Δευτέρα 31 Ιανουαρίου 2011

Για Aγρονόμους Τοπογράφους Μηχανικούς :“Ευρωπαϊκος” Metadata Editor για το INSPIRE

Κατευθείαν από την “πηγή”  έρχεται ο European Open Source Metadata Editor (EUOSME).

Συνέδριο ARENEP 2011: Αρχιτεκτονική, Ενέργεια & Περιβάλλον στα κτίρια και τις πόλεις

Έχουμε τη χαρά να σας ενημερώσουμε ότι το 1o Εθνικό Συνέδριο με θέμα:
 
Αρχιτεκτονική, Ενέργεια & Περιβάλλον στα κτίρια και τις πόλεις, θα πραγματοποιηθεί στις 3-4 Μαΐου 2011, στην Αθήνα, στο Μέγαρο Διεθνές Συνεδριακό Κέντρο Αθηνών (Μέγαρο Μουσικής)

Στόχος του συνεδρίου είναι η τεκμηριωμένη και σε βάθος ενημέρωση του επιστημονικού, τεχνικού και επιχειρηματικού κόσμου, του χρηματοπιστωτικού τομέα, της δημόσιας διοίκησης και όλων των ενδιαφερομένων για τις εξελίξεις και τις προοπτικές του κατασκευαστικού κλάδου με έμφαση στην ορθολογική χρήση και εξοικονόμηση ενέργειας, στην αξιοποίηση των ΑΠΕ και στη διάνοιξη νέων επιχειρηματικών δυνατοτήτων, υπό το πρίσμα των τεχνολογικών και νομοθετικών εξελίξεων.

Σάββατο 29 Ιανουαρίου 2011

ΚΕΝΑΚ νόμος 3661

Διαβάστε το νόμο 3661 που αφορά στο Σχέδιο Κανονισμού για την Ενεργειακή Απόδοση Κτηρίων-ΚΕΝΑΚ από τον παρακάτω σύνδεσμο 

Ένωση Φωτοβολταικών Ελλάδος


Η Ε.Φ.Ε εκπροσωπεί τον κλάδο των Α.Π.Ε (παραγωγών ηλιακής ενέργειας) έναντι όλων των Φορέων, Κρατικών-Δημοσίων και Ιδιωτικών. 

Παρεμβαίνει και διαμορφώνει αποφάσεις κρίσιμες για τον κλάδο προς το συμφέρον των μελών της. Γιατί σε κάθε περίπτωση η συλλογική δράση και ο δημόσιος διάλογος βελτιώνουν την ποιότητα της ανάπτυξης, αποδέκτης της οποίας είναι ο καθένας μας.

Παρασκευή 28 Ιανουαρίου 2011

e-ΤΕΧΝΟΓΡΑΦΗΜΑ


Οι Μηχανικοί-μέλη του ΤΕΕ/ΤΚΜ- που επιθυμούν να λαμβάνουν το «Τεχνογράφημα» ηλεκτρονικά, θα πρέπει να συμπληρώσουν τη συνημμένη αίτηση και να την αποστείλουν στη διεύθυνση tee_thess@tee.gr ή στο fax 2310883110.

Σεμιναριο Τεχνολογίας Σκυροδέματος

O Σύλλογος Πολιτικών Μηχανικών Ελλάδας (Σ.Π.Μ.Ε.) διοργανώνει τον 2ο και 3ο Κύκλο του σεμιναρίου «Τεχνολογίας Σκυροδέματος».

Mειώνονται οι τιμές απορρόφησης από 1η Φεβρουαρίου για τα φωτοβολταϊκά

Στα 390 ευρώ από 441 ευρώ ανά Μεγαβατώρα θα μειωθεί από την Τρίτη 1η Φεβρουαρίου η τιμή απορρόφησης για τους επενδυτές φωτοβολταϊκών που θα συνδεθούν με το ΔΕΣΜΗΕ. 

Συνέπεια της αύξησης είναι χιλιάδες επενδυτές σε φωτοβολταϊκά να περιμένουν εναγωνίως το “πράσινο” φως από τα κατά τόπους γραφεία της ΔΕΗ για αδειοδότηση σύνδεσης με το σύστημα, καθώς η διαφορά στην τιμή απορρόφησης κρίνεται πολύ σημαντική.

Πέμπτη 27 Ιανουαρίου 2011

Σε Διαβούλευση Υπουργικές Αποφάσεις για την Ενεργειακή Απόδοση

Σε δημόσια διαβούλευση, στο opengov.gr, βρίσκονται τα σχέδια δύο Υπουργικών Αποφάσεων, του Υπουργείου Περιβάλλοντος Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής, που αφορούν στη δημιουργία μητρώων φορέων και στοιχείων των διανομέων ενέργειας, καθώς και μεθοδολογίας υπολογισμού της εξοικονόμησης ενέργειας και στοχεύουν στην αναβάθμιση των παρεχόμενων υπηρεσιών και τη βελτίωση της ενεργειακής απόδοσης κατά την τελική χρήση.

ΗΜΕΡΙΔΑ ΒΙΟΚΛΙΜΑΤΙΚΗΣ ΑΡΧΙΤΕΚΤΟΝΙΚΗΣ


Σάββατο 19/2/2011 στα πλαίσια της έκθεσης Infacoma στις 18:00 στο εκθεσιακό κέντρο HELEXPO ΘΕΣ/ΝΙΚΗ

Τετάρτη 26 Ιανουαρίου 2011

Νέες άδειες ενεργειακών επιθεωρητών χορηγούνται σε μηχανικούς

Τριπλασιάζεται ο αριθμός των ενεργειακών επιθεωρητών, με απόφαση της υπουργού Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής Τίνας Μπιρμπίλη με την οποία χορηγούνται νέες προσωρινές άδειες επιθεωρητών σε μηχανικούς.

Στο στόχαστρο της εφορίας οι μηχανικοί

Στο στόχαστρο της εφορίας μπαίνουν 11 ελευθέρα επαγγέλματα που θα ελεγχθούν με βάση τα νέου τύπου τεκμήρια και τα στοιχεία από το ηλεκτρονικό φακέλωμα της εισοδηματικής και περιουσιακής κατάστασης και των συναλλαγών τους.

Πρόκειται για γιατρούς, οδοντιάτρους, κτηνιάτρους, δικηγόρους, αρχιτέκτονες, μηχανικούς, τοπογράφους, οικονομολόγους, συμβούλους επιχειρήσεων, λογιστές και φοροτέχνες οι οποίοι ανάλογα με την πόλη που έχουν την έδρα τους δηλώνουν ετήσιο εισόδημα κάτω από ένα ορισμένο ύψος.

Τρίτη 25 Ιανουαρίου 2011

Μία (ακόμα) ημέρα στο λαβύρινθο των δημοσίων υπηρεσιών...

Δημοσιεύουμε το ηλεκτρονικό μήνυμα που μας έστειλε αναγνώστης του ιστολογίου μας. Είμαστε βέβαιοι πως όσοι είστε μηχανικοί θα διαβάσατε για καταστάσεις με τις οποίες είστε κάτι παραπάνω από απλά εξοικειωμένοι. Παραθέτουμε λοιπόν:

'' Είμαι ένας νέος μηχανικός, που πρόσφατα αποφάσισα να ιδιωτεύσω, όχι από επιλογή,αλλά επειδή οι επαγγελματικές συνθήκες με οδήγησαν εκεί. Βλέπετε, έπρεπε να περάσω το στάδιο προσαρμογής στον επαγγελματικό στίβο, δουλεύοντας αρχικά χωρίς αμοιβή, στη συνέχεια παίρνοντας "μαύρα" από έναν εργοδότη συνάδελφο, ο οποίος ειρήσθω εν παρόδω στις δημόσιες συζητήσεις του διατυμπανίζει την πλήρη αντίθεση στο φαινόμενο της ανασφάλιστης εργασίας, ''επαναστάτης'' γαρ στα αμφιθέατρα και κατόπιν συνέχισα ως εξωτερικός συνεργάτης σε τεχνική εταιρεία (βλ. μπλοκάκι), όπου αντιλήφθηκα πλήρως τι εννοούσαν οι Κατσιμίχα στο τραγούδι τους "Για ένα κομμάτι ψωμί", ήτοι ατέλειωτες ώρες δουλειάς σε συνθήκες τριτοκοσμικές και φυσικά απλήρωτος

Κυριακή 23 Ιανουαρίου 2011

Δημόσια Διαβούλευση για το Προσχέδιο Νόμου «Αρχή της Επαγγελματικής Ελευθερίας. Κατάργηση Αδικαιολόγητων Περιορισμών στην Πρόσβαση και Άσκηση Επαγγελμάτων»

Η κυβέρνηση προχωρά σε μια νέα σημαντική νομοθετική πρωτοβουλία, η οποία στοχεύει στο να επαναφέρει τον τρόπο με τον οποίο αντιμετωπίζουμε τα επαγγέλματα στη χώρα μας πιο κοντά στη συνταγματική επιταγή της ελευθερίας στην επαγγελματική δραστηριότητα.

Η προτεινόμενη νομοθετική πρωτοβουλία αίρει τους περιορισμούς που ισχύουν σήμερα για την άσκηση διαφόρων επαγγελμάτων, όπως αριθμός αδειών, καθορισμός τιμών υπηρεσιών, ελάχιστες αμοιβές, γεωγραφικοί περιορισμοί και αντιστρέφει τη λογική που ισχύει σήμερα. Από εδώ και στο εξής κάθε επαγγελματική δραστηριότητα μπορεί να ασκηθεί χωρίς περιορισμούς, ενώ οι ειδικοί περιορισμοί που παραμένουν επιβάλλονται αυστηρά για λόγους υπεράσπισης επιτακτικού δημοσίου συμφέροντος.

Παρασκευή 21 Ιανουαρίου 2011

Θεσμική εκτροπή η απόφαση της Επιτροπής Ανταγωνισμού

Κύκλο συναντήσεων με την Πολιτειακή και Πολιτική Ηγεσία ξεκίνησε το προεδρείο του ΤΕΕ, προκειμένου να τεθεί το θέμα της λειτουργίας της Επιτροπής Ανταγωνισμού.

 Όπως επισημαίνει ο Πρόεδρος του ΤΕΕ, Χρήστος Σπίρτζης, η Επιτροπή Ανταγωνισμού λειτούργησε στη συγκεκριμένη περίπτωση ως εντολοδόχος παραβλέποντας και διαστρεβλώνοντας κατά χαρακτηριστικό τρόπο τα δεδομένα και τη δήθεν ανεξαρτησία της. Τονίζει ότι η απόφαση δημοσιοποιήθηκε εν μέσω της εβδομάδας διαβούλευσης του ΤΕΕ με τα αρμόδια Υπουργεία για το ζήτημα των «δήθεν» κλειστών επαγγελμάτων. Συγκεκριμένα ο Πρόεδρος του ΤΕΕ αναφέρει:

Πέμπτη 20 Ιανουαρίου 2011

Σεμινάριο για πράσινες στέγες

Σεμινάριο με θέμα την «Τεχνολογία Φυτεμένων Δωμάτων» διοργανώνει η Πράσινη Στέγη-Diadem Green Roof Systems στις 12 Φεβρουαρίου. Το σεμινάριο θα λάβει χώρα στο Εκθεσιακό κέντρο Ανθούσας EXPO ATHENS (Αίθουσα Β, Ημιώροφος) από τις 10 πμ ως τις 2.45 μμ.

Στόχος του σεμιναρίου είναι να μεταδώσει την κατάλληλη τεχνογνωσία στη μελέτη και κατασκευή πράσινων στεγών σύμφωνα με τη σύγχρονη τεχνολογία φυτεμένων δωμάτων και τις διεθνείς προδιαγραφές.  Παράλληλα να αξιολογήσει την ενεργειακή συμπεριφορά των κτιρίων και να αναδείξει μεθόδους βελτίωσης του αστικού περιβάλλοντος και της ποιότητας ζωής.

Σεμινάριο για το νέο TAXIS από το ΤΕΕ/ΤΚΜ

Ενημερωτικό σεμινάριο, με τίτλο «ΤΟ ΝΕΟ TAXIS ΚΑΙ ΟΙ ΑΛΛΑΓΕΣ ΣΤΗ ΦΟΡΟΛΟΓΙΑ ΜΗΧΑΝΙΚΩΝ Ε.Ε.»

Δευτέρα 17 Ιανουαρίου 2011

Πρόστιμο στο ΤΕΕ

Στην επιβολή προστίμου ύψους 60.000 ευρώ στο Τεχνικό Επιμελητήριο Ελλάδας για παράνομη αύξηση αμοιβών, προχώρησε η Επιτροπή Ανταγωνισμού το μεσημέρι της Δευτέρας, ενώ δεν αποκλείεται στο μέλλον να υπάρξουν αντίστοιχα πρόστιμα και σε άλλα επιμελητήρια ή οργανισμούς.  

Το ύψος του προστίμου μάλιστα δεν αποκλείει στο μέλλον την επιβολή υψηλότερων ακόμα προστίμων για τυχόν παραβάσεις ενώσεων,

Τι αλλάζει στην αρτιότητα οικοπέδων στο Δίκτυο Προστατευόµενων Περιοχών

Σε 419 περιοχές σε όλη την Ελλάδα που περιλαµβάνονται στο Δίκτυο Προστατευόµενων Περιοχών, η αρτιότητα των οικοπέδων αυξάνεται στα 10 στρέµµατα προκειµένου ο ιδιοκτήτης να πάρει οικοδοµική άδεια για τα εκτός σχεδίου οικόπεδα. Το µέτρο αυτό αναµένεται να επηρεάσει τουλάχιστον 200.000 ιδιοκτήτες ακινήτων.

Παράλληλα, στις ίδιες περιοχές – που καλύπτουν το 21% της έκτασης της Ελλάδας – καταργούνται και οι παρεκκλίσεις µε τις οποίες επιτρέπεται υπό προϋποθέσεις η δόµηση σε εκτός σχεδίου οικόπεδα ακόµη και 750 τετραγωνικών µέτρων.

Τετάρτη 12 Ιανουαρίου 2011

Ξεκινώντας...

Η Γένεσις....

Τα ΠΟΛΥΤΕΧΝΙΚΑ ΝΕΑ αποτελούν ένα νέο ιστολόγιο, με το οποίο απευθυνόμαστε σε όλο τον τεχνικό κόσμο της χώρας. Στόχος μας η διαρκής ενημέρωση σε όλα τα θέματα που άπτονται της επιστήμης, της τεχνογνωσίας, της σταδιοδρομίας καθώς και της επαγγελματικής καθημερινότητας του Έλληνα μηχανικού, έτσι ώστε να καταστούμε αρωγοί στην προσπάθεια του να ανταπεξέλθει στις δύσκολες συνθήκες κάτω από τις οποίες εργάζεται και ζει. 

Η προσπάθεια μας εστιάζεται στον εντοπισμό όλων των εξελίξεων, θετικών και αρνητικών που επηρέζουν άμεσα ή έμμεσα του μηχανικούς. Η συντακτική ομάδα των ΠΟΛΥΤΕΧΝΙΚΩΝ ΝΕΩΝ απαρτιζόμενη από μηχανικούς όλων των κλάδων, ευελπιστεί πως μέσα από το παρόν ηλεκτρονικό βήμα θα βρουν δίοδο έκφρασης πολλοί συνάδελφοι που βιώνουν καθημερινά τις δυσκολίες του επαγγέλματος. Επίσης, επιθυμούμε να σταθούμε δίπλα και στο φοιτητή των Πολυτεχνείων της χώρας με αδιάλειπτη ενημέρωση για θέματα σπουδών. 

Στην καινούρια αυτή προσπάθεια, σας θέλουμε όλους συνοδοιπόρους, με τις υποδείξεις  και τις παρατηρήσεις σας, έτσι ώστε να βελτιώνεται συνεχώς η ποιότητα της ενημέρωσης όλων των συναδέλφων. Σας καλωσορίζουμε λοιπόν στα ΠΟΛΥΤΕΧΝΙΚΑ ΝΕΑ ελπίζοντας πως θα συνδράμουμε στη διόρθωση κακώς κειμένων που ταλανίζουν τους μηχανικούς όλων των κλάδων, όλων των ηλικιών.