Παρασκευή 30 Σεπτεμβρίου 2011

Το Παλίμψηστο του Αρχιμήδη

Στις 28 Οκτωβρίου του 1998, η Ελλάδα έχασε την ευκαιρία να αποκτήσει σε δημοπρασία στη Νέα Υόρκη το Παλίμψηστο του Αρχιμήδη - το αγόρασε ανώνυμος συλλέκτης για 2.000.000 δολάρια. Αυτό που έχασε, δυστυχώς, η ελληνική Πολιτεία, το κέρδισε ευτυχώς η ανθρωπότητα. Το σημαντικότερο επιστημονικό χειρόγραφο...που πουλήθηκε ποτέ σε δημοπρασία αποκαλύπτει 13 χρόνια αργότερα, χάρη στη σύγχρονη τεχνολογία και την αφοσίωση των ερευνητών ενός αμερικανικού μουσείου, τα μυστικά της μεγαλύτερης μαθηματικής ιδιοφυΐας του αρχαίου κόσμου.«Lost and Found: The Secrets of Archimedes» είναι ο τίτλος της έκθεσης που εγκαινιάζεται στις 16 Οκτωβρίου στο Μουσείο Τέχνης Walters της Βαλτιμόρης. 

Υπό απειλή οι παραδοσιακοί οικισμοί της Νάξου

Οι παραδοσιακοί οικισμοί της Νάξου απειλούνται από αλλοίωση και εγκατάλειψη, ενώ το  ίδιο πρόβλημα καταγράφεται και σε άλλες περιοχές της χώρας, παρά την ύπαρξη θεσμικού πλαισίου για την προστασία των παραδοσιακών οικισμών. 


Η αρχαιολόγος και μέλος της οργάνωσης MOnuMENTA για την προστασία της φυσικής και της αρχιτεκτονικής κληρονομιάς της Ελλάδας και της Κύπρου, Ειρήνη Γρατσία , αναφέρει πως οι αλλοιώσεις προκαλούνται από την άναρχη και αυθαίρετη δόμηση, τις κακές επεμβάσεις και εκτενείς ανακατασκευές σε παλαιά κτήρια , τις αισθητικές αλλοιώσεις με τις κεραίες, την εγκατάσταση κλιματιστικών μηχανημάτων, τις διαφημιστικές πινακίδες, τα δίκτυα κοινής ωφέλειας, τα οποία τοποθετούνται οπουδήποτε δίχως να έχει προηγηθεί κάποια

Παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας από πεπόνια!

Ηλεκτρική ενέργεια από πεπόνια παράγουν στην κοινότητα Moissac των γαλλικών Πυρηναίων. Η πρωτότυπη μέθοδος παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας ανήκει στη βελγική εταιρεία GreenWatt
Η εν λόγω εταιρεία ανέπτυξε μία τεχνολογία με την οποία εκμεταλλεύεται το μεθάνιο από τα χαλασμένα πεπόνια και παράγει ηλεκτρική ενέργεια. 


Τα πεπόνια αρχικά πολτοποιούνται. Στη συνέχεια ο πολτός ζυμώνεται. Από αυτή τη διαδικασία παράγεται ένας όξινος χυμός, που αναμειγνύεται με μεθανογενή βακτήρια. Το αέριο που προκύπτει από τη μεθανοποίηση συλλέγεται και διοχετεύεται σε γεννήτρια για την παραγωγή θερμότητας και ηλεκτρικής ενέργειας.

Ο ΥΠΕΚΑ θα μπορεί να αλλάζει τη χρήση γης

Τη δυνατότητα αλλαγής χρήσεων γης αποκτά ο εκάστοτε υπουργός Περιβάλλοντος σύμφωνα με το νομοσχέδιο που κατατέθηκε στη Βουλή και αφορά στη διαδικασία έκδοσης οικοδομικών αδειών.

Στο νομοσχέδιο περιλαμβάνονται ρυθμίσεις που αλλάζουν το καθεστώς αδειοδότησης θαλάσσιων αιολικών πάρκων, ενώ διευρύνονται οι δυνατότητες για την ανέγερση μεγάλων εμπορικών κέντρων σε εκτός σχεδίου περιοχές και αίρονται οι ρυθμίσεις για τη βιοποικιλότητα. 

Ανάπτυξη μέσω των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας βλέπει σύμβουλος της Μέρκελ


Εκατομμύρια θέσεις εργασίας θα μπορούσαν να δημιουργήσουν οι ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, συμβάλλοντας παράλληλα στην αναπτυξιακή ώθηση στις υπερχρεωμένες χώρες και την καταπολέμηση της αλλαγής του κλίματος, όπως υποστήριξε ο γνωστός συγγραφέας και σύμβουλος της Γερμανίδας καγκελαρίου Άγκελας Μέρκελ, Τζέρεμι Ρίφκιν.
Μιλώντας στο Ρόιτερ, ο Τζέρεμι Ρίφκιν επισήμανε ότι «το ερώτημα σήμερα είναι το πώς διασώζεις την ευρωζώνη και την Ευρωπαϊκή Ένωση. Δεν είναι απλώς λιτότητα, λιτότητα, λιτότητα, γιατί δεν υπάρχει ανάπτυξη. Πώς μία οικονομία θα μπορέσει να αποπληρώσει τα δάνεια με όλες αυτές τις περικοπές; Ο καθένας συνειδητοποιεί ότι ο μοναδικός τρόπος να αναπτυχθείς είναι να εξισορροπήσεις τη λιτότητα με άλλα μέτρα και αυτό που χρειάζεται είναι ένα οικονομικό σχέδιο που δημιουργεί χιλιάδες επιχειρηματικές ευκαιρίες και εκατομμύρια θέσεις εργασίας. Πρόκειται για μία στιγμή μεγάλων ευκαιριών».

Ανακύκλωση…και στο ποδόσφαιρο!


Δράσεις για την ευαισθητοποίηση των φιλάθλων υλοποιούν η ΠΑΕ Παναιτωλικός και ο Δήμος Αγρινίου, προωθώντας την ανακύκλωση στα εντός έδρας παιχνίδια.
Έτσι, στο παιχνίδι με τον ΠΑΣ Γιάννινα, στον περιβάλλοντα χώρο του γηπέδου είχαν τοποθετηθεί μπλε κάδοι ανακύκλωσης με σύνθημα«Μαζί στη Γιορτή για μια  Πόλη Καθαρή».
Παιδιά της Ακαδημίας ποδοσφαίρου μοίρασαν έντυπο υλικό, αλλά και σακούλες ανακύκλωσης, ενώ ηχητικά μηνύματα προέτρεπαν τους φιλάθλους να συμμετάσχουν στο πρόγραμμα, σε μια εκδήλωση που είχε ευρεία αποδοχή, όπως απέδειξε ο μεγάλος όγκος ανακυκλώσιμων υλικών που συγκεντρώθηκε.

Μισό δις ευρώ οι επενδύσεις σε ΑΠΕ σε Θεσσαλία και Στερεά Ελλάδα

Στο ποσό των 553.032.948,71 ευρώ, φθάνουν οι επενδύσεις σε Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας που έγιναν στην Αποκεντρωμένη Διοίκηση Θεσσαλίας - Στερεάς Ελλάδας, μόνο το πρώτο εξάμηνο του 2011.

Η εξέλιξη αυτή, όπως σημειώνεται αναδεικνύει την χωρική ενότητα Θεσσαλίας - Στερεάς Ελλάδας σε ατμομηχανή της χώρας σε ότι αφορά τις επενδύσεις στις ΑΠΕ και αποδεικνύει τις τεράστιες δυνατότητες για ενός διαφορετικού τύπου ανάπτυξη που είναι εφικτή.

Συγκεκριμένα σύμφωνα με τα στοιχεία που δόθηκαν σήμερα στη δημοσιότητα, από 1/1/2011 μέχρι 15/9/2011 έχουν εκδοθεί 43 αποφάσεις της Γενικής Γραμματέα Αποκεντρωμένης Διοίκησης Θεσσαλίας - Στερεάς Ελλάδας, κ. Καλλιόπης Γερακούδη, που αφορούν άδειες Εγκατάστασης και Λειτουργίας παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας από Α.Π.Ε - Φωτοβολταϊκοί Σταθμοί (Φ/Β), Αιολικοί Σταθμοί Παραγωγής Ηλεκτρικής Ενέργειας (ΑΣΠΗΕ) και Μικροί Υδροηλεκτρικοί Σταθμοί (ΜΥΗΣ). 

Ετοιμάζεται η νομοθεσία για βιοαιθανόλη στην Ελλάδα

Μέχρι το τέλος Νοεμβρίου αναμένεται να είναι έτοιμη η γνωμοδότηση της επιτροπής για τις ρυθμίσεις που θα πρέπει να καθορίζουν την παραγωγή διακίνηση και διάθεση του βιοκαυσίμου, βιοαιθανόλη στην ελληνική αγορά.


Η έλλειψη και της σχετικής νομοθεσίας συντέλεσε στο να μην έχει η Ελλάδα ούτε ένα εργοστάσιο παραγωγής βιοαιθανόλης, ενός καθαρού βιολογικού καυσίμου που δίνει την  προοπτική της “καλλιέργειας ενέργειας”. Έτσι την ώρα που η παραγωγή βιοαιθανόλης στην Ευρωπαϊκή Ένωση φτάνει στα 3,7 εκατ. Λίτρα, η ελληνική παραγωγή είναι ...μηδέν, παρότι η χώρα μας λόγω κλίματος είναι ιδανική για την καλλιέργεια των ενεργειακών φυτών -όπως το γλυκό σόργο- που είναι τα παραγωγικότερα σε βιοαιθανόλη.

Ηλεκτρονικά από 1/10 οι αιτήσεις για τη ρύθμιση των αυθαιρέτων


Από το Σάββατο, 1 Οκτωβρίου 2011, ξεκινάει επίσημα η διαδικασία ηλεκτρονικής υποδοχής αιτήσεων για τη ρύθμιση αυθαιρέτων κατασκευών του Νόμου 4014/2011. Οι αιτήσεις θα γίνονται αποκλειστικά ηλεκτρονικά και μέσω μηχανικού. Το Υπουργείο Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής έχει προβεί στην ολοκλήρωση των προβλεπόμενων Κοινών Υπουργικών Αποφάσεων και στις απαιτούμενες ενέργειες για τη διαδικασία ρύθμισης των αυθαίρετων κατασκευών από τους πολίτες που θα ανταποκριθούν, παρέχοντας επίσης όλες τις πληροφορίες και τα στοιχεία που θα καθοδηγήσουν και θα διευκολύνουν τους εμπλεκόμενους στις διαδικασίες.
Το ΥΠΕΚΑ ανέπτυξε ολοκληρωμένο πληροφοριακό σύστημα για την υποβολή και διαχείριση των αιτημάτων ρύθμισης αυθαίρετων κατασκευών με τη συμβολή του ΤΕΕ. Η καταβολή τόσο του τέλους υπαγωγής όσο και του προστίμου θα γίνεται αποκλειστικά στις Τράπεζες.

Δεν θα ισχύσουν αναδρομικά οι αλλαγές στις τιμές απορρόφησης της πράσινης ενέργειας

Οι αποφάσεις της κυβέρνησης για «επικαιροποίηση» των τιμών αγοράς της ενέργειας που παράγεται από ανανεώσιμες πηγές (φωτοβολταϊκά, αιολικά κλπ.) δεν θα ισχύσουν αναδρομικά, θα ληφθούν μετά από διαβούλευση που έχει ξεκινήσει με τους αρμόδιους φορείς (ΡΑΕ, ΔΕΣΜΗΕ, ΔΕΗ) και θα καταλήξουν σε μία βιώσιμη λύση τόσο για το ΔΕΣΜΗΕ, όσο και για τους επενδυτές ΑΠΕ λαμβάνοντας υπόψη την πρόοδο της τεχνολογίας και το κόστος αυτής.

Τις διαβεβαιώσεις αυτές έδωσε ο υπουργός Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής Γ. Παπακωνσταντίνου σε ομιλία του απόψε στα εγκαίνια της 6ης Διεθνούς Έκθεσης Energy-Photovoltaic '11, με θέμα «Οι Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας στα χρόνια της κρίσης». 

Εγκαινιάστηκε το φωτοβολταϊκό πάρκο του Αερολιμένα Αθηνών


Εγκαινιάστηκε χθες, Πέμπτη, το φωτοβολταϊκό πάρκο του Αερολιμένα Αθηνών. Είκοσι οκτώ χιλιάδες φωτοβολταϊκά στοιχεία σε μια έκταση 160 στρεμμάτων θα εξασφαλίζουν το 9% της ενεργειακής ζήτησης του αεροδρομίου. 

Ηλεκτρικά αυτοκίνητα και στην Ελλάδα!


Μέχρι τις 31 Δεκεμβρίου του 2011, θα πρέπει η επιτροπή που σύστησε το Υπουργείο Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής να παραδώσει την έκθεση σχετικά με τη διείσδυση των ηλεκτρικών οχημάτων και στην Ελλάδα. Σύμφωνα με το YΠEKA, αρχικά είναι αναγκαίο να καταγραφούν και να μελετηθούν οι διεθνείς τάσεις και τα προγράμματα από τις άλλες ευρωπαϊκές χώρες, ώστε στη συνέχεια να τεθούν οι βάσεις για το πώς οι ελληνικές εισαγωγικές εταιρείες θα μπορέσουν να συμμετάσχουν και να ταξινομήσουν ηλεκτρικά οχήματα.  
 
Στόχος του υπουργείου είναι η ηλεκτροκίνηση να εφαρμοστεί με βασικό σκοπό το όφελος προς το περιβάλλον και την ανάπτυξη των επιχειρηματικών και αναπτυξιακών δράσεων.

Πέμπτη 29 Σεπτεμβρίου 2011

Οικοδομικές άδειες: μειώνεται ο χρόνος έκδοσης – Καταργούνται οι Πολεοδομίες


Κατατέθηκε σήμερα, από το Υπουργείο Περιβάλλοντος Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής, προς συζήτηση και ψήφιση στη Βουλή τοσχέδιο νόμου με το οποίο θεσμοθετείται νέος τρόπος έκδοσης αδειών δόμησης και ελέγχου των κατασκευών.
Όπως αναφέρεται σε ανακοίνωση του ΥΠΕΚΑ, με το νομοσχέδιο αυτό επιδιώκεται πλήρης ανατροπή του σημερινού συστήματος έκδοσης οικοδομικών αδειών και ελέγχου κατασκευών, καθώς:
·     Καταργούνται οι Πολεοδομίεςμε τη μορφή και τις αρμοδιότητες που είχαν σήμερα.
·     Συντάσσονται οι μελέτες και εκτελείται το οικοδομικό έργο, με ευθύνη των μηχανικών.
·     Γίνεται πλήρης διαχωρισμός αρμοδιοτήτων και λειτουργίας, των αρχών αδειοδότησης σε Υπηρεσίες Δόμησης των Δήμων και των Ελεγκτών Δόμησης που λειτουργούν υπό την εποπτεία του ΥΠΕΚΑ.

Σύστημα Διαχείρισης Δήλωσης Αυθαίρετων Κατασκευών


Το ΥΠΕΚΑ σε συνεργασία με το Τ.Ε.Ε. προχώρησαν στη δημιουργία βίντεο, στο οποίο παρουσιάζεται το λογισμικό διαχείρισης των αυθαίρετων κτισμάτων. Δείτε το σχετικό βίντεο εδώ

Ελπίδα της Ελλάδας ο μάυρος χρυσός σύμφωνα με καθηγητή Πολυτεχνείου της Κρήτης


Ένα ολόκληρο "θησαυρό" κρύβει η θαλάσσια περιοχή νότια της Κρήτης, σύμφωνα με στοιχεία που επικαλέστηκε την Πέμπτη, ο ομότιμος καθηγητής του πολυτεχνείου Κρήτης, Αντώνης Φώσκολος.
Ο κ. Φώσκολος ήταν μεταξύ των ομιλητών σε ημερίδα για την αξιοποίηση των υδρογονανθράκων, που οργάνωσε στα Χανιά το Πολυτεχνείο.
Όπως ανέφερε ο καθηγητής, νότια της Κρήτης υπάρχουν τεράστια κοιτάσματα υδρογονανθράκων, 3,5 τρισεκατομμύρια κυβικά μέτρα φυσικού αεριού, το οποίο μεταφράζεται σε ισοδύναμο πετρελαίου γύρω στα 20 -22 δισεκατομμύρια βαρέλια.
Σύμφωνα με τον ίδιο, για την αξιοποίηση αυτών των κοιτασμάτων, το κόστος είναι φθηνότερο από αυτό του Πρίνου, καθώς τα αποθέματα είναι πολύ μεγάλα.
Ξεχρεώνουμε σε 12 χρόνια...
Σύμφωνα με τον κ. Φώσκολο, από τα αποθέματα αυτά θα μπορούσε η Ελλάδα να καλύψει ακόμα και το έλλειμμα της και μέσα σε 12 χρόνια η χώρα μας θα μπορούσε μέσω αυτής της αξιοποίησης να βγάλει το χρέος της.

Βήμα - βήμα η διαδικασία ρύθμισης αυθαιρέτων


Αναλυτική πληροφόρηση για τη διαδικασία ρύθμισης των αυθαιρέτων παρέχει σήμερα το υπουργείο Περιβάλλοντος. Οπως ανακοίνωσε, η διαδικασία ηλεκτρονικής υποβολής αιτήσεων για την τακτοποίηση ξεκινάει επίσημα το Σάββατο.
Το υπουργείο, που υπογραμμίζει ότι η καταβολή τόσο του τέλους υπαγωγής όσο και του προστίμου θα γίνεται αποκλειστικά στις τράπεζες, περιγράφει βήμα προς βήμα τη διαδικασία της ρύθμισης, η οποία περιλαμβάνει την απαραίτητη συνδρομή μηχανικού.
Σύμφωνα με αυτήν:

Τετάρτη 28 Σεπτεμβρίου 2011

Τεχνικές προδιαγραφές για τα αγροτικά φωτοβολταϊκά


Ένα αρχείο τεχνικών προδιαγραφών για τα αγροτικά φωτοβολταϊκά, προκειμένου οι αγρότες που σε λίγο καιρό θα εγκαταστήσουν τα πάρκα στα χωράφια τους, να μην βαδίζουν στο… άγνωστο, έδωσε στη δημοσιότητα η ΠΑΣΕΓΕΣ.


Στο συγκεκριμένο αρχείο με τις τεχνικές προδιαγραφές έχουν ενσωματωθεί παρατηρήσεις του Σ.Ε.Φ. και εταιρειών φ/β.

Στροφή στα αυτόνομα Φ/Σ εκτός ΔΕΗ


Έδαφος κερδίζουν τα αυτόνομα φωτοβολταϊκά συστήματα,  καθώς όλο και περισσότερα νοικοκυριά διακόπτουν την ηλεκτροδότηση για να γλιτώσουν τη μεγάλη επιβάρυνση στους λογαριασμούς της ΔΕΗ από το ειδικό τέλος για τα ακίνητα.
Σύμφωνα με δημοσίευμα της ιστοσελίδας energia.gr, δεδομένου ότι η τοποθέτηση αυτόνομων φωτοβολταϊκών στα σπίτια δεν απαιτεί αδειοδοτική διαδικασία, αρκετοί ιδιοκτήτες προσανατολίζονται στην τοποθέτηση τέτοιων συστημάτων ισχύος έως 5 κιλοβάτ, τα οποία μπορούν να δώσουν αυτονομία σε μία μέση οικία για δυο με τρεις ημέρες, αναλόγως τη χρήση και την τοποθεσία.
Σημειώνεται ότι τα αυτόνομα φωτοβολταϊκά συστήματα μπορούν να καλύψουν την κατανάλωση μεγάλου ψυγείου ενεργειακής κλάσης Α, δέκα λαμπτήρων οικονομικού τύπου για 5 ώρες ημερησίως, τηλεόρασης μεσαίου μεγέθους για έξι ώρες ημερησίως κ.α.

Προοπτικές επένδυσης σε ενεργειακούς τομείς

Ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, ανάπτυξη νέων δικτύων και εξοικονόμηση ενέργειας είναι οι τομείς στους οποίους εντοπίζονται οι επενδυτικές ευκαιρίες στην αγορά ενέργειας, επεσήμανε ο γενικός γραμματέας του υπουργείου Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής κ. Κ. Μαθιουδάκης σε συνέδριο της Capital Vision για τις επενδύσεις.

Στην ίδια εκδήλωση ο πρόεδρος της εταιρίας Invest in Greece κ. Άρης Συγγρός τόνισε ότι το βασικό πρόβλημα σήμερα δεν είναι η έλλειψη ρευστότητας, αλλά οι αγκυλώσεις στις αδειοδοτήσεις ενώ ο βουλευτής της ΝΔ και πρώην υπουργός κ. Κ. Χατζηδάκης επεσήμανε ότι χρειάζονται επειγόντως δράσεις που θα αποκαταστήσουν την εμπιστοσύνη για τη χώρα διεθνώς.

Hμερίδα: "Εφαρμογές Φωτογραμμετρίας - Φωτοερμηνείας"


Mε ανακοίνωσή του, ο Σύλλογος Α.Τ.Μ. Δυτικής Ελλάδας γμωστοποιεί τη διεξαγωγή ημερίδας με θέμα:  "Εφαρμογές Φωτογραμμετρίας - Φωτοερμηνείας" και καλεί όλους τους ενδιαφερόμενους να παραβρεθούν. Αναλυτικά η ανακοίνωση:

"Σας ενημερώνουμε οτι στο Δ.Σ. του τοπικού συλλόγου που έγινε την Δευτέρα 26 Σεπτεμβρίου 2011 αποφασίσθηκε η διοργάνωση ημερίδας με θέμα "Εφαρμογές Φωτογραμμετρίας - Φωτοερμηνείας"  περί τα τέλη Νοεμβρίου .
Όποιος συνάδελφος επιθυμεί να βοηθήσει είτε συμμετέχοντας στην οργανωτική επιτροπή της ημερίδας είτε παρουσιάζοντας σχετική εισήγηση παρακαλούμε να μας ενημερώσει άμεσα. 

Αιολική ενέργεια: ημερίδα στην Πάτρα


Ο εντοπισμός των παραγόντων επιτυχίας και καλών πρακτικών για την ανάπτυξη της αιολικής ενέργειας και η παρουσίαση θεματικών μελετών περιπτώσεων απ’ όλη την Ευρωπαϊκή Ένωση είναι το θέμα ημερίδας που διοργανώνει το πρωί της Πέμπτης, στην αίθουσα συνεδριάσεων του Παμπελοποννησιακού Σταδίου στην Πάτρα, το Περιφερειακό Ταμείο Ανάπτυξης της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας.
Η ημερίδα, που θα ξεκινήσει στις 9 το πρωί, εντάσσεται στο έργο GP WIND στο οποίο συμμετέχουν οκτώ χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Από την Ελλάδα, εκτός από την Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας, συμμετέχουν το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης, η Αναπτυξιακή Δημοτικής Επιχείρηση (ΑΔΕΠ) του Δήμου Πατρέων και η εταιρεία συμβούλων ανάπτυξης Speed.

Tι θα γίνει με τις ταρίφες των φωτοβολταϊκών

Το ενδιαφέρον της αγοράς φωτοβολταϊκών προκάλεσε η αναφορά του υπουργού Περιβάλλοντος Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής Γ. Παπακωνσταντίνου, ο οποίος προανήγγειλε διάλογο και διορθωτικές κινήσεις για τις εγγυημένες τιμές των ΑΠΕ στην κατεύθυνση της ωρίμανσης της αγοράς. Ο ΥΠΕΚΑ έχει ξεκαθαρίσει πάντως –προκειμένου να μην υπάρχει αβεβαιότητα και ανησυχία στην αγορά– ότι αφενός δε θα πειραχθούν όσοι έχουν ήδη πάρει εγγυημένες τιμές και ότι αφετέρου δε θα υπάρξουν αιφνιδιασμοί. Αφετηρία του διαλόγου πάντως θα είναι το γεγονός ότι έχει μειωθεί το κόστος εξοπλισμού των φωτοβολταϊκών και για το σκοπό αυτό έχουν ζητηθεί μελέτες από το ΔΕΣΜΗΕ και τη ΡΑΕ.

Πηγές του κλάδου των φωτοβολταϊκών, στις οποίες απευθύνθηκε το Capital.gr, επιβεβαιώνουν ότι το κόστος εγκατάστασης έχει μειωθεί σημαντικά και η μείωση αυτή είναι μεγαλύτερη από την μείωση των ταριφών όπως προβλεπόταν από τον τελευταίο νόμο που έδινε απομείωση των “Feed in Tariff” 5% ανά εξάμηνο.

Αρχίζει η κατασκευή δύο κάθετων αξόνων στη Δυτική Μακεδονία

Ο υφυπουργός Υποδομών, μιλώντας σε σύσκεψη φορέων, είπε στους τοπικούς εκπροσώπους ότι αναζητείται η πλέον πρόσφορη χάραξη του κάθετου άξονα Φλώρινας - Πτολεμαΐδας, για την οποία η εταιρεία Εγνατία Οδός ΑΕ, που έχει αναλάβει τη μελέτη, παρουσίασε τρία εναλλακτικά σενάρια. Ο κ. Μαγκριώτης ανακοίνωσε ακόμη ότι εγκρίθηκαν 29 εκατ. ευρώ από το υπουργείο για την ολοκλήρωση των έργων κατασκευής του φράγματος Τριανταφυλλιάς, σημαντικού αρδευτικού έργου για τον νομό Φλώρινας, που έχουν διακοπεί εδώ και ένα χρόνο.

Μιλώντας στη σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε στην έδρα της Περιφερειακής Ενότητας Φλώρινας ο υφυπουργός Υποδομών επανέλαβε τη βούληση της κυβέρνησης να ολοκληρωθούν οι δύο κάθετοι άξονες, οι οποίοι είναι πολύ σημαντικοί για τη Δυτική Μακεδονία, καθώς δίνουν διέξοδο στα Βαλκάνια, συμβάλλοντας στην εξωστρέφεια της περιοχής, ενώ φέρνουν πιο κοντά την ακριτική περιφέρεια στην ενδοχώρα και στην πρωτεύουσα της χώρας.

Τρίτη 27 Σεπτεμβρίου 2011

Υποχρεωτικά τα φωτοβολταϊκά σε όλες τις νέες στέγες;

Τη πρόθεση του υπουργείου Περιβάλλοντος να καταθέσει νέο Γενικό Οικοδομικό Κανονισμό (ΓΟΚ), σύμφωνα με τον οποίο θα είναι υποχρεωτική η παρουσία φωτοβολταϊκών στα νέα κτίρια κοινοποίησε σήμερα ο υπουργός Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής, Γιώργος Παπακωνταντίνου. Σε συνέντευξη Τύπου, που παραχώρησε ο κ. Παπακωνσταντίνου δήλωσε ότι στόχος πλέον είναι να ενσωματωθεί και στον αστικό ιστό η αύξηση χρήσης των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας.

Συγκεκριμένα, ο κ. Παπακωνσταντίνου δήλωσε ότι το υπουργείο Περιβάλλοντος «προσανατολίζεται να κάνει πάρα πολύ έντονη την παρουσία των φωτοβολταϊκών στις νέες οικοδομές, που θα γίνονται από εδώ και πέρα, με ένα είδος υποχρεωτικότητας σε στέγες και σε ταράτσες».

«Εξοικονομώ Κατ’ Οίκον»: 51% αύξηση στις εγκεκριμένες αιτήσεις


Κατά 8% αυξήθηκαν από τον Ιούλιο οι αιτήσεις για συμμετοχή στο πρόγραμμα «Εξοικονόμηση Κατ’ Οίκον», παρά την οικονομική κρίση.
Σε ό,τι αφορά τις εγκεκριμένες αιτήσεις, αυτές αυξήθηκαν κατά51%, καθώς όλο και περισσότεροι φάκελοι «πληρούν τις προϋποθέσεις» για να πάρουν πράσινο φως από τις τράπεζες.
Ειδικότερα, σύμφωνα με δημοσίευμα της ιστοσελίδας energypress.gr, από τις 38.000 τον Ιούλιο, οι αιτήσεις έχουν φτάσει τις 41.000, εκ των οποίων οι 20.500 έχουν λάβει προέγκριση δανείου, και οι 3.350έχουν εγκριθεί.

Κινδυνεύει με κατάρρευση η Εγνατία Οδός λέει ο δήμαρχος Βόλβης


Με κατάρρευση κινδυνεύει η Εγνατία Οδός στο τμήμα από Ασπροβάλτα και Μοναστήρι μέχρι τον Προφήτη, σε περίπτωση νέας νεροποντή όπως ανέφερε ο δήμαρχος Βόλβης, Δημήτρης Γαλαμάτης, κατά τη σημερινή συνεδρίαση της Μητροπολιτικής Επιτροπής Θεσσαλονίκης. Μεγάλο πρόβλημα έχει δημιουργηθεί από τις πρόσφατες πλημμύρες στη θέση Κρανιόλακας, πάνω από τη λίμνη Βόλβη, όπου έχει βουλώσει με φερτά υλικά ο αγωγός που βρίσκεται κάτω από την Εγνατία.
O κ. Γαλαμάτης επισήμανε ότι εκτός από τα σημεία όπου θα πρέπει να υπάρξουν παρεμβάσεις στην περιοχή της Εγνατίας Οδού, δηλαδή στη βόρεια περιοχή της λίμνης, έργα θα πρέπει να γίνουν ακόμη στη νότια πλευρά, από το Στίβο και το Νικομηδινό μέχρι τη Μάδυτο και τη Ρεντίνα, που δεν επλήγησαν από τις πρόσφατες πλημμύρες, αλλά και στην ορεινή Αρέθουσα. 

ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΗΜΕΡΑ ΑΡΧΙΤΕΚΤΟΝΙΚΗΣ ''ΑΡΧΙΤΕΚΤΟΝΙΚΗ ΚΑΙ ΑΝΘΡΩΠΙΝΑ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ''



Μετά από πρόσκληση του ΤΕΕ/ΤΚΜ πραγματοποιήθηκε και ολοκληρώθηκε η διαδικασία διαγωνισμού αφίσας με θέμα «Αρχιτεκτονική και Ανθρώπινα Δικαιώματα». Η παραπάνω δράση εντάσσεται στο γενικότερο πλαίσιο ευαισθητοποίησης του κοινού και εορτασμού της Παγκόσμιας Ημέρας Αρχιτεκτονικής που φέτος εορτάζεται σε όλο τον κόσμο τη Δευτέρα 3 Οκτωβρίου και έχει θέμα «Αρχιτεκτονική και Ανθρώπινα Δικαιώματα», όπως αυτό ορίστηκε από την UIA. Φέτος είναι η πρώτη χρονιά που πραγματοποιείται εορτασμός για την Παγκόσμια Ημέρα Αρχιτεκτονικής και ελπίζουμε να είναι η αρχή για την πραγματοποίηση αντίστοιχων δράσεων και τα επόμενα χρόνια. Οι συμμετοχές στο διαγωνισμό αφίσας κρίθηκαν ιδιαίτερα ενδιαφέρουσες.

Βεβαίωση Μηχανικού στις Μεταβιβάσεις


Με ανακοίνωσή του το Τ.Ε.Ε. Αιτωλοακαρνανίας ενημερώνει τους μηχανικούς για το περιεχόμενο της βεβαίωσης, που θα πρέπει να συντάσσει ο Μηχανικός στις μεταβιβάσεις ακινήτων. Αναλυτικά η ανακοίνωση:
"Συνάδελφοι

ΔΩΡΕΑΝ Ανοιχτή Ημερίδα-Σεμινάριο για Φ/Β Εγκαταστάσεις στη Θεσσαλονίκη στις 14/10/2011

Συνημμένα θα βρείτε ενημερωτικό υλικό για την ΔΩΡΕΑΝ Ανοιχτή Ημερίδα-Σεμινάριο που διοργανώνει η TÜV AUSTRIA HELLAS για πρώτη φορά στη Θεσσαλονίκη, με θέμα «Εγκατάσταση,  επιθεώρηση και  πιστοποίηση Φ/Β συστημάτων». Η ημερίδα διοργανώνεται στις 14/10/2011 (ώρες 10:00 – 18:00) στο ξενοδοχείο THE MET ΗOTEL – Μέλος του Ομίλου Chandris Hotels and Resorts. (26ης Οκτωβρίου 48, 546 27 – Θεσσαλονίκη, 2310 017 000) και θα τηρηθεί αυστηρή σειρά προτεραιότητας.

Απαραίτητη προϋπόθεση για τη συμμετοχή σας είναι η συμπλήρωση και αποστολή της συνημμένης δήλωσης συμμετοχής. Διευκρινίζεται ότι η συμπληρωμένη δήλωση συμμετοχής θα πρέπει να έχει παραληφθεί από την TÜV AUSTRIA HELLAS το αργότερο 3 εργάσιμες ημέρες πριν τη διεξαγωγή του σεμιναρίου δηλαδή μέχρι τις 11/10/2011.


Πληρώνει και το οικόπεδο;

Νέα σημεία τριβής ανάμεσα στο υπουργείο Περιβάλλοντος και τους συμβολαιογράφους δημιουργούν οι διατάξεις του νόμου για τα αυθαίρετα που αναφέρονται στις μεταβιβάσεις ακινήτων.
Με βάση το άρθρο 23 του Ν. 4014/2011, από τις 21 Σεπτεμβρίου σε όλα τα συμβόλαια που αφορούν πράξεις επί ακινήτων (γονική παροχή, δωρεά, αγοραπωλησίες, υποθήκες, κ.λπ.), πρέπει να επισυνάπτονται υπεύθυνες δηλώσεις του ιδιοκτήτη και του μηχανικού του ότι δεν υπάρχουν αυθαιρεσίες. Σε αντίθετη περίπτωση η μεταβίβαση είναι άκυρη. Αν έχουν γίνει πολεοδομικές παραβάσεις, τότε η μεταβίβαση καθυστερεί, αφού από την 1η Οκτωβρίου αρχίζει η υποβολή δηλώσεων τακτοποίησης.

Ανακοινώσεις για το «Ήλιος»


Το σχέδιο «Ήλιος» για την παραγωγή και εξαγωγή ενέργειας από φωτοβολταϊκά θα συζητηθεί κατά την σημερινή επίσκεψη του πρωθυπουργού Γ. Παπανδρέου στο Βερολίνο, στο πλαίσιο των  συναντήσεων του με την Καγκελάριο Άγγελλα Μέρκελ, ενώ θα γίνουν και οι σχετικές ανακοινώσεις από ελληνικής πλευράς στο ετήσιο συνέδριο, που πραγματοποιείται για την «Ημέρα Γερμανικής Βιομηχανίας», όπου αναμένεται να επιβεβαιωθεί το σχετικό επενδυτικό ενδιαφέρον.


Στο Βερολίνο βρίσκεται συνοδεύοντας τον πρωθυπουργό και ο υπουργός Ανάπτυξης Μιχάλης 
Χρυσοχοίδης, όπως ανακοινώθηκε αρμοδίως,  στο πλαίσιο της ελληνογερμανικής πρωτοβουλίας για την ενίσχυση του επενδυτικού ενδιαφέροντος από γερμανικές επιχειρήσεις στην Ελλάδα, την αύξηση των ελληνικών εξαγωγών προς τη Γερμανία, αλλά και την παροχή τεχνογνωσίας και  διοικητικής εμπειρίας σε θέματα ριζικών διαρθρωτικών αλλαγών στην πραγματική οικονομία.

Ξεκίνησε η διαδικασία υποβολής αίτησης για το φοιτητικό πάσο


Ζημιές εκατομμυρίων ευρώ στα AΕΙ, στο υπουργείο Παιδείας και στα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς προκάλεσε τα προηγούμενα χρόνια n ανεξέλεγκτη χορήγηση φοιτητικού πάσου σε μη δικαιούχους, με 
αποτέλεσμα από φέτος το υπουργείο Παιδείας να το χορηγεί  στους φοιτητές ηλεκτρονικά. Σύμφωνα με στοιχεία του υπουργείου, μόνο πέρυσι εκδόθηκαν 140 χιλιάδες περισσότερα, επιβαρύνοντας τους προϋπολογισμούς των ιδρυμάτων με πάνω από ένα εκατομμύριο ευρώ. To σύνολο των φοιτητών πρώτου, δεύτερου και τρίτου κύκλου σπουδών που είναι εγγεγραμμένοι στα μητρώα των ιδρυμάτων και είναι ενεργοί, συνεπώς δικαιούνται πάσο, ανέρχονται σε 364.380.


Ήδη από χθες n διαδικασία υποβολής αίτησης για το φοιτητικό πάσο πραγματοποιείται ηλεκτρονικά ώστε οι δικαιούχοι -και μόνο αυτοί να λαμβάνουν το δελτίο ειδικού εισιτηρίου. Αιτήσεις μπορούν να υποβάλουν οι φοιτητές πρώτου, δεύτερου και τρίτου κύκλου σπουδών, ανεξάρτητα από την ηλικία τους, αρκεί να μην είναι ήδη κάτοχοι τίτλου για τον κύκλο σπουδών με βάση τον οποίο αιτούνται και να μην έχουν ξεπεράσει τα κανονικά έτη σπουδών. 

Νέα προθεσμία για τις δηλώσεις ακινήτων


Περιθώριο έως τις 22 Δεκεμβρίου έχουν φυσικά και νομικά πρόσωπα για την υποβολή των δηλώσεων στοιχείων ακινήτων Ε9, μετά από παράταση που έδωσε το υπουργείο Οικονομικών. Αξίζει να σημειωθεί ότι υποχρέωση υποβολής δήλωσης Ε9 για φέτος έχουν : 
• Κάθε φυσικό και νομικό πρόσωπο που εντός του 2010 απέκτησε εμπράγματα δικαιώματα πλήρους ή ψιλής κυριότητας ή επικαρπίας ή οίκησης σε ακίνητα. 
• Κάθε φυσικό και νομικό πρόσωπο που εντός του 2010 είχε οποιαδήποτε μεταβολή στα ακίνητά του, τα οποία είχαν δηλωθεί στο Ε9 τα προηγούμενα έτη. 

Ανακοίνωση Θέσης Εργασίας

Η εταιρία  KLEEMANN HELLAS ανακοίνωσε την ανάγκη της για κάλυψη κενών θέσεων εργασίας για το Τμήμα Πωλήσεων Εξωτερικού. Για περισσότερες πληροφορίες μπορείτε να κατεβάσετε το σχετικό αρχείο από εδώ.

Δευτέρα 26 Σεπτεμβρίου 2011

ΕΣΗΑΠΕ: Απαιτούνται Αλλαγές Όσον Αφορά το Ειδικό Τέλος ΑΠΕ


Ανακοίνωση εξέδωσε ο ο Ελληνικός Σύνδεσμος Ηλεκτροπαραγωγών ΑΠΕ (ΕΣΗΑΠΕ) σχετικά με την πιθανή αύξηση του ειδικού τέλους ΑΠΕ και το έλλειμμα του ΔΕΣΜΗΕ. Ο Σύνδεσμος αναφέρει τα επιχειρήματά του και ζητά να αλλάξει ριζικά ο τρόπος χρηματοδότησης, ώστε να μην παρατηρούνται οι σημερινές στρεβλώσεις.
Πιο συγκεκριμένα, ο ΕΣΗΑΠΕ αναφέρει τα εξής: 
«Το τελευταίο διάστημα έχουν δει το φως της δημοσιότητας πληροφορίες και υπολογισμοί που αναφέρονται σε προτάσεις που έχουν υποβληθεί στην πολιτική ηγεσία του ΥΠΕΚΑ για αύξηση του Ειδικού Τέλους ΑΠΕ, με σκοπό να χρηματοδοτηθεί το έλλειμμα του ΔΕΣΜΗΕ. Με αφορμή τα δημοσιεύματα αυτά, ο Ελληνικός Σύνδεσμος Ηλεκτροπαραγωγών ΑΠΕ (ΕΣΗΑΠΕ) επισημαίνει τα εξής:

Πολεοδομίες: Το τέρας της διαφθοράς αντιστέκεται


Διευθυντής πολεοδομίας εργαζόταν παράλληλα και ως ιδιώτης μηχανικός, υπέβαλε μελέτες και έκανε επίβλεψη σε οικοδομές που έλεγχε η υπηρεσία του, έχοντας εισπράξει ως αμοιβές πάνω από ένα εκατομμύριο ευρώ.
Η καταγγελία είχε γίνει στη Βουλή στις 3 Φεβρουαρίου 2011 από τον πρόεδρο του ΤΕΕ, που είχε καταθέσει και τα σχετικά έγγραφα. Ο αρμόδιος υπουργός, τότε Οικονομικών και σήμερα Περιβάλλοντος, Γ. Παπακωνσταντίνου, είχε παραπέμψει την υπόθεση στο ΣΔΟΕ, και έκτοτε αγνοείται η τύχη της...

ΤΣΜΕΔΕ: Αλλαγή του τρόπου κατάθεσης των νοσηλίων


Με ανακοίνωσή του το ΤΣΜΕΔΕ ενημερώνει όλους τους ασφαλισμένους Μηχανικούς του Ταμείου ότι η κατάθεση των νοσηλίων θα πραγματοποιείται μέσω τραπεζικού λογαριασμού. Διαβάστε αναλυτικά τη σχετική ανακοίνωση εδώ.

Σεμινάριο προετοιμασίας για την πιστοποίηση Project Management Professional (PMP)


Ο Σύλλογος Μηχανικών Η/Υ & Πληροφορικής Βόρειας Ελλάδας διοργανώνει σεμινάριο με τα εξής χαρακτηριστικά:
-  ΤίτλοςΠιστοποίηση Project Management Professional (PMP)
-  Διάρκεια: 40 ώρες (10 ημέρες Χ 4 ώρες)
-  Χρόνος Υλοποίησης: καθημερινές 21/11/2011 - 2/12/2011, 17:00-21:00
-  Κόστος συμμετοχής: 260 €
- Τόπος: Θεσσαλονίκη, κτίριο του ΤΕΕ/ΚΜ
-  Αριθμός καταρτιζόμενων ανά τμήμα περιορισμένος.

Με τη λήξη του σεμιναρίου ο καταρτιζόμενος θα είναι σε θέση να δώσει εξετάσεις για την πιστοποίηση Project Management Professional του οργανισμού PMIhttp://www.pmi.org/Certification.aspx (το κόστος εξέτασης βαρύνει τον καταρτιζόμενο).


Οι καταρτιζόμενοι θα λάβουν:

Ρωσικό Ενδιαφέρον για ΑΠΕ στα Δωδεκάνησα


Τις δυνατότητες συνεργασίας σε επενδύσεις, με έμφαση στις ΑΠΕ, θα εξερευνήσουν από κοινού τα μέλη του Ελληνορωσικού Επενδυτικού Συνεδρίου που θα πραγματοποιηθεί στη Ρόδο στις 30/9/2011 εως 1/10/2011.
 
Σε συνέντευξη τύπου στην Αθήνα της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου που είναι και η διοργανώτρια αρχή, ο Περιφερειάρχης Ιωάννης Μαχαιρίδης υπογράμμισε πως φιλοδοξία της διοργάνωσης αυτού του συνεδρίου είναι να αποδειχθεί η επενδυτική ελκυστικότητα της Ελλάδας, σε μια τόσο κρίσιμη χρονικά συγκυρία για την Ελλάδα. Στο συνέδριο θα δώσουν το «παρών» επιφανή στελέχη της επιχειρηματικής κοινότητας της Ρωσίας καθώς και πολιτικοί, μεταξύ των οποίων και ο Ι.Σαββίδης βουλευτής της κρατικής δούμας της ρωσικής ομοσπονδίας.

Ηλιακή... έκρηξη στην Ελλάδα

Τα οφέλη της επίσπευσης των διαδικασιών που απαιτούνται για την αδειοδότηση των μεγάλων φωτοβολταϊκών πάρκων είναι έτοιμη να καρπωθεί η χώρα μας, καθώς πλέον η ενεργειακή ισχύς των εγκεκριμένων ηλιακών έργων σχεδόν ισούται με την ήδη εγκατεστημένη. Οι νέες διαδικασίες έγκρισης των αδειών, οι οποίες κατατίθενται για τη δημιουργία νέων πάρκων μεγάλης ενεργειακής ισχύος, έχουν δώσει το πράσινο φως για την έναρξη της κατασκευής σε συνολικά 168 ηλιακά πάρκα σε ολόκληρη τη χώρα.

Παράλληλα, τα έργα αυτά αντιστοιχούν σε ηλιακή ενέργεια συνολικής ισχύος 348,47 ΜW, αριθμός που είναι ελάχιστα μικρότερος συγκριτικά με τη σημερινή εγκατεστημένη ισχύ ηλιακής ενέργειας στη χώρα μας, η οποία μέχρι τον Ιούνιο του 2011 ανερχόταν στα 355,7 MW. Τα στοιχεία προέρχονται από την πλέον επικαιροποιημένη αναφορά της Ρυθμιστικής Αρχής Ενέργειας για την πρόοδο της αδειοδοτικής διαδικασίας των φωτοβολταϊκών πάρκων, μέχρι και τις αρχές του περασμένου Ιουλίου, τα οποία εξασφάλισε και παρουσιάζει η Real planet. 

Κόκκινο χτυπάει η ανεργία και στους αρχιτέκτονες

Πάει πια καιρός που τα τρυπάνια και οι μπουλντόζες έχουν σιγήσει σε όλη την Ελλάδα. Η οικονομική κρίση έπληξε κατά κύριο λόγο τον κατασκευαστικό κλάδο, η πτώση του οποίου άρχισε να φαίνεται με τη λήξη των Ολυμπιακών. Δεν είναι λίγοι, μάλιστα, όσοι παρομοιάζουν τη «φούσκα» των κατασκευών με εκείνη του Χρηματιστηρίου.

Είναι χαρακτηριστικό ότι οι οικοδομικές άδειες που εκδόθηκαν τον Ιανουάριο του 2011 είναι κατά 62,8% λιγότερες από εκείνες της αντίστοιχης περιόδου του 2010, ενώ η συνολική οικοδομική δραστηριότητα το διάστημα από τον Φεβρουάριο 2009 έως τον Ιανουάριο 2010 εμφάνισε μείωση 22,4% (προσωρινά στοιχεία της Ελληνικής Στατιστικής Αρχής). Δεδομένου ότι οι μηχανικοί και οι αρχιτέκτονες είναι ελεύθεροι επαγγελματίες, το ποσοστό ανεργίας τους δεν μπορεί να υπολογιστεί με σιγουριά – εκτιμάται, όμως, ότι υπερβαίνει το 50%.