεί η Δημοτική Επιχείρηση Ύδρευσης-Αποχέτευσης Μείζονος περιοχής Βόλου, (ΔΕΥΑΜΒ), μετά την ολοκλήρωση του έργου επέκτασης των εγκαταστάσεων, σε μια προσπάθεια ανεύρεσης εναλλακτικών λύσεων για εξοικονόμηση υδάτινων πόρων.

Η ΔΕΥΑΜΒ έχει επεξεργαστεί συγκεκριμένη πρόταση, προϋπολογισμού 1,8 εκατομμυρίων ευρώ, και την ερχόμενη Παρασκευή το Δ.Σ. της Επιχείρησης καλείται να λάβει απόφαση για κατάθεση αίτησης χρηματοδότησης στο Επιχειρησιακό Πρόγραμμα «Περιβάλλον και Αειφόρος Ανάπτυξη» του Υ.Π.Ε.Κ.Α. του έργου: «Αξιοποίηση Επεξεργασμένων Υγρών Αποβλήτων Εγκαταστάσεων Επεξεργασίας Λυμάτων Βόλου».

Τετάρτη 5 Οκτωβρίου 2011

Προτάσεις ενεργειακής αναβάθμισης σχολικών κτηρίων


Προτάσεις για έργα ενεργειακής αναβάθμισης με χρηματοδότηση από το Επιχειρησιακό Πρόγραμμα Περιβάλλον και Αειφόρος Ανάπτυξη (ΕΠΠΕΡΑΑ) σε 59 σχολεία σε όλη την Ελλάδα, καθώς και στα σχολεία του συγκροτήματος Γκράβας κατέθεσε ο Οργανισμός Σχολικών Κτιρίων.
Όπως αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση, τα προτεινόμενα έργα αντιστοιχούν σε ποσό άνω των 44 εκατ. ευρώ.

Μείωση του Χρόνου Εμπειρίας των Ενεργειακών Επιθεωρητών σε Δύο Χρόνια από Τέσσερα


Το Υπουργείο Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής ολοκληρώνει τις διαδικασίες για τη χορήγηση οριστικών αδειών Ενεργειακών Επιθεωρητών, σε μηχανικούς μειώνοντας το χρόνο απαιτούμενης εμπειρίας σε δύο χρόνια (έναντι των τεσσάρων που είχε αρχικά προβλεφθεί).
Οι άδειες αυτές θα χορηγούνται μετά από την παρακολούθηση εκπαιδευτικού προγράμματος και τη διεξαγωγή εξετάσεων μέσω του ΤΕΕ. Σύντομα θα αναρτηθεί κατάλογος με τους φορείς εκπαίδευσης, καθώς και ανακοίνωση με την προβλεπόμενη διαδικασία.


Μέχρι την έναρξη της χορήγησης των ως άνω αδειών και προκειμένου να μην προκληθούν προβλήματα στη διαδικασία έκδοσης Πιστοποιητικών Ενεργειακής Απόδοσης, το ΥΠΕΚΑ αποφάσισε να δοθεί παράταση της διάρκειας ισχύος των προσωρινών αδειών Ενεργειακών Επιθεωρητών, για χρονικό διάστημα που δεν μπορεί να είναι μεγαλύτερο του ενός χρόνου, δηλαδή μέχρις τις 6 Οκτωβρίου 2012.

Στοπ στις εξετάσεις φοιτητών επί πτυχίω


Εμπλοκή στις εξετάσεις των επί πτυχίω φοιτητών προκαλεί το υπουργείο Παιδείας, προσπαθώντας να πιέσει τους φοιτητές να λήξουν τις καταλήψεις, οι οποίες έχουν βέβαια περιορισθεί αλλά εξακολουθούν να υφίστανται.
Ετσι, ο ειδικός γραμματέας ανώτατης εκπαίδευσης του υπουργείου Παιδείας, Βασίλης Παπάζογλου, έστειλε εγκύκλιο στις διοικήσεις των πανεπιστημίων, με την οποία απαγορεύει τις εξετάσεις φοιτητών επί πτυχίω κατά τη διάρκεια του εξαμήνου, εάν αυτοί χρωστούν περισσότερα από πέντε μαθήματα.

Ηλιακό εργοστάσιο παράγει ενέργεια και... την νύχτα


Πρωτοποριακό ηλιακό εργοστάσιο, που θα παράγει ενέργεια ακόμα και τη νύχτα, εγκαινίασε χθες ο διάδοχος του θρόνου του Άμπου Ντάμπι, στρατηγός Σεΐχης Μοχάμεντ μπιν Ζαγιέντ Αλ Ναχιάν και ο Βασιλιάς της Ισπανίας, Χουάν Κάρλος.
Μάλιστα, η μονάδα ισχύος 19,9 megawatt στην Ανδαλουσία της Ισπανίας, που ονομάζεται “Gemasolar”, μπορεί να τροφοδοτήσει 25.000 νοικοκυριά και αναμένεται να συμβάλλει στη μείωση εκπομπών ρύπων κατά 30.000 τόνους ετησίως.

Πώς να γλιτώσετε 2.000 ευρώ το χρόνο

Έως και 2.000 ευρώ το χρόνο μπορεί να εξοικονομήσει ένα μέσο νοικοκυριό αν γνωρίσει και ακολουθήσει μερικούς απλούς κανόνες κατανάλωσης ενέργειας στο σπίτι αλλά και το Ι.Χ. του.
Είναι ο στόχος της εκστρατείας που ξεκίνησε από τον περασμένο Απρίλιο και θα λήξει τον Μάιο του 2012. Μετέχουν 11 ευρωπαϊκές χώρες, μεταξύ των οποίων η Ελλάδα, η οποία μάλιστα έως τώρα έχει καταλάβει την πρώτη θέση.
Σύμφωνα με τους όρους της πανευρωπαϊκής εκστρατείας, στην έρευνα θα πάρουν μέρος 10.200 νοικοκυριά, τα 750 από την Ελλάδα, τα οποία θα δώσουν όλα τα στοιχεία της σημερινής κατανάλωσης ενέργειας και θα τα συγκρίνουν με αυτά του 2012 για να διαπιστωθεί αν έκαναν εξορθολογισμό.

Ο νέος κανονισμός αδειών ηλεκτροπαραγωγής από ΑΠΕ & ΣΗΘΥΑ


Με την υπογραφή, από τον Υφυπουργό Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής, Γιάννη Μανιάτη, της Υπουργικής Απόφασης για το νέο Κανονισμό Αδειών Παραγωγής Ηλεκτρικής Ενέργειας από Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας (Α.Π.Ε) και Συμπαραγωγή Ηλεκτρισμού και Θερμότητας Υψηλής Αποδοτικότητας (Σ.Η.Θ.Υ.Α), ολοκληρώνεται πλέον το βασικό Ρυθμιστικό Πλαίσιο που διέπει τη διαδικασία Έκδοσης Άδειας Παραγωγής.
Ο νέος Κανονισμός Αδειών, αποσκοπεί αφ’ ενός στη βελτιστοποίηση και αφ’ ετέρου στην απλούστευση της διαδικασίας υποβολής και αξιολόγησης αιτήσεων έργων ΑΠΕ και ΣΗΘΥΑ από τη Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας (ΡΑΕ), σύμφωνα με τις επιταγές του νέου Νομοθετικού πλαισίου (ν.3851/2010 και ν.4001/2011), συμβάλλοντας έτσι στην αποτελεσματικότερη προώθηση των έργων ΑΠΕ και στην επίτευξη των συναφών εθνικών ενεργειακών στόχων. Στόχος του είναι, να αποδοθεί στους ενδιαφερόμενους ένα εύχρηστο Κανονιστικό εργαλείο που θα διασφαλίζει διαφάνεια και ισότιμη μεταχείριση των αιτούντων, προς όφελος της εθνικής οικονομίας, του περιβάλλοντος και των καταναλωτών.

Διευκρινίσεις για την τακτοποίηση των αυθαιρέτων

Διευκρινίσεις σχετικά με τη διαδικασία τακτοποίησης των αυθαιρέτων έδωσε το υπουργείο Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής.


Συγκεκριμένα, αναφέρει πως:
- για τη μεταβίβαση οικοπέδων και γηπέδων στα οποία δεν υπάρχει κτίσμα απαιτείται δήλωση του ιδιοκτήτη και βεβαίωση του μηχανικού ότι δεν υπάρχει κτίσμα, συνοδευόμενη από τοπογραφικό διάγραμμα, σύμφωνα με τα οριζόμενα σχετικά στο άρθρο 24 παράγραφος 2β του ν.4014/2011,
- σχετικά με τις αμοιβές των μηχανικών για την παροχή των υπηρεσιών τους για την ένταξη αυθαίρετων κατασκευών στις διατάξεις του ν. 4014/2011 καθώς και για την έκδοση βεβαιώσεων για τη μεταβίβαση ακίνητων, ότι είναι αντικείμενο ελεύθερης διαπραγμάτευσης των μερών, σύμφωνα με το ν. 3919/2011,

Στην Ελλάδα ο Ρέσλερ για ενεργειακές συμφωνίες


Φαίνεται πως αποφάσισε τελικά να “ποντάρει” στην Ελλάδα, παρά τις δυσοίωνες προβλέψεις του για “συντεταγμένη χρεοκοπία”, ο Γερμανός Αντικαγκελάριος και Υπουργός Οικονομίας, Φίλιπ Ρέσλερ. Ο Γερμανός πολιτικός που ξεσήκωσε θύελλα αντιδράσεων στους κόλπους του κυβερνητικού συνασπισμού της Γερμανίας, θα επισκεφτεί τη χώρα μας (6 - 7 Οκτωβρίου) συνοδευόμενος από μεγάλο αριθμό Γερμανών επιχειρηματιών. Στο... χαρτοφύλακά τους οι Γερμανοί επιχειρηματίες και ο κος Ρέσλερ θα έχουν προτάσεις και σχέδια ενεργειακών συνεργασιών και επενδύσεων γερμανικών κεφαλαίων στη χώρα μας, στον κλάδο της ενέργειας.

Χάνει έδαφος η Ελλάδα στη βιομηχανία πληροφορικής


Η Business Software Alliance (BSA) ανακοίνωσε σήμερα την έκδοση της παγκόσμιας μελέτης του Economist Intelligence Unit με τίτλο IT Industry Competitiveness Index (Δείκτης Ανταγωνιστικότητας στον Κλάδο της Πληροφορικής) βάσει της οποίας η Ελλάδα έχασε έδαφος στην παγκόσμια κατάταξη της βιομηχανίας της Πληροφορικής.


Η μελέτη, που έχει διεξαχθεί τέσσερις φορές από το 2007, αποτυπώνει το επίπεδο ανταγωνιστικότητας της βιομηχανίας πληροφορικής σε 66 χώρες και βασίζεται στις κατηγορίες που διαμορφώνουν τον κλάδο και κατευθύνουν την πρόοδο και καινοτομία μιας χώρας: το γενικότερο επιχειρηματικό περιβάλλον, η υποδομή του τομέα πληροφορικής, το ανθρώπινο κεφάλαιο, ο κλάδος έρευνας & ανάπτυξης, το νομικό περιβάλλον και η κρατική στήριξη του τομέα της πληροφορικής.

Τα Aποτελέσματα της Hμερίδας του Πολυτεχνείου Κρήτης για τις Έρευνες Υδρογονανθράκων στην Ελλάδα


Με την συμμετοχή διεθνούς φήμης καθηγητών από την Ελλάδα και το εξωτερικό, καθώς και εκπροσώπων εταιρειών και φορέων που δραστηριοποιούνται στον τομέα έρευνας και παραγωγής υδρογονανθράκων οργανώθηκε η Ημερίδα του Τμήματος Μηχανικών Ορυκτών Πόρων του Πολυτεχνείου Κρήτης με τίτλο «Έρευνα Πετρελαίου και Φυσικού Αερίου στην Ελλάδα – Προκλήσεις και Προοπτικές» (Πέμπτη, 29 Σεπτεμβρίου 2011).
Στο πλαίσιο της Ημερίδας, οι ομιλητές αναφέρθηκαν και συζήτησαν το πετρελαϊκό δυναμικό της Ελλάδας, την εν δυνάμει γεωπολιτική σημασία των πιθανών κοιτασμάτων, τις εξελίξεις στο θέμα της έρευνας και εκμετάλλευσης υδρογονανθράκων στην Νοτιοανατολική Μεσόγειο, το Ισραήλ και την Κύπρο, ενώ έγιναν και εισηγήσεις για τον βέλτιστο δυνατό σχεδιασμό και το άνοιγμα της αγοράς εκ μέρους της Ελληνικής κυβέρνησης. Τέλος, το Πολυτεχνείο Κρήτης παρουσίασε τις δυνατότητες που διαθέτει να υποστηρίξει ερευνητικά και συμβουλευτικά τις πετρελαϊκές δραστηριότητες της χώρας μας.

'Αναψε το πράσινο φως για την αειφόρο ανάπτυξη της περιοχής του πάρκου Πρεσπών


Στην Επίσημη Εφημερίδα της E.E. δημοσιεύθηκε χθες n απόφαση του Συμβουλίου, με την οποία εγκρίνεται, εξ ονόματος της Ένωσης, n συμφωνία προστασίας και αειφόρου ανάπτυξης της περιοχής του Πάρκου Πρεσπών, n οποία υπογράφηκε τον Φεβρουάριο του 2010.

Υπενθυμίζεται πως n συμφωνία προστασίας και αειφόρου ανάπτυξης της περιοχής του Πάρκου Πρεσπών αποτέλεσε αντικείμενο διαπραγματεύσεων ανάμεσα στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή, την Ελλάδα, την Αλβανία και τα Σκόπια και συνιστά αναβάθμιση της υφιστάμενης συνεργασίας στην περιοχή, ενώ διαθέτει το δυναμικό να συμβάλει στην επιτυχή εφαρμογή της οδηγίας-πλαίσιο της E.E. για τα ύδατα.

Tα φωτοβολταϊκά «ανάβουν» τις τιμές των ακινήτων


Υποχρεωτικά εξοπλισμένα με φωτοβολταϊκά θα πωλούνται τα επόμενα χρόνια τα νεόδμητα κτίρια, σε περίπτωση που γίνει πραγματικότητα ο νέο Γενικός Οικοδομικός Κανονισμός.
 
Πριν από μερικές ημέρες ο υπουργός Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής, Γ. Παπακωνσταντίνου, ανακοίνωσε την υποχρεωτική εγκατάσταση φωτοβολταϊκών στις στέγες, υπό προϋποθέσεις φυσικά που θα έχουν να κάνουν με τη θέση του ακινήτου, την περιοχή όπου βρίσκεται, τη χρήση του κ.λ.π. Δεν αποκλείεται, μάλιστα, το ενδεχόμενο σε κάθε έκδοση νέας οικοδομικής άδειας να υπάρχει πρόβλεψη για την τοποθέτηση πάνελ στη στέγη.

Σπατάλη ενέργειας σε κτήρια της Αττικής και Βόρειας Ελλάδας


Σε Αττική, Θεσσαλονίκη και στη βόρεια Ελλάδα είναι σύμφωνα με έρευνα, τα περισσότερα ενεργοβόρα κτίρια στη χώρα μας.
 
Η έρευνα υπολογίζει το ενεργειακό αποτύπωμα των νοικοκυριών κάθε περιοχής της χώρας και εντοπίζει τους νομούς με τη μεγαλύτερη σπατάλη. 
 
Σύμφωνα με τα αποτελέσματα της έρευνας, που εκπονήθηκε από τη Helesco, τα περισσότερο ενεργοβόρα νοικοκυριά βρίσκονται στους νομούς Αττικής, Θεσσαλονίκης, Χαλκιδικής, Καβάλας και Καστοριάς, ενώ το μικρότερο ενεργειακό αποτύπωμα των νοικοκυριών εντοπίζεται στους νομούς Ροδόπης, Ηλείας, Δωδεκανήσου, Κυκλάδων και Ρεθύμνου. 

Οι τάσεις στην αγορά των ΑΠΕ


Το 2010 συνέβησαν σημαντικές αλλαγές στην παγκόσμια αγορά των ΑΠΕ, τις οποίες καταγράφει το δίκτυο REN21 (Renewable Energy Policy Network for the21 st Century) σε πρόσφατη έκθεσή του. Σύμφωνα με τα πορίσματα, η οικονομική κρίση οδήγησε σε σημαντική περικοπή των επιδοτήσεων στην Ε.Ε, πλήττοντας τις επενδύσεις, ενώ και η σχετικά φθηνή τιμή του φυσικού αερίου αποτέλεσε ανάχωμα. Παράλληλα, το REN21 παρουσιάζει τις χώρες που πρωταγωνίστησαν στον κάθε τομέα των ΑΠΕ.
 
Η ανανεώσιμη ενέργεια αποτέλεσε περίπου τη μισή νέα εγκατεστημένη ισχύ το 2010, η οποία ανήλθε συνολικά σε 194 GW παγκοσμίως. Αν συνυπολογιστούν τα υδροηλεκτρικά, τότε οι ΑΠΕ καλύπτουν το 20% της παγκόσμιας ηλεκτροπαραγωγής και χωρίς αυτά, ανέρχονται σε 312 GW εγκατεστημένης ισχύος. Μάλιστα, η αύξηση σε σχέση με το 2009 ανέρχεται σε 25%.

Πανευρωπαϊκός διαγωνισμός νοικοκυριών για την εξοικονόμηση ενέργειας


Περιβαλλοντικές οργανώσεις από όλη την Ευρώπη, οργανισμοί περιβαλλοντικής διαχείρισης και εταιρίες σχετιζόμενες με την ενέργεια διοργανώνουν ένα πρωτότυπο διαγωνισμό για τα νοικοκυριά όπου κερδισμένοι δεν είναι μόνο οι νικητές. Ο διαγωνισμός ξεκίνησε τον Απρίλιο του 2011, όμως είναι δυνατή η συμμετοχή οποιαδήποτε στιγμή μέχρι το Μάιο του 2012.
Το Πρωτάθλημα Εξοικονόμησης Ενέργειας (ΠΕΞΕ) είναι ουσιαστικά ένας διαγωνισμός νοικοκυριών από όλη την Ευρώπη, με στόχο τη μείωση των εκπομπών CO2.

Η χώρα μας μέχρι τώρα είναι πρώτη στην κατάταξη "βάζοντας κάτω" πολλές παραδοσιακά πιο φιλικά προσκείμενες στο περιβάλλον χώρες.

Εισαγωγή ηλιακής ενέργειας από την Ελλάδα προτείνει η Μέρκελ


“Λογικότερη” χαρακτήρισε την εισαγωγή ηλιακής ενέργειας από την  Ελλάδα η Γερμανίδα Καγκελάριος Ανγκέλα Μέρκελ από την επιδότηση του κλάδου των φωτοβολταϊκών στη χώρα της.
Η Μέρκελ σημείωσε πως τα φωτοβολταϊκά δεν είναι οικονομικά βιώσιμα στη Γερμανία, καθώς η ενέργεια που παράγουν είναι οκτώ φορές ακριβότερη από εκείνη που προέρχεται από τον άνθρακα και το φυσικό αέριο, ενώ επίσης απαιτούν πολύ ψηλές εγγυημένες τιμές εκ μέρους του κράτους προς τους παραγωγούς.
Μάλιστα, μιλώντας στο  συνέδριο του

Η αρχιτεκτονική υπερασπίζεται τα ανθρώπινα δικαιώματα

Με μουσειοπαιδαγωγικά προγράμματα, έκθεση αφίσας και απονομή βραβείων γιόρτασε χθες τον εορτασμό της Παγκόσμιας Ημέρας Αρχιτεκτονικής το τμήμα Κεντρικής Μακεδονίας του Τεχνικού Επιμελητηρίου Ελλάδας (ΤΕΕ/ΤΚΜ). Ο φετινός εορτασμός είχε θέμα “Αρχιτεκτονική και ανθρώπινα δικαιώματα”, με την ελπίδα να είναι η αρχή για την πραγματοποίηση αντίστοιχων δράσεων και τα επόμενα χρόνια. Το Τεχνικό Επιμελητήριο οργάνωσε στη Θεσσαλονίκης ολοήμερη δράση στο παραλιακό πάρκο μπροστά από το κτίριο του ΤΕΕ με μουσειοπαιδαγωγικά προγράμματα.


Διοργάνωσε επίσης έκθεση αφίσας με το σύνολο των συμμετοχών του διαγωνισμού με θέμα “Αρχιτεκτονική και ανθρώπινα δικαιώματα” στο φουαγιέ του κτιρίου του ΤΕΕ  αλλά και σε υπαίθριο χώρο στο πλακόστρωτο της παραλίας, με στόχο να επικοινωνήσει τόσο στο αρχιτεκτονικό όσο και στο ευρύτερο κοινό το σύνολο των εννοιών που πραγματεύονται τα έργα. Στο πλαίσιο των εκδηλώσεων απονεμήθηκαν βραβεία και έπαινοι για τους συμμετέχοντες στον διαγωνισμό.

Τρίτη 4 Οκτωβρίου 2011

1ο Συνέδριο για την προώθηση της νεανικής επιχειρηματικότητας στην Ελλάδα


Η Γενική Γραμματεία Νέας Γενιάς ανταποκρινόμενη στις προκλήσεις της σύγχρονης εποχής, αλλά και στην προσπάθεια των νέων ανθρώπων να εισέλθουν στην παραγωγική διαδικασία, προωθεί δράσεις με στόχο την καλλιέργεια σε αυτούς της επιχειρηματικής συνείδησης και κουλτούρας. Με γνώμονα την παραπάνω στόχευση, έχει υλοποιήσει προγράμματα όπως οι «Θυρίδες Νεανικής Επιχειρηματικότητας», η «Επιστημονική Υποστήριξη Νέων Αγροτών» κ.α., ενώ στηρίζει εμπράκτως κάθε προσπάθεια διάχυσης της επιχειρηματικότητας στη νέα γενιά.

Στο πλαίσιο αυτό στηρίζει το εγχείρημα του Συνδέσμου Νέων Επιχειρηματιών Ελλάδος με την επωνυμία «YoungLeaders», που διοργανώνει το 1ο Συνέδριο για την προώθηση της νεανικής επιχειρηματικότητας στην Ελλάδα, με θέμα «Young Entrepreneurs in Action Hellas», στις 11 Οκτωβρίου 2011, στο θέατρο του Ιδρύματος «Μιχάλης Κακογιάννης». 

Εξοικονομώ κατ' Οίκον: Προέγκριση για πάνω από 20.500 αιτήσεις


Πάνω από 42.000 αιτήσεις χρηματοδότησης έχουν κατατεθεί στις τράπεζες στο πλαίσιο του προγράμματος «Εξοικονομώ κατ' Οίκον», από την 1η Φεβρουαρίου, οπότε άρχισε να «τρέχει» το πρόγραμμα, έως το τέλος Σεπτεμβρίου. Από αυτές περισσότερες από 20.500 έχουν λάβει προέγκριση δανείου ενώ έχουν ήδη υπαχθεί στο πρόγραμμα 6.039.
Τα στοιχεία αυτά έκανε γνωστά ο υφυπουργός Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής Γιάννης Μανιάτης σε συνέντευξη Τύπου της WWF για την εξοικονόμηση ενέργειας.